Mindfulness: wat is het nou eigenlijk en wat heb je er aan?

wat is mindfulness

Mindfulness: iedereen heeft het erover, maar wat ís het nou eigenlijk? In de komende reeks laat ik je kennis maken met de verschillende aspecten van mindfulness. Ik geef je tips en tricks om zelf de voordelen van mindfulness te ervaren. In deze eerste aflevering: wat is mindfulness?

Mindfulness draait om leven met aandacht en zonder oordelen. Je kijkt naar wat er nu, op dit moment gebeurt en bent niet bezig met wat er straks allemaal komen gaat. Je stopt met doorjagen en geniet weer bewust van kleine dingetjes. Je komt even uit je serieuze hoofd en laat je niet meeslepen door allerlei doemgedachten. Meer leven in het nu en je minder druk maken over gisteren of juist over straks. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door mindfulness meer rust hebt, minder van jezelf moet, beter kunt relativeren en minder piekert.

Mindfulness trainen

Mindfulness is een training voor je brein, gericht op opmerkzaamheid en het bewustzijn van jezelf. Je traint als het ware je aandachtsspier en leert je aandacht bewust te richten op waar het op dat moment om gaat. Telkens als je afgeleid raakt en weer in je drukke hoofd zit, merk je dat op en keer je simpelweg weer terug naar het nu. Zo train je jezelf om vaker ‘wakker’ en aanwezig te zijn. Drie kernelementen zijn hierbij belangrijk:

1. Gerichte aandacht

Gedurende de hele dag wordt onze aandacht getrokken door allerlei prikkels: er is zo veel te zien, te horen en te voelen. Je laat je vaak onbewust meevoeren in wat je aandacht trekt, zowel door impulsen van buiten af als gedachtekronkels in je drukke hoofd. Hier ben je je meestal niet van bewust. Met mindfulness breng je je aandacht gericht en bewust ergens naar toe in plaats van onbewust als een kip zonder kop achter alle impulsen aan te rennen.

2. Aandacht in het hier-en-nu

Bij mindfulness richt je je aandacht op het huidige moment. Vaak laat je je afleiden door wat er in het verleden is gebeurd of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren. Bij mindfulness merk je deze momenten op, en keer je weer terug naar het hier en nu. Hierdoor train je jezelf om vaker met je aandacht hier te zijn. Dit moment is namelijk het enige moment waarop je effectief kunt zijn en echt een verschil kunt maken. Het leven is NU en dus niet in het verleden of in de toekomst.

3. Niet (ver)oordelende aandacht

We zijn gewend om onze ervaringen direct te beoordelen en te labelen: fijn, onaangenaam, mooi, lelijk, goed, slecht. Hierbij ben je geneigd je meer open te stellen voor aangename dan onaangename ervaringen. Met vriendelijkheid en mildheid probeer je in de mindfulness een open houding te hebben, zonder onderscheid te maken in aangename en onaangename ervaringen. Hierdoor leer je gemakkelijker omgaan met onaangename ervaringen. Je leert de situatie te accepteren zoals die is en je minder te verzetten tegen dingen waar je geen invloed op hebt. Dat scheelt een hoop energie. Je wordt milder naar jezelf en anderen toe.

Ik hoop dat deze blog je nieuwsgierig heeft gemaakt naar mindfulness en dat ik je kan helpen deze techniek onder de knie te krijgen. Je zult er veel profijt van hebben. In volgende blogs van deze reeks laat ik zien wat mindfulness kan betekenen voor het verminderen van stress, verhogen van je concentratie en versterken van je creativiteit.

Tags: mindfulness
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Mindfulness: wat is het nou eigenlijk en wat heb je er aan?'?