Presenteren met power: zo breng je structuur in je presentatie Careerwise by Nicky Vonk

Presenteren met power: zo breng je structuur in je presentatie

Presenteren is iets wat ik heel leuk vind om te doen, maar het blijft lastig. Hoe breng je structuur in je presentatie? En hoe gebruik je storytelling om ervoor te zorgen dat het publiek de hele presentatie door aan je lippen hangt? Dat is wat ik graag wil leren tijdens de training Presenteren met Power bij 4YoungPeople.

Structuur in je presentatie

We beginnen de cursus met een voorstelrondje waarin iedereen iets persoonlijks deelt. Heel fijn om te zien dat ik niet de enige ben die wordt overspoeld door zenuwen elke keer als ik voor een groep over mijn passie vertel. De eerste opdracht die we doen is het vormen van de headline in het verhaal. Wat wil je dat je publiek straks denkt als ze naar huis gaan? Van daaruit verdelen we de presentatie in drie keypoints, die de headline ondersteunen. Een goede praktische opdracht vind ik, waarmee je heel helder overzicht krijgt over wat je gaat vertellen. Ik verlies mezelf al gauw in de details, dus dit was voor mij een belangrijke om goed uit te werken.

Gelijk toepassen en gewoon doen

Zodra we een begin voor onze presentatie hebben, presenteren we dat direct aan de groep. Dat is aan de ene kant zenuwslopend omdat ik het idee heb dat ik een onaf verhaal sta te vertellen dat nergens op slaat. Maar aan de andere kant is dat juist heel goed omdat ik zo uit mijn comfort zone word gesleurd en direct kan zien wat voor impact mijn presentatie heeft.  Op basis van de feedback van trainer Farah en de groep kan ik meteen mijn verhaal bijschaven.

Bewust van het onbewuste

Farah geeft ons na elke ronde presenteren een aantal handige tips over onze houding, manier van spreken en hoe we de aandacht van het publiek kunnen grijpen. Iets waar ik me totaal niet bewust van ben, is dat ik alles wat ik zeg altijd met veel enthousiasme en positiviteit vertel, ook al is dat iets heel serieus als een burn-out. Niet zo geloofwaardig dus. Goed om een kritisch oog te hebben dat je wijst op de dingen die je zelf niet kunt zien.

Stok achter de deur

Het is redelijk intens om een dag lang vol gefocust aan een presentatie te werken. Elke keer dat ik er voorheen zelf thuis mee aan de slag ging, dacht ik meestal oké… dit is lastig, dat doe ik straks wel even, waarna het er vervolgens nooit meer van komt. In deze workshop word ik gedwongen om er echt over na te denken, de structuur op papier te zetten en het gewoon te presenteren. Daardoor heb ik aan het einde van de dag een presentatie die staat als een huis en die ik meteen kan gebruiken in mijn werk.

Productief en leerzaam

Presenteren met Power was de eerste training die ik heb gevolgd bij Stichting 4YoungPeople, en zeker niet m’n laatste. Wat een leuke organisatie en enthousiaste mensen, daar hou ik van! Ik ga naar huis met een voldaan gevoel: eindelijk heb ik mijn presentatie rond én uitgetest. De zenuwen zullen denk ik nooit echt weggaan, maar ik voel me nu goed voorbereid om mijn verhaal met impact te vertellen!


Careerwise Nieuwsbrief

Ontvang het beste van Careerwise: ontdek je talenten, blijf leren, blijf ontdekken en maak het verschil (max. 2x per maand).
jouw voornaam
jouw e-mail
Ik ben...