Carrièreswitch: naar Stockholm

Annelien van Meer (30) studeerde Internationale Betrekkingen in Groningen en werkt nu als Senior Consultant duurzame ontwikkeling. Ze twijfelde geen moment toen ze de kans kreeg naar het buitenland te verhuizen. Maar dan wel met behoud van haar droombaan bij CREM.

Naar het buitenland

“Als je Internationale Betrekkingen gestudeerd hebt, is het natuurlijk een beetje zonde om in Nederland te blijven werken. Tijdens mijn studie liep ik een half jaar stage bij een Afrikaanse NGO in Genève, Zwitserland, en na die ervaring heb ik voorgenomen dat dat niet de laatste keer zou zijn dat ik buiten Nederland zou wonen. Toen mijn vriend afgelopen jaar een baan kreeg aangeboden in Stockholm, was ik in eerste instantie dan ook heel enthousiast. Maar ja, na een nachtje slapen, kreeg ik toch een beetje pijn in mijn buik. Want mijn werk in Amsterdam was niet gewoon een baan, maar mijn droombaan: adviseur bij CREM. Deze baan opgeven was dus eigenlijk geen optie.

Duurzame ontwikkeling

CREM is in 1989 opgericht adviesbureau gespecialiseerd in duurzame ontwikkeling. Ik heb zo’n 25 collega’s, allemaal met een andere achtergrond maar met dezelfde doelstelling: de wereld een betere plek maken. Ik had CREM al in 2007 in het vizier als werkgever, maar het duurde tot begin 2008 voordat er eindelijk een vacature op de website verscheen en ik kon solliciteren. Toen ik begon, voelde me er direct op mijn plek. Ik vond de projecten interessant, de opdrachtgevers (zowel NGO’s, overheden als bedrijven) inspirerend en mijn collega’s ronduit geweldig. Daarom wilde ik niet weg, hoezeer werken in het buitenland ook trok. Gelukkig was het Management Team flexibel en bereid mij de kans te geven om op afstand voor hen te blijven werken.

Het Nieuwe Werken

Het nieuwe werken in optima forma eigenlijk. Dat was niet altijd even makkelijk. Ik werkte vanuit huis, dus de scheidingslijn tussen werk en privé vervaagde volkomen. Bovendien vond ik het behoorlijk eenzaam, hoeveel opbeurende telefoontjes van collega’s uit Amsterdam ik ook ontving. In je eentje kom je er pas achter hoezeer je afhankelijk van anderen. Motivatie, inspiratie en creativiteit kan je bijvoorbeeld niet allemaal uit je zelf halen.

Nieuwe kansen

Toen het echt lastig begon te worden, ben ik dankzij een Zweedse vriend in gesprek geraakt met een Zweeds adviesbureau dat net als CREM gespecialiseerd is in duurzame ontwikkeling: Enact Sustainable Strategies. De organisaties lijken erg op elkaar, zowel qua mensen als qua projecten. En Enact heeft de ambitie om meer te gaan werken buiten Scandinavië. Internationale werknemers aantrekken is een strategie om dat te bereiken, dus vroeg ze mij in december om het team te komen versterken. Omdat ik het geen fijn idee vond om mijn oude werkgever helemaal op te geven, heb ik voorgesteld een 50-50 constructie aan te gaan: 50% werken voor CREM en 50% voor Enact. Beide zagen daar gelukkig ook de voordelen van in.

Per 1 januari ben ik begonnen, en mijn ervaringen tot nu toe zijn heel positief. Ik werk nu zowel aan Nederlandse als aan Zweedse projecten. Via CREM werk ik bijvoorbeeld aan een strategie om eilandeconomieën te verduurzamen, in opdracht van WWF Nederland en het Ministerie van ELI. Via Enact werk ik aan het uitrollen van stakeholder consultaties over de rol van de farmaceutische industrie in de gezondheidszorg, in opdracht van AstraZeneca Global. Heel verschillende projecten, binnen twee verschillende bedrijven, in twee verschillende landen. Maar ik zal niet de enige zijn die zo werkt, en ik ben er van overtuigd dat we door toenemende globalisering uiteindelijk steeds vaker dit soort constructies zullen gaan zien op de arbeidsmarkt.”

Overweeg jij (gedeeltelijk) in het buitenland te gaan werken en kun je nog een paar tips gebruiken? Annelien is te bereiken via annelien.vanmeer@enact.se of a.vanmeer@crem.nl.

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Carrièreswitch: naar Stockholm'?