Stop met je eigen shit creëren – Kies bewust voor meer geluk

Creer je eigen shit - Kies bewust voor geluk

Vorige week heb ik gewerkt op een stilte-retraite. De retraite bestond uit yoga- en meditatielessen. Verder was er iedere dag een groepsles over het boeddhisme, taoïsme en over het hier en nu. Een les over de kracht van het huidige moment, over innerlijke vrede en hoe je dit kunt bereiken. Ik begeleidde de deelnemers in hun proces, want er gebeurt veel als er niet gesproken wordt. Een superdienende en dankbare taak.

Frustraties, stress en negativiteit

Het is best vreemd dat je vaak niet in het moment leeft. Het huidige leven is namelijk alles wat er is en alles wat er altijd zal zijn. Je leven speelt zich af in het nu en toch leef je het leven vaak niet nu. Je leeft in het verleden of je leeft in de toekomst. Je wilt daar dingen aan veranderen, dat het anders is, dat de omstandigheden veranderen. Dat veroorzaakt frustraties, stress en een gevoel van negativiteit. De boeddhisten zeggen dat je zo je eigen lijden creëert. Je creëert dus je eigen shit omdat je weerstand hebt tegen de realiteit. Heb je meer frustratie, dan heb je minder geluk.

Geluk vind je niet buiten jezelf

Je denkmachine staat vaak aan. De hele dag door wil je dingen bereiken. Het is bijna een verslaving om alles te willen controleren en de hele dag door van alles te willen bedenken. Je bent bezig met oordelen, angsten, afkeer en moeten. Je denken kan compulsief worden en daardoor raak je chronisch gefrustreerd. Je wilt de perfecte omstandigheden creëren, want als je de perfecte baan, het perfecte huis of de perfecte relatie hebt dan ben je gelukkig. Geluk zoeken in externe omstandigheden werkt niet. Omstandigheden veranderen namelijk voortdurend. Door geluk te zoeken in iets wat buiten jezelf ligt creëer je je eigen shit.

Laat weerstand en frustratie voor wat het is

Het eerste sleutelwoord is acceptatie. Je wordt je bewust van de zaken die je niet kunt veranderen en je accepteert het. Je accepteert dat het nu regent en geen 25 graden meer is. Je accepteert dat je in dit land belasting betaalt. Je accepteert dat het iedere week weer maandag is en dat je niet kunt uitslapen. Als je überhaupt al kunt uitslapen. Je accepteert dat je dagelijks in de file staat. Je staat de situatie toe zoals hij is. Je laat weerstand en frustratie voor wat het is.

Leef niet in het verleden of de toekomst

Het tweede sleutelwoord is bewustwording. Bewustwording van je gedachten en emoties. Bewustwording van het feit dat je niet je denken en niet je emoties bent. Je kunt ervaren dat er angst is in plaats van dat je bang bent. Bewustwording van het leven in het nu. En niet leven in het verleden of in de toekomst.

Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je kunt veranderen.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Stop met je eigen shit creëren – Kies bewust voor meer geluk'?