Perfectionisme, heb jij er ook zoveel last van?

perfectionisme onderzoek millennials onderzoek

Goed, beter, best. Maar toch het liefst nóg beter dan best: uit Brits onderzoek blijkt dat millennials veel last hebben van perfectionisme. Best opvallend aangezien onze generatie nog steeds bekend staat als lui, twijfelend en arrogant.

Millennials zijn het strengst voor zichzelf

De onderzoekers Thomas Curran (University of Bath ) en Andrew Hill (York St. John University) analyseerden data van ruim 41.000 Britse, Canadese en Amerikaanse studenten vanaf 1989 tot 2016. Vergeleken met andere generaties zijn millennials strenger voor zichzelf, veeleisender naar anderen en ervaren een hogere sociale druk om perfect te zijn.

Drie vormen van perfectionisme

Het onderzoek onderscheidt drie vormen van perfectionisme:

  • Persoonlijk perfectionisme: hoe streng ben je voor jezelf?
  • Peer perfectionisme: Vind je jezelf goed genoeg in vergelijking met anderen?
  • Sociaal voorgeschreven perfectionisme: hoeveel sociale druk ervaar je om zo perfect mogelijk te zijn?

Op alle drie de gebieden scoren millennials hoger dan hun leeftijdsgenoten eind jaren tachtig. We voelen vooral een maatschappelijke druk om perfect te zijn. De resultaten laten een toename zien van ruim 30 procent. Dit is een zorgelijke ontwikkeling omdat wetenschappers al eerder hebben aangetoond dat er een verband is tussen perfectionisme en psychische problemen als depressie en burn-out.

Het mag best een beetje imperfect

Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent die (te) hoge eisen stelt aan zichzelf. Maar hoe kan je voorkomen dat je hierdoor in de problemen komt? Onze coach Marcelle legt uit hoe je in drie stappen wat imperfecter kan zijn. Zij zegt: Accepteer je hang naar perfectie en lach erom. Neem je gedachten niet te serieus.

Nooit … genoeg

De Amerikaanse hoogleraar Brené Brown schreef zelfs een heel boek over imperfectie. Volgens haar ligt de oorzaak van onze drang naar perfectie in onze schaarstecultuur. In een interview met Flow Magazine zegt ze daarover: Ondanks de overvloed waarin we leven, hebben we een cultuur van schaarste. We hebben het gevoel dat we van alles tekortkomen, van veiligheid en geld tot de perfecte baan. We besteden veel tijd aan bedenken hoeveel we hebben en vooral níet hebben, wat we nog willen en wat anderen hebben. Onze schaarstecultuur wordt gekenmerkt door het zinnetje: nooit … genoeg. 

De moed van imperfectie

Net als Marcelle is Brené tot de conclusie gekomen dat je perfectionisme makkelijker kan loslaten als je liefdevoller bent voor jezelf. Ze pleit voor meer kwetsbaarheid: Stel je open voor algemeen menselijke ervaringen en emoties als schaamte, oordeel en schuld. In haar boek schrijft ze bovendien dat je pas een gevoel van eigenwaarde kan ontwikkelen als je loslaat wat anderen van je denken. We zijn allemaal zowel perfect als imperfect en het zou fijn zijn als we met z’n allen wat minder de schijn ophouden. Durf te laten zien wie je bent!

Tags: Ambitie en succes, imperfectie, Ken jezelf, Millennials generatie Y, perfectionisme
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Perfectionisme, heb jij er ook zoveel last van?'?