Nog nooit eerder in de geschiedenis waren er vijf generaties tegelijk aan het werk. Hoe ga je om met de generatieverschillen en hoe kunnen de generaties elkaar versterken? Careerwise heeft veel ervaring in generatiemanagement.
Generatiemanagement
Het verschil tussen Generatie Z en millennials
Onderzoek SERV: Dit vinden jongeren belangrijk in hun baan
Onlangs werd ik uitgenodigd om mee te werken aan een onderzoek van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). De SERV deed namelijk een uitgebreid onderzoek naar wat jongeren zoeken in een baan en wat zij belangrijk vinden aan een werkgever. Door te leren wat jongeren zoeken in een baan en hier op in te spelen, zorg je ervoor dat je aantrekkelijk wordt voor jongeren en ze weet te behouden, is één van hun conclusies. Het onderzoek van de SERV is inmiddels af en gepubliceerd. Dus… wat vinden jongeren belangrijk in hun baan?
Dit is Generatie Z – een HR-symposium vol inzichten
Wauw, het HR-Symposium zit er op. Het evenement waar we als Careerwise-team zó intensief naartoe hebben gewerkt. En wat was het gaaf! Meer dan 250 HR-professionals in de prachtige koepelgevangenis in Haarlem. Liet dit zien dat het leren kennen van Generatie Z actueler is dan ooit?
Waarom de focus op Generatie Z juist nu zo belangrijk is
Het is moeilijk voor organisaties om Generatie Z aan zich te binden. Met 10 tot 15 jaar leeftijdsverschil blijkt Generatie-Z weer een hele andere generatie dan de millennials. Wat maakt dat dit hét moment is om je focus te verleggen naar deze nieuwe Generatie Z?
Dit zijn de jongeren van nu – millennials en Generatie Z
De belangstelling voor jongeren in organisaties is groot. Iedereen wil weten wat deze jongste generatie de werkvloer de komende jaren gaat brengen. Dus, hoe zijn de jongeren van nu – millennials en Generatie Z – hun leven gestart en welke invloed heeft dit op hun relatie tot werk?
Zo benut je het volle potentieel en de frisheid van jongeren
Als de jongeren eenmaal aangenomen zijn, komt die energiekheid en frisheid er niet uit. Daar zijn drie redenen en twee oplossingen voor. Zo benut je het volle potentieel en de frisheid van jongeren:
Zinvol vernieuwen met resultaat #6: De invloed van corona
Zonder vernieuwing zakt de organisatie in qua productiviteit en lopen medewerkers leeg qua energie. Vernieuwen zou je daarom ook kunnen omschrijven als: economisch levend en sociaal vitaal houden. Door de invloed van corona zijn er drie gebieden die vragen om vernieuwing:
Zinvol vernieuwen met resultaat #5: Misverstanden op de werkvloer
Young professionals dragen de nieuwste updates met zich mee die hun team of organisatie helemaal bij de tijd kan brengen. Maar misverstanden zitten het updaten soms in de weg. Daarom tackelen we er hier de meest voorkomende misverstanden op de werkvloer:
Zinvol vernieuwen met resultaat #4: Zo stimuleer je de updatebeweging van binnenuit
Young professionals kunnen verouderde processen heel snel signaleren. Die nemen bij hen werkenergie weg en dat voelen ze direct. De updates zitten in het gebied waar zij de meeste werkenergie van krijgen. Door die kwaliteiten van de young professionals in te zetten, kan het updaten van binnenuit beginnen.
Zinvol vernieuwen met resultaat #3: Zo beweeg je naar het nieuwe denken
Verander de wereld en begin bij jezelf, geldt ook voor vernieuwen. Jezelf veranderen is al lastig genoeg. Dat jij anderen kunt veranderen is een misverstand. Je kunt wel de aanleiding zijn, waardoor iemand denkt oké dat is tof, dat ga ik ook zo doen. Samen naar het nieuwe denken: zo pak je dat aan.
Zinvol vernieuwen met resultaat #2: Zo herken je verouderd denken en doen
Vernieuwen is leuk. Wat fris is, raakt mensen positief. Daar worden ze enthousiast van en energiek. Toch gaat dat vernieuwen niet vanzelf goed. Je zou denken dat iedereen wil bijdragen aan dat opfrissen. Die wil is er vaak wel en toch komt het niet op gang.
Zinvol vernieuwen met resultaat #1: Waarom vernieuwen?
Het is een vereiste bij elk project: ‘iets innovatiefs’. We moeten tenslotte vooruit met z’n allen. Waarom vernieuwen we? En waar begint dat?
3 Generatiedilemma’s bij samenwerken
In deze blog lees je de drie grootste generatiedilemma’s bij samenwerken voor millennials en ervaren medewerkers, op grond van onderzoek van Bart Hessing.
Zo leren millennials: wat je eerst moet weten over generaties
Om millennials te begrijpen gaan we een stap terug: wat zijn generaties? Socioloog Karl Mannheim (1928) legde de basis voor de moderne generatietheorie.