5 tips om financiële risico’s te beperken wanneer je ander werk wilt doen

Financiele risico's - 5 tips om financiële risico’s te beperken wanneer je ander werk wilt doen - by Pixabay - 20-euro-bill-128878

Is jouw rekening aan het eind van de maand altijd leeg? Of zou een beetje meer geld welkom zijn? Stel jezelf dan nu de vraag: wil ik dit zo laten of wil ik er iets aan veranderen? Dat kan! Je bent namelijk niet de enige. Op Careerwise helpt Marlon millennials zoals jij met praktische tips over geld, inkomen, sparen en het opbouwen van je eigen vermogen.


Je doet je werk al een tijdje met minder plezier. Je zou wel eens iets anders willen doen, maar je vindt het spannend om de stap te wagen. Je huidige werk geeft je zekerheid qua inkomen. Welke financiële risico’s loop je als je die zekerheid loslaat?

In deze blog geef ik je 5 tips om financiële risico’s te beperken. Aan het einde van de blog weet je hoe je kan omgaan met een inkomenswijziging.

Neem 1 stapje tegelijkertijd

Bedenk dat een verandering niet ineens heel groot hoeft te zijn. Als je weet waar je heen wilt, dan deel je dit op in kleine stappen. Niet iedereen hoeft gelijk alle schepen achter zich te verbranden en in het diepe te springen. Begin bijvoorbeeld met het opbouwen van een onderneming naast je bestaande werkzaamheden en bouw dit in kleine stappen op. Neem de tijd om alles goed uit te zoeken en te leren wat je nodig hebt om daar te komen waar je wilt zijn.

Zet inkomsten en uitgaven op een rij

Hoe sta je er financieel voor? Dat weet je als je je inkomsten en uitgaven op een rij hebt gezet. Vergeet niet inkomsten en uitgaven mee te nemen die slechts één of meerdere keren per jaar voorkomen. Zijn alle uitgaven echt nodig of kun je dingen schrappen? Als je een droom hebt waar je voor wilt gaan, is het makkelijker om onbelangrijke uitgaven te schrappen die niet bijdragen aan deze droom.

Bereid je goed voor op een inkomenswijziging

Gaat er iets wijzigen in je inkomen? Vergeet dan niet om te bekijken wat dit betekent voor de belasting en toeslagen. Vaak houden mensen hier geen rekening mee en komen ze voor verrassingen te staan. Door je hierop voor te bereiden weet je waar je aan toe bent. Je kunt voor informatie en het maken van proefberekeningen kijken op www.toeslagen.nl of www.belastingdienst.nl.

Onderzoek of je gedachten over financiële risico’s wel kloppen

Mensen denken vaak dat het een risico is om ander werk te gaan doen of te gaan ondernemen. Is dit wel waar? Tegenwoordig denk ik dat je hele leven afhankelijk zijn van één inkomen, bijvoorbeeld bij één werkgever, een groter risico met zich meebrengt dan vroeger. Ik ben een groot voorstander van het opbouwen van meerdere inkomensstromen, omdat je daarmee financiële risico’s juist beperkt. Weeg zorgvuldig af of jouw idee over risico nog wel klopt. Misschien brengt een stap op korte termijn risico’s met zich mee, maar verklein je financiële risico’s op lange termijn juist door nú de stap te wagen?

Bouw een financiële buffer op

Start met het opbouwen van een financiële buffer. Als je inkomen tijdelijk lager is, dan kan je dit aanvullen vanuit je spaarrekening. Stel: je komt de eerste maanden € 1.000,- tekort, dan kan je uitrekenen hoeveel maanden je dezelfde levensstijl kunt hanteren voordat het geld op is. Een financiële buffer geeft je de zekerheid dat je in ieder geval op korte termijn je rekeningen gewoon kan blijven betalen. Voordat je buffer op is, kan je altijd weer een andere beslissing nemen.

Wil je beginnen met het opbouwen van een financiële buffer? Lees dan ook het e-book: meer geld op je rekening.

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Finance, Loopbaan, Millennials generatie Y
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 tips om financiële risico’s te beperken wanneer je ander werk wilt doen'?