#ikbenOpen – eerlijk zijn over hoe het met je gaat

Leonie Burggraaf

Leonie Burggraaf (30) is initiatiefnemer van #ikbenOpen, een campagne om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. En dat is hoog tijd blijkt; burn-outs en depressies onder jongeren nemen toe en hashtags als #eenzamejongeren en #maatjegezocht zijn trending. Om het taboe te doorbreken roept Leonie op om op World Mental Health Day, 10 oktober 2019, mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Careerwise steunt Leonie! In onderstaand interview lees je waarom. Een inspirerend verhaal over Leonie en haar missie met #ikbenOpen.

Er moet tegenwoordig veel

“Je móét HBO opgeleid zijn, het liefst nog een master gedaan hebben, letten op gezonde voeding, sporten, de nieuwste telefoon en laptop hebben, auto voor de deur, maatje 34, een vaste baan en een bloeiende relatie.” Het is bijna onmogelijk om hier allemaal aan te voldoen, maar om daar over te praten, kan voelen als een drempel. “Ik merk dat mijn generatie niet de enige is die hieronder gebukt gaat. Dat geldt volgens mij voor alle leeftijden.”

Verwachtingen worden steeds specifieker

En als je niet lekker in je vel zit, is het niet vanzelfsprekend dat te benoemen. Het liefst laat je aan de buitenwereld zien dat het je voor de wind gaat. De opkomst van social media draagt daar enorm aan bij. “Ik denk dat we veel last hebben van ongeschreven maatschappelijke normen en verwachtingen.” Volgens Leonie waren die verwachtingen voorheen globaal, maar zijn ze tegenwoordig veel specifieker geworden.

Keihard werken om hogerop te komen

Als kind droomde Leonie er van om actrice te worden. Acteren was haar passie. Ze werd aangenomen bij de theaterschool, maar tegelijkertijd overleed haar moeder aan de spierziekte A.L.S. “Ik miste mijn moeder enorm en ik stond totaal niet stevig in mijn schoenen. Daarnaast kan de theaterwereld behoorlijk hard zijn.” Leonie moest haar droom uiteindelijk opgeven. Via het MBO studeert ze af aan het HBO als dramatherapeut. Haar eerste baan was op MBO-niveau. “Voor mijn gevoel voldeed dat niet aan de maatschappelijke eisen van presteren en een goede carrière hebben. Dus ik ben onbewust heel hard gaan werken om hogerop te komen.”

Het perfecte plaatje

“Ik belandde uiteindelijk in de commerciële wereld als accountmanager. Maar eigenlijk was ik al jaren aan het compenseren dat ik ongelukkig was, dat ik niet voldeed aan het perfecte plaatje. Ik was bijvoorbeeld al heel lang vrijgezel, terwijl iedereen om mij heen ging samenwonen. Ik had nog jeugdpuistjes. Nou, dat past al helemaal niet in het perfecte plaatje!” In plaats van haar negatieve gevoelens bespreekbaar te maken, dacht ze: “als ik maar een goede baan heb, een mooie auto, twee telefoons en een laptop van de zaak…” en zo verdoezelde ze haar dieperliggende gevoel van falen. Uiteindelijk kwam ze thuis te zitten met een depressie. “Ik was hopeloos, somber en ik kreeg suïcidale gedachten.”

#ikbenOpen

Op een dag maakte Leonie een bewuste keuze: “ik ga door met mijn leven, maar dan wil ik het wel inrichten zodat ik daar gelukkig van word. Ik realiseerde mij dat mijn oude leven zo ver weg stond van wie ik daadwerkelijk was.”

Ik wil verbinden

Leonie kwam lang op wachtlijsten te staan terwijl zij zichzelf intussen staande moest proberen te houden. Dat was voor haar aanleiding de wereld van mentale gezondheidszorg te verkennen. Ze kwam erachter dat er enorm veel aanbod van hulp is maar vroeg zich tegelijk af: “waarom zijn deze instanties niet gemakkelijker te raadplegen?” Vanuit deze vraag ontstond #ikbenOpen. Leonie gelooft in beter samenwerken en verbindingen leggen.

 

Durf eerlijk te zijn, kom in actie

Op 10 oktober 2019 gaat de #ikbenOpen campagne live. Het doel is om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Leonie roept iedereen op die boodschap te steunen. Concreet kan je dit op 10 oktober doen door een foto van jouw hand met een imperfecte cirkel erop getekend te posten op social media en drie anderen uit te dagen hetzelfde te doen. De cirkel staat symbool voor imperfectie en toch volledig jezelf mogen zijn. “Het allerbelangrijkste op 10 oktober is dat we massaal gaan delen dat we mentale gezondheid bespreekbaar willen maken.” Leonie hoopt met deze campagne op een doorbraak in Nederland, waarbij mensen opstaan en open durven te zijn.”

Samen psychische klachten verminderen

Op ikbenopen.nu kun je terecht met vragen als: ik heb vaak negatieve gedachten, hoe kan ik hiermee omgaan? Ik wil er zijn voor iemand in mijn omgeving die het mentaal zwaar heeft, maar hoe doe ik dat? Als manager wil ik iets doen aan de burn-out klachten op de werkvloer, waar moet ik beginnen? Je kunt jouw hulpvraag delen via de beschikbare chatlijnen. De teams van #ikbenOpen en van JouwGGD luisteren naar jouw verhaal en helpen jou de weg te vinden naar een passende hulpverleningsinstantie. “Preventie is een van onze pijlers.” #ikbenOpen is er om mensen in een vroeg stadium van A naar B te helpen, om zo psychische klachten, depressie en burn-out eerder te signaleren en waar mogelijk erger te voorkomen.

Voor jezelf en voor anderen het taboe doorbreken

“Ik zou graag meegeven dat al die ongeschreven normen en verwachtingen simpelweg niet haalbaar zijn. Het is veel belangrijker om dicht bij jezelf te blijven en je eigen doelen na te streven.” Careerwise steunt Leonie om het taboe te doorbreken en vaker te delen hoe het écht met je gaat. Wij geloven net als Leonie dat open zijn op je werk, op social media en met vrienden je helpt een fijner leven te hebben. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen, die daardoor ook open durven te zijn. Doe je mee?


“Van een gesloten naar open boek. Toen ik besloot om eerlijk te zijn over mijn mentale gezondheid was ik verbaasd over de aannames en onwetendheid om mij heen. Niet alleen de persoon die het overkomt, maar ook omstanders vinden het een moeilijk onderwerp om bespreekbaar te maken. Daar wil ik verandering in brengen. Want iedereen heeft naast zijn fysieke gezondheid, waar vaak de nadruk op licht, een mentale gezondheid en het is de moeite waard om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Ondertussen ben ik vanwege mijn missie steeds vaker te zien in de media. Met als doel bewustwording en Nederland te motiveren tot gedragsverandering. Bijvoorbeeld in deze video. Op 2 april 2019 lanceerde het ministerie van VWS de campagne ‘Hey het is oké om angst en paniekstoornissen bespreekbaar te maken.’


Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Balans, Burn-out, Millennials generatie Y, Werk/privé balans
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '#ikbenOpen – eerlijk zijn over hoe het met je gaat'?