5 tips om te besparen nu je thuis zit

besparen - 5 tips om te besparen nu we thuis zitten - by Pixabay - abundance-bank-bank-notes-banking-259249

Scrol maar eens door je online bankafschriften en je ziet het gelijk: het leven is veranderd. Geen afschriften meer van bakjes koffie bij dat gezellige koffietentje, geen minbedrag voor een concert maar wel een restitutie van het geboekte AIRBNB-huisje. Geldstromen zien er opeens heel anders uit. Maar je hebt nu eindelijk tijd om je hoofd eens te breken over hoe je kunt besparen. Grijp die kans en bespaar geld, zodat je echt wat te vieren hebt als je straks de vrijheid weer terug hebt.

1. Blijf thuis

Je hoort het overal: blijf thuis. Maar dat thuisblijven betekent ook een nieuwe kans om te besparen:

  • Je doet minder impulsaankopen
  • Je doet minder vaak boodschappen, waardoor je minder uitgeeft
  • Geen brandstofkosten
  • Geen kosten zoals uitjes, uit eten, etc.
  • Geen bezoek waarvoor je extra uitgeeft

Ik weet het, dat thuiszitten is helemaal niet leuk en ik baal er ook van. Maar we hebben geen keus. Dus kun je maar beter genieten van de voordelen, zoals minder uitgaven en meer kansen om te besparen. De verleiding is echter groot om dan maar online te gaan shoppen, uit verveling. Daar heb je niets aan. Ga op ontdekkingstocht in je eigen huis en sta verbaasd wat je daar allemaal vindt. Zoek je geluk in de spullen die je al hebt, in plaats van in de spullen die je nog niet hebt. Ga kamer voor kamer af, en gooi weg. Steek je tijd in de spullen die je níet weggooit. Bekijk dat oude fotoalbum, speel dat spelletje van tien jaar geleden, en lees dat boek. Extra stimulans nodig? Reken uit wat je per week uitgaf aan brandstof, uitjes, etc., vóór de coronamaatregelen, en zet dat bedrag elke week op je spaarrekening.

2. Maak een overzicht

Kennis is macht, en dat geldt zeker voor je financiën. Als je wilt besparen moet je eerst weten waar je nu staat. Maak daarom een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Wat komt er elke maand in, wat gaat er elke maand uit? En welke jaarabonnementen heb je lopen? Want dat zijn altijd van die verrassingen die je elk jaar weer vergeet. Als je alles op een rij heb gezet, wat blijft er dan over onder aan de streep? Misschien kom je zelfs wel te kort. En als je wel over houdt: spaar je dat bedrag dan wel?

3. Bepaal je doel

Goed, nu je meer inzicht in je financiën hebt, kun jij je doel bepalen. Wat wil je eigenlijk bereiken met geld besparen?

  • Minder uitgaven
  • Meer inkomsten
  • Meer sparen

Het helpt ook om te visualiseren waarom je precies wilt sparen. Misschien wil je wel een koophuis kopen over een paar jaar. Of een nieuwe keuken in je huis. Of een andere auto. Een schuld aflossen, op wereldreis of toch nog een opleiding volgen. Bij veel online banken kun je een spaardoel aanmaken in je account. Ik spaar zelf voor een koophuis, en elke maand stort ik een bedrag op dat spaardoel. Je kunt invullen hoeveel geld je nodig hebt, en bij elke storting wordt de voortgangsbalk wat meer ingekleurd. Beetje kinderachtig, maar het stimuleert erg en het is in één oogopslag inzichtelijk hoe ver ik al ben.

4. Schrap

De snelste methode om meer te besparen, is schrappen. Elke euro die je niet uitgeeft, kun je sparen. Natuurlijk zijn er uitgaven waar je niet onderuit komt, maar er zijn ook veel uitgaven waar je makkelijk zonder kunt. Kijk nog eens naar je uitgavenlijst en denk kritisch: heb je het echt per se nodig? Al die kleine bedragen bij elkaar, dat abonnement en die afhaalfriet, zijn bij elkaar per maand een behoorlijk bedrag. Je hebt gewoon twee keuzes: óf je spaart óf je geeft uit. Houd je doel voor ogen en schrap. Test jezelf, hoe sterk en doelgericht ben jij eigenlijk?

Voorbeelden waarop je makkelijk kunt schrappen en dus besparen:

5. Maak een plan

Ondertussen heb je veel geleerd en inzicht gekregen in je eigen financiële plaatje. Tijd om een plan te maken. Je hebt een doel, en je weet wat je kunt schrappen. In het plan bepaal je hoeveel geld je elke maand opzij kunt leggen om te sparen. Stel een automatische betaalopdracht in gelijk nadat je salaris wordt gestort, voor het spaarbedrag. Zo merk je bijna niet dat je spaart en weet je zeker dat het geld er ook echt komt.

In je spaarplan zet je geld opzij voor:

  • De huur of hypotheek
  • Verzekeringen
  • Onkosten voor de auto inclusief brandstof
  • Boodschappen
  • Vakantie
  • Sparen
  • Zakgeld

Bepaal voor elk doel een budget waar jij mee rond kunt komen en wat binnen jou financiën past. Geef jezelf een boodschappenbudget, en probeer daar binnen te blijven. Zo ga je bewust om met geld. Leg elke maand iets opzij voor de vakantie. En wat betreft dat zakgeld: iedere dag zo zuinig mogelijk leven, houd je niet vol. Geef jezelf daarom ook elke maand zakgeld, bijvoorbeeld tien of vijfentwintig euro. Dat bedrag mag je vrij besteden, maar niet meer dan dat. Daar koop je bijvoorbeeld chocola, een fles cola, een boek of een frietje van. Die dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. En het leuke is: je geniet er op die manier veel meer van, je voorkomt het uitgeven van hoge bedragen en je houdt het sparen beter vol.

6. Evalueer

In het begin is het nog een beetje zoeken of je uitkomt met de budgetten die jij jezelf opgelegd hebt. Een budget blijkt misschien te laag te zijn of je houdt juist elke maand iets over voor bijvoorbeeld boodschappen. Pas het budget dan aan, of zoek uit hoe je wel binnen het budget kunt blijven. Na drie maanden zal je zien dat je er handigheid in begint te krijgen en dat je spaarbedrag groter wordt. Dan mag je trots zijn op jezelf en heb je alle reden voor een splash out in de supermarkt, maar wel met je zakgeld!


Dit artikel is tot stand gekomen met input van overstappen.nl

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Finance
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 tips om te besparen nu je thuis zit'?