Niet meer op de automatische piloot: mindfulness geeft je keuzevrijheid

keuzevrijheid

Mindfulness leert je om je aandacht bewust te sturen. Hierdoor zit je minder in je hoofd en heb je minder piekergedachten. Je hersenen verwerken informatie beter door regelmatig mindfulness te oefenen. Je leert beter te ontspannen, waardoor je brein optimaal kan functioneren. Op Careerwise deel ik tien goede redenen om aan de slag te gaan met Mindfulness. Vorige week schreef ik hoe mindfulness en meditatie ervoor kunnen zorgen dat je beter kunt omgaan met moeilijke dingen. Deze week: mindfulness zorgt voor meer keuzevrijheid.

Neem het stuur over van de automatische piloot

Als mensen reageren we vaak op de automatische piloot op dingen die op ons afkomen. Onze reactie op een situatie die zich voordoet is dan zo snel en impulsief dat we nauwelijks in de gaten hebben dat we een keuze hebben. Mindfulness kan je bewust maken van de keuzevrijheid die je hebt om op situaties te reageren: je hebt het zelf in de hand.

Doe een stapje terug

Mindfulness leert je met aandacht kijken naar situaties die zich voordoen. Je wordt je bewust van je automatische gedachten en reactiepatronen. Door je daarvan bewust te zijn laat je je minder snel meeslepen in een situatie.  Jij neemt het heft in handen en reageert niet telkens op een zelfde impulsieve manier op situaties of mensen. Zo kun je op een verrassende manier negatieve situaties ombuigen. Waarom reageer je zo fel op die ene collega? Is dat een automatisch reactiepatroon dat voorkomt uit een eerdere confrontatie? Wees je er bewust van en doe een stapje terug.

Mindfulness is gezond

Mindfulness is gezond voor je lichaam en geest. Het hebben van keuzevrijheid in je reacties is slechts één reden die mindfulness zo aantrekkelijk maakt om toe te passen in je leven. Lees alle redenen om ermee te beginnen.

Tags: De juiste keuze maken, Keuzestress, mindfulness
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Niet meer op de automatische piloot: mindfulness geeft je keuzevrijheid'?