Maak je werk uitdagend: zo manage je jouw manager

Zo voorkom je een najaarsdip

Soms denk je misschien dat je werk niet uitdagend genoeg is. Maar wat kan je daar zelf eigenlijk aan doen? Hoogste tijd om de touwtjes in handen te nemen. Met deze vijf tips manage je eenvoudig je manager en maak je jouw werk (en dat van je leidinggevende) lekker uitdagend:

1. Geef aan wat je dromen en doelen zijn

Je bent jong en gemotiveerd, dus je wilt doorgroeien en een bijdrage leveren met het werk dat je verricht. Excelsheets invullen? Prima, zolang je maar weet waar je het voor doet. Je wilt weten wat je werk toevoegt aan het grotere plaatje en aan je eigen ontwikkeling. Je zit ongetwijfeld vol ambitie en ideeën hoe het anders of beter kan. Maar nu komt het: deel dit met je leidinggevende en stel vragen. Zo gaat hij of zij meedenken over jouw dromen en doelen en laat je zien dat je een interessante sparringpartner bent.

Leidinggevenden zijn gebaat bij jonge mensen die zich ontwikkelen en meebewegen met de markt. Het helpt organisaties om in de toekomst te kijken en niet een paar jaar achter de feiten aan te lopen. Stel je open en leergierig op!

Marieke Treffers – Manager Organizational Change, Leadership & Learning bij Deloitte

2. Vraag om feedback

Meer dan welke generatie ook houden wij van samenwerken. Een van de redenen daarvoor is dat we graag veel en snel feedback ontvangen. Niet pas tijdens ons halfjaarlijkse functioneringsgesprek, maar gewoon nu. Je wilt de bevestiging dat je met je talent iets bijdraagt. Je wilt uitgedaagd blijven worden en horen van je collega’s of jouw werk gewaardeerd wordt. Uit onderzoek van Deloitte, een bedrijf waar veel Millennials werken, blijkt dat veel managers er ook zo over denken. De managers van nu willen liever jouw motivatie voor de toekomst verhogen, dan je resultaten uit het verleden beoordelen. Het liefst met persoonlijke en real-time feedback in een open en collegiale werkomgeving. Gebeurt dit niet, vraag er dan om! Ben ik op de juiste weg? Heb je een tip voor me? Ook vragen om een compliment kan nooit kwaad. Het is belangrijk uitdagend werk te hebben en daarmee een expert te kunnen worden in je vakgebied.

3. Werk aan de band tussen jou en je manager

Uit onderzoek blijkt dat je eerder trouw bent aan een persoon dan aan een functie. Een werkomgeving met een leidinggevende waar je je graag aan wilt binden vinden wij belangrijk. Je zit het grootste deel van je tijd op je werk, dus mag het ook een beetje gezellig zijn? Als niemand vraagt hoe je weekend was, moet je er dus gewoon zelf over beginnen. En nog een voordeel, door de banden met je manager proactief te verbeteren, vergroot je de betrokkenheid bij jouw carrièreontwikkeling.

In mijn gesprekken met managers over generatie Y hoor ik geregeld dat ze zich verbazen over de openheid van jongeren (…). Dat is begrijpelijk, aangezien je pas echt geluk kunt ervaren wanneer je je bewust bent van wat je voelt en daar ook iets mee doet.

Uit Happyholics van Itamar Sharon

4. Neem het voortouw in verandering en durf tips te geven

Verouderde cultuurpatronen en achterhaalde procedures, jij doorziet ze haarscherp. Zo kan jij waarschijnlijk met gemak een lijstje opsommen van achterhaalde processen of gebruiken op je werk die jou alleen maar energie kosten. Jij ziet welke updates jouw organisatie nodig heeft. Waarom vullen we die formulieren nog steeds met de hand in? Waarom duren die vergaderingen zo lang?

Durf met dit soort observaties naar je leidinggevende te stappen. Want denk maar zo: je bent niet voor niets aangenomen. Jouw inzichten worden gewaardeerd. Je hebt nieuwe kennis, een frisse blik en je kunt ervoor zorgen dat jouw organisatie bij de tijd blijft. Geef aan wat je verwacht van je manager, durf tips te geven en respecteer elkaar.

Millennials willen leiderschap, geen management. Management vergadert en neemt besluiten op een polderachtige manier. Dat kost de jongere generaties energie, ze hebben behoefte aan doelgericht leiderschap. Dit geldt voor het management maar ook voor collega’s onderling: niks is zo vermoeiend als een collega die zijn of haar verantwoordelijkheid niet neemt en dingen in de lucht laat hangen.

Generatie-expert Aart Bontekoning

5. Word zelf manager

Millennials zijn de leiders van de toekomst. Het is niet voor niets dat bedrijven met een millennial aan de top, zoals Facebook, Snapchat en het Nederlandse Swapfiets, het zo goed doen. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn bij jouw werkgever om je leiderschapskwaliteiten verder te ontwikkelen. Bij grotere bedrijven heb je hier vaak speciale ontwikkelingsprogramma’s voor. Zo biedt Deloitte met hun opleidingsprogramma bijvoorbeeld uitgebreide kansen om je leiderschap te ontwikkelen. Ook binnen een kleinere organisatie is er vaak een opleidingsbudget om een leiderschapstraining te kunnen volgen. Je hebt het in je: word een leider!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Deloitte.






Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Droombaan, Leiderschap, Loopbaan, Persoonlijk Leiderschap, Talent en passie, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Maak je werk uitdagend: zo manage je jouw manager'?