Leef je levensmissie

Een bijdrage van Lara van den Berg:

Leef jij je levensmissie? Niet een vraag waar ik regelmatig over nadenk. Tot ik bij het seminar van Arnout Visscher aanwezig was. Hij gooide zelf het roer om en volgt nu zijn interesses meer dan ooit.

Je missie duidelijk krijgen

Arnout combineert zijn ervaringen als fysiotherapeut, leidinggevende, trainer en spreker om uit te leggen hoe het volgen van je unieke missie enorme levenskracht kan generen. Hij deelde zijn ervaringen uit zijn eigen zoektocht waardoor zijn bezieling tastbaar werd.

seminar-3
Het resultaat van een middag Arnout: mijn eigen levensmissie

Werkend als manager merkte hij dat zijn interesses ergens anders lagen. Hij besluit op zoek te gaan naar zijn levensmissie door zich te richten op dingen waar hij energie van krijgt; training geven, gezondheid en een stichting opzetten. En zo komt hij steeds dichter bij zijn missie in het leven merkt hij.

Verschillende fases

Dromen hebben is heerlijk, maar de hypotheek moet ook betaald worden. De boodschap: Spring niet van de ene op de andere dag in het diepe. Neem je tijd. Hij vertelt vol vuur over de verschillende fases, zijn zoektocht en hoe hij dit heeft ervaren. Tijdens het seminar wilde hij ons twee dingen mee geven:

Ontspan tijdens ‘niet weten’

Probeer te ontspannen in het ‘niet weten’ of ‘het zoeken’, dat is óók onderdeel van het proces. Je missie is niet een ‘ding’ of iets dat je kiest en vaststaat. In tegendeel, je bent continu in ontwikkeling en je missie vormt zich onderweg. Naarmate je meer ervaring opdoet zie je steeds meer ‘de rode draad’ van waar jouw leven over gaat. Steve Jobs (oprichter van Apple) heeft deze ‘connecting the dots’-theorie mooi geformuleerd tijdens zijn wereldberoemde speech voor afgestudeerden van Stanford University.

Besteed aandacht aan dat wat je interesseert

Volg je nieuwsgierigheid en besteed aandacht aan dat wat je interesseert. Dat wat je aandacht geeft groeit dus doe de dingen waar je energie van krijgt en ze worden groter.

seminar2
Het ‘zichtbaar maken’ van onze dromen; hard werken!

Direct aan de slag

Een stap-voor-stap handleiding naar je doel is er niet. Zo simpel is het nu eenmaal niet. Wel kun je direct zelf aan de slag:

 1. Volg je interesses, je enthousiasme, je inspiratie en doe dingen die je leuk vindt om te leren
  Dit zijn de richtingaanwijzers voor je levensmissie en leveren je bakken aan energie op
 2. Besteed minimaal 10-20% van je tijd aan dingen waar je energie van krijgt
 3. Zoek naar gelijkgestemden en voorbeeldfiguren. Vraag hulp aan hen, maar ook aan familie en vrienden
  Mensen vinden het geweldig om bij te dragen aan iets waarvan ze merken dat het veel voor jou betekent
 4. Experimenteer
  Loop eens stage en test je idee eens uit op vrienden. We zijn niet gewend om een idee in de openbaarheid te brengen als het voor ons gevoel nog maar een zesje is, maar pas als het in de openbaarheid komt kan het groeien en zich ontwikkelen
 5. Inspired action
  Zet een eerste concrete stap in de richting die jou ‘trekt’. Niet vanuit ‘moeten’ maar vanuit nieuwsgierigheid of ‘leuk om eens te onderzoeken hoe het is om…’

Nu ik nog

Op de terugweg in de auto draaien mijn hersens overuren. Arnout heeft me behoorlijk aan het denken gezet, op een positieve manier. Ik heb ontdekt wat ik eigenlijk allang wist; ik ben schrijver. Met mijn huidige baan als webredacteur zit ik al een eind in de goede richting, maar ik wil in de toekomst graag mooie reportages maken over wat mensen bezighoudt. Ik schrijf daarom al met veel plezier voor Careerwise. Dit valt in mijn 10-20%, net als mijn schrijfcursus overigens. Ook ik wil doen waar ik gelukkig van word en wat ik goed kan, maar moet ook de huur kunnen betalen. Aan deze combinatie kan ik nu werken en dat levert een hoop rust op!

Tags: , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Leef je levensmissie'?