De 7 voordelen van thuiswerken

thuiswerken - de 7 voordelen van thuiswerken - by Andrea Piacquadio - woman-in-grey-jacket-sits-on-bed-uses-grey-laptop-935743

De scholen zijn dicht, de horeca is niet meer open en waarschijnlijk ben jij ook thuis aan het werk. Als je dat niet gewend bent, is het even omschakelen. Je mist je collega’s en vraagt je af hoe het nu met die belangrijke vergadering moet. Maar thuiswerken heeft natuurlijk ook voordelen en er is meer mogelijk dan je denkt.

1. Tijd voor een work-out

Nu je thuis werkt, past sport ineens wel in jouw programma. Begin je dag ermee, zodat dit doorwerkt in de rest van de dag. Of maak in je pauze een wandeling. Even laten bezinken welke to do’s je net weggewerkt hebt, en met een fris hoofd door naar de tweede helft van je werkdag. Wil je een duidelijke scheiding tussen werk en vrije tijd, juist nu dat moeilijker te scheiden is als alles zich thuis afspeelt? Ga dan aan het einde van je dagje thuiswerken even een rondje lopen, rennen of fietsen. Muziek op en gaan. Zeker weten dat je ’s avonds weer een echt thuis gevoel hebt.

Tip: Als je de dag echt goed wilt beginnen, start dan met de gewoonten uit het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Je bepaalt dan heel goed waar je deze dag aan werkt en hoe dat bijdraagt aan het behalen van jouw doel.

2. Kledingkeuze is een makkie

Nu je thuis werkt, maakt het ineens een stuk minder uit wat je draagt. Weinig mensen zullen thuis in pak achter hun computer werken. Joggingbroek daarentegen? Geen probleem! Maar let op dat je niet drie weken in je huispak rondloopt. Douchen, aankleden en je haar doen zijn signalen voor je brein dat je aan de slag moet. Dus: lekker chil in je huispak werken is geen probleem; maar voel jij je een beetje sloom en moe? Dan even netjes voor de dag komen tijdens dat thuiswerken. Gewoon, voor jezelf.

Tip: Als je zakelijke online bijeenkomsten hebt, zorg dan dat jouw kleding wel representatief is. Kies je ervoor om je joggingbroek te combineren met een net jasje, onthoud dan dat je niet kan opstaan …

3. Geen reistijd

Een aantal van de grootste voordelen van thuiswerken: geen reistijd, geen files, geen vertragingen en niet zoeken naar een parkeerplek. Maar lekker direct aan de slag, zonder verdere moeite. Wat ga jij met die extra tijd doen?

Maar reistijd kan ook de ideale gelegenheid zijn om even om te schakelen van je rol thuis, naar je zakelijke omgeving en weer terug. Zonder reistijd kan je dit nog steeds bereiken door bijvoorbeeld fysiek ergens anders in huis te gaan zitten. Of loop buiten even een blokje om voordat je met je werk begint en nadat je klaar bent.

Tip: Plan voor jezelf de tijden in waarop je werkt. Dus van 9 tot 5 bijvoorbeeld. Door het zetten van deze tijden werk jij productiever, je begint op tijd en je zorgt dat je werk af is voordat je dag eindigt. Daarnaast voorkom je dat je de hele dag thuis bent met het idee ik moet nog werken.

4. Lekker rustig

Geen afleiding door die luide collega aan de telefoon of doordat iemand bij je bureau blijft staan kletsen. Geen halve vergaderingen een bureau verderop in de kantoortuin. Sowieso even geen kantoortuin. Heerlijk. Wat een rust!

Als je niet alleen thuis bent, kan het echter juist erg lastig zijn om je te concentreren. Het is dan een handige truc om een voorwerp te pakken en af te spreken dat, wanneer dat voorwerp naast je computer staat, jij niet gestoord mag worden. Zo hoef je het niet steeds mee te delen als jij je even moet concentreren en is het toch duidelijk.

Tip: Thuiswerken werkt het beste als je een eigen afgescheiden plek hebt, bijvoorbeeld je werkkamer. Ga daar zitten om te werken en ga in je pauze ook echt naar een andere plek.

5. Lekker gezonde lunch

Nu je thuis werkt, heb je meer tijd om jouw lunch klaar te maken. Neem je normaal altijd boterhammen mee? Maak nu een lekker verse salade of maak een uitgebreide omelet; en geniet ervan. Vind je die boterhammen helemaal prima? Gebruik je lunchtijd dan voor een powernap, zo voel jij je extra fit ook al is de dag al voor de helft voorbij.

Tip: Eet in ieder geval niet achter je computer. De dag lijkt dan eindeloos en je verliest veel productiviteit. Vergeet daarnaast niet om genoeg te drinken nu er geen collega’s zijn die je een kopje koffie aanbieden.

6. Eenzaam, maar niet alleen

Thuiswerken kan ook eenzaam zijn. Heb je normaal een vergadering? Bekijk of je deze online kan opzetten via programma’s zoals zoom, en skype. Houd contact met je collega’s door middel van diverse communicatiemiddelen, zoals Instant Messaging en WhatsApp. Het gevoel om deel te zijn van een geheel is namelijk cruciaal voor jouw werkgeluk.

Tip: Werk je met een klein team of voor een kleine organisatie? Organiseer dan een gesprek van de dag-rondje; elke dag op dezelfde tijd. Spreek elkaar online als groep, vraag waar iedereen mee bezig is geweest. Hoe gaat het? Waar lopen jullie tegenaan? Voelt iedereen zich nog gezond? Zo verlies je de connectie niet met elkaar en is er ook even ruimte voor social talk.

7. Meer tijd voor ontspanning

Nu je geen reistijd hebt, minder wordt onderbroken en je jezelf meer kan focussen, ben je productiever. Je bent daardoor minder tijd kwijt aan bepaalde zaken. Ben je klaar met werken? Stop dan voor die dag. Ga niet overwerken als het niet nodig is. Zo kom je straks fitter en beter uitgerust op kantoor.

Tip: Ga aan het einde van de werkdag echt iets doen ter ontspanning en doe iets waar je blij van wordt. Ook in deze tijden is er nog volop te bedenken wat je wel kan doen, zeker als je een beetje creatief bent. Heb je al een virtuele tour in een museum gevolgd?

Tags: Ambitie en succes, Loopbaan, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De 7 voordelen van thuiswerken'?