Dit levert een ochtendritueel jou op

ochtendritueel - Dit levert een ochtendritueel jou op - by Gabriela Guerino - photo-of-woman-wearing-bathrobe-2462996 (1)

Hoe jij jouw dag begint, bepaalt hoe de rest van je dag verloopt. Ben je wel eens heel vroeg opgestaan, in plaats van je nog een keer om te draaien? Viel het je toen op dat het zo heerlijk stil was? Iedereen om je heen slaapt nog, en jij bent al wakker. Een ochtendritueel kost weinig tijd, maar levert je veel op.

If you win the morning, you win the day

Begin je dag bewust en de rest van je dag verloopt ineens veel beter. Sta iets eerder op en je voorkomt een heleboel stressmomenten. Stress die je anders de hele dag met je meeneemt. Je dag vroeger beginnen, heeft veel voordelen:

Lijken deze voordelen je wat? Begin dan vanavond nog en zet je wekker iets eerder. Tien minuten, of een uur, en neem tijd voor jezelf. Hoe jij die tijd indeelt, bepaal je zelf. Het boek Miracle morning van Hal Elrod raad je de volgende elementen aan:

1. Stilte

Zodra je wakker wordt, en voordat je op je telefoon hebt gekeken, begin je met stilte. Je kunt mediteren, ademhalingsoefeningen doen of gewoon rustig zitten. Let op, blijf liever niet in bed liggen, want dan val je weer in slaap.

2. Affirmaties

Dit zijn zinnen in de tegenwoordige tijd, waarvan jij wilt dat ze graag werkelijkheid worden. Bijvoorbeeld: ik ben zeer zelfverzekerd, of ik ben genoeg. Herhaal zo’n zinnetje een minuut lang voor jezelf.

3. Visualisatie

Visualiseer voor jezelf hoe jij je voelt, wat je hoort, ziet en ruikt en ervaart als jij jouw doel hebt bereikt. Maak het zo echt dat het niet anders kan dan dat het je gaat lukken. Wil jij een promotie, zoom in op het gevoel dat jij ervaart nadat je hebt gehoord dat je bent gepromoveerd.

4. Bewegen

Kom in beweging, denk aan yoga, wandelen of fitness. Voor een goede start van de dag is bewegen onderdeel van je ochtendritueel. Zelf gebruik ik dagelijks een 7-minuten-app met work-outs. Makkelijk om even snel thuis te doen en zo kort dat ik geen excuus meer heb om het niet te doen.

5. Lezen

Kom je nooit aan lezen toe? Nu wel. Lees bij voorkeur boeken die je helpen met jouw persoonlijke ontwikkeling of boeken van iemand die het doel heeft bereikt, dat jij wilt bereiken.

6. Schrijven

Dit kan gaan over de doelen die je wilt bereiken, de acties die je vandaag wilt nemen in lijn met die doelen of puur een reflectie over waar jij nu staat. Het is zoveel krachtiger om pen op papier te zetten, omdat dit ook een verbinding maakt met jouw brein. Schrijven gaat langzamer dan typen, en daardoor is je brein er veel bewuster mee bezig en blijft de boodschap beter hangen.

Tijd kun je maken

Het idee van het ochtendritueel, is dat je tijd maakt. Tijd voor zaken die anders snel ondersneeuwen doordat de dagelijkse gang van zaken de overhand nemen. Je bepaalt zelf wat je wilt bereiken met je ochtendritueel, kies welke onderdelen van deze 6 stappen voor jou werken.

Je bent al doeltreffend met 6 minuten eerder op

De oorspronkelijke opzet van Elrods ochtendritueel is dat je tien minuten per onderdeel uit trekt. Maar jij bepaalt wat voor jou werkt, is één minuut per onderdeel het maximum? Prima, dan sta je zes minuten eerder op. Doe het op jouw manier.

Ik begin mijn dag steevast met een ochtendritueel. Ik mediteer, schrijf en doe mijn work-out. Schrijven geeft me veel inzicht dus dat doe ik langer. Zo kijk ik iedere ochtend welke drie acties ik die dag neem. Acties die me dichterbij mijn doel brengen, en ik kan je vertellen: het werkt.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit levert een ochtendritueel jou op'?