Hoe beter licht jouw kantoordag gaat boosten

Hoe licht jij jouw kantoor kan maken

Het is vrij donker in een kantoor, of misschien bij jou thuis. Voor je het weet heb je een vitamine-D te kort. En dat is een slechte zaak, want vitamine-D houdt je immuunsysteem sterk. Daarnaast maakt licht je een stuk productiever. En het mooie is, je lichaam maakt vitamine-D uit zichzelf aan. Maar: daarvoor moet je wel voldoende licht zien. Zo maakt licht jouw dag op de werkplek!

Ga bij het raam zitten

Licht beïnvloedt je stemming, het heeft invloed op je biologische klok. Dat betekent dat licht er verantwoordelijk voor is of je lichaam wakker blijft of moet gaan slapen. Wanneer je in het donker bent vertrokken naar je werk, kan het zijn dat je nog in een sluimerstand achter je beeldscherm zit.

Als het wat later licht wordt of sneller donker wordt, moet je kunnen profiteren van het beetje zonlicht dat er nog is. Ideaal zou zijn om op kantoor vlakbij het raam te zitten. Onderzoek toont aan dat kantoormedewerkers die binnen zeven meter van een raam werken meer uitgerust zijn.

In dit geval werkt daglicht als de meest effectieve energiebron, omdat het veel sterker is dan kunstmatig licht. Werken dichtbij een raam kan dan ideaal zijn.

Ga vaker wandelen

Zit je toch niet zo dichtbij een raam of wil je nog meer van het zonlicht genieten? Kies dan voor een wandeling tijdens je pauze. Het mag dan wel koud zijn, maar dat zijn die extra vitamientjes wel waard!

In plaats van een rookpauze zou je een lichtpauze kunnen nemen: even jezelf blootstellen aan daglicht. Trek je jas aan en haal een paar minuten een frisse neus.

Kies voor een andere lamp op je bureau

Zelfs een blokje om levert je te weinig licht op. De kans is groot dat zonlicht wordt versperd door grijze wolken. Om toch voldoende daglicht te krijgen, kan je dit natuurlijk nabootsen op kantoor door een daglichtlamp aan te schaffen voor op je bureau. Deze lamp geeft licht dat lijkt op zonneschijn en werkt veel beter dan het kunstlicht afkomstig van tl-lampen.

Voor een gezonde werksfeer is het belangrijk om voldoende daglicht op te vangen. Met deze tips kan jij de stemming en energieniveau tijdens de donkere en koude maanden op kantoor naar een hoger plan tillen.


Dit artikel is tot stand gekomen door input van Vinklisse.nl 

Tags: De juiste keuze maken, Energie, Persoonlijke effectiviteit, Werkenergie, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe beter licht jouw kantoordag gaat boosten'?