Koffiepauze: het vierde Feel Good experiment

Sinds 1 januari 2015 creëer ik samen met mijn vriendin Feel Good experimenten voor onszelf. Dat betekent dat we dertig dagen lang een bepaalde activiteit dagelijks herhalen, waarna we beoordelen of we ons hierdoor daadwerkelijk beter, vitaler of gelukkiger voelen. In deze blog lees je mijn persoonlijke ervaringen met betrekking tot het vierde dertig dagen Feel Good experiment.

Dertig dagen geen koffie drinken

kopje theeDit keer hadden we voor onszelf een uitdaging bedacht op het gebied van voeding. We wilden weleens het experiment aangaan om dertig dagen geen koffie te drinken en in plaats daarvan water of thee. Hoewel wij geen grootgebruikers zijn van koffie (zo’n drie kopjes per dag) merkte ik bij mezelf dat ik er fysiek af en toe last van kreeg. Gerommel in mijn maag gepaard gaand met onrust. Slechter slapen na het drinken van koffie in de avonduren en verlies van energie gedurende de dag. We waren nieuwsgierig wat dertig dagen zonder koffie met ons zou doen en of we ons er beter door zouden voelen.

Mijn ervaring

Al direct de eerste dag van ons experiment werd ik geconfronteerd met mijn eigen automatische gedrag. Zonder na te denken zette ik mijn eerste kopje koffie en dronk de eerste slokken zonder me bewust te zijn van het feit dat ik iets anders met mezelf had afgesproken. Gelukkig volgde dat besef snel. Intern hoorde ik meteen een kritische stem: Je gaat een experiment aan en al bij de eerste poging gaat het mis. Wat een commitment!

Beloning

Vanaf dat moment heb ik bewust alle koffiemomenten aan mijn neus voorbij laten gaan. In plaats daarvan dronk ik water of thee. De eerste dagen miste ik mijn kopje koffie in de ochtend en voelde ik de drang om mezelf op een andere manier te belonen. Een extra koekje of chocolaatje bij de thee, maar naarmate de dagen volgden, des te minder ik de verslavende drang in mezelf ervoer.

Gezellig koffiemomentje

Ik begon steeds meer te ervaren dat ik gedurende de dag scherper bleef, minder last had van mijn maag en dat ik ’s nachts beter doorsliep. En tegelijkertijd miste ik het koffiemomentje, vooral die momenten bij de Coffeecompany of de DE-winkel. Ik realiseerde me dat dit meer te maken had met de gezelligheid en de beleving die ik eraan koppel dan met de smaaksensatie.

coffee_by_Hello_Goodbye

Bewust kiezen voor een bijzonder koffiemoment

Terugkijkend op ons experiment concludeer ik dat het niet drinken van koffie een positief effect heeft gehad op mijn fysieke welzijn. Ik ben me heel bewust geworden van mijn automatische gedrag en de verslavende werking van koffie. Dat ik koffie vooral zag als een ervaring en beloning en niet zozeer als een fijne smaaksensatie, was een belangrijke eyeopener. Ik neem me voor om mijn koffieconsumptie beperkt te houden tot maximaal twee koppen per dag. Daarbij kies ik zelf bewust voor een bijzonder koffiemoment in plaats van een verslavend onbewust moment.

Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Koffiepauze: het vierde Feel Good experiment'?