Kan hardlopen stress of een burn-out voorkomen?

burn-out voorkomen

Burn-out voorkomen: onlangs hoorde ik dat hardlopen er goed voor zou zijn. Ik vroeg mij af of dit klopt. En geldt dit voor iedereen? De ervaring die ik heb met de Flowmotion-lopers en bij mijzelf is dat intensief sporten ook stress kan opleveren. Van een avondje hard schaatsen op een drukke schaatsbaan kom ik bijvoorbeeld eerder opgefokt thuis dan ontspannen.

Stresstypen

Waar ligt de grens tussen stress en ontspanning? En verschilt dit per persoon? Gelukkig heeft een expert antwoord gegeven op deze vraag. Carien Karsten is psychotherapeut en gespecialiseerd in stress en burn-out voorkomen. Zij geeft in haar blog aan dat er verschillende stresstypen zijn. Als je een turbo-stresstype bent dan is hardlopen prima, maar voor de andere types is laag intensief bewegen veel beter. Bij deze groep werkt intensief hardlopen zelfs averechts. Rustig en regelmatig bewegen is haar devies.

Hoe weet ik wat het beste voor mij werkt?

Hoe je je stress-type bepaalt weet ik niet, maar ik zou het proberen door trial-and-error. Krijg je energie van intensief sporten of voel je je lekkerder bij matige inspanning? Dat zegt al veel over welke mate van inspanning het beste bij jou past.

Extra tips tegen stress

In elk geval zijn de meeste experts het er over eens dat bewegen vooral een belangrijke stressverlager is. Zo heeft Professor Erik Scherder nog een aantal tips om een burn-out te voorkomen en/of om gewoon lekker in je vel te zitten. Lees hier wat zijn drie geheimen zijn. Succes!

Tags: Burn-out, Persoonlijke effectiviteit, Sporten, Stress, Werkplezier en werkstress, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Kan hardlopen stress of een burn-out voorkomen?'?