Zo word je miljonair met een gewone baan

Ook jij kan miljonair en financieel onafhankelijkworden. Young professiona houdt gouden munten voor haar ogen

Je hoeft niet superrijk te zijn om gelukkig te zijn. Maar financiële onafhankelijkheid, dat is wel een erg prettig idee. Niet werken omdat het moet, maar omdat het kan. In zijn boek Miljonair met een gewone baan geeft Oeds-Jan Postma, ook bekend als De Gelddokter, tips en tricks om miljonair te worden. Ook met een gewone baan. Dat is nog eens een lekker vooruitzicht!

Overbodige luxe de deur uit

Je hoeft van Postma niet op een houtje te bijten; je moet wel een leuk leven hebben. Maar overbodige luxe en impulsaankopen; daar is hij geen voorstander van. Dingen die geld kosten en weinig opleveren, zoals luxe auto’s, hippe gadgets en prijzige abonnementen, kan je maar beter vermijden als je miljonair wil worden.

Kaviaar of pindakaas?

Ver voor je pensioen financiële onafhankelijkheid bereiken is haalbaar; als je maar denkt zoals echte miljonairs, zegt Postma. Die veroorloven zichzelf veel minder uitspattingen dan de media ons doen denken. Geen Rolls Royce maar een Prius. Geen kaviaar maar een boterham met pindakaas. Miljonairs kijken anders naar geld en investeren anders. Ze sparen eerst en geven uit wat overblijft, in plaats van andersom.

Alle beetjes helpen

Het geld dat je niet uitgeeft door dit mindful consumeren, kan je investeren. Volgens Einstein komt dan het achtste wereldwonder in actie: rente op rente. Gratis geld dus! Misschien komt het moment van financiële onafhankelijkheid voor de één wat eerder en voor de ander wat later. Het is maar net wat jij nodig denkt te hebben om te kunnen leven. Ik ga in ieder geval zelf eens goed kijken wat ik opzij kan leggen, want alle beetjes helpen om miljonair te worden.

Duur vs. Waardevol

Een van de belangrijkste miljonairseigenschappen is de waarde van geld inzien. Daar kan je nog wel eens van schrikken: als je berekent hoe lang je moet werken voor die dure cocktail, is hij ineens een stuk minder verleidelijk. En gaat het uiteindelijk niet om het gezelschap in plaats van het drankje? Geluk koop je niet per kilo, zegt Postma. Spullen maken je niet gelukkig. Quality time met familie en vrienden juist wel.

Investeren in je toekomst

Als je het gespaarde geld goed belegt in aandelen en obligaties, dan kan je volgens Postma prima rendement verwachten. Bitcoins en andere high-risk zaken raadt hij af. Persoonlijk heb ik beleggen altijd doodeng gevonden. Maar zoals Postma het uitlegt, zou ik het misschien wel aandurven. Was ik nou maar eerder begonnen…

Take-home punten van Miljonair met een gewone baan

De take-home punten van Postma zijn:

  • Spaar eerst, geef daarna pas uit
  • Wees je bewust van de werkelijke kosten van je aankopen
  • Leef sober, maar gun jezelf ook die dingen waar je blij van wordt
  • Denk op de lange termijn
  • Beleg in aandelen (70-80%) en obligaties (20-30%) en niet in zaken met een hoog risico

Kan jij die balans vinden tussen sparen voor later en nú leven?

Tags: Finance, Millennials generatie Y, Personal Finance
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo word je miljonair met een gewone baan'?