Zo vind je echte rust: 3 tips

echte rust - careerwise - pexels-kelvin-valerio-810775

Echte rust. Wat is dat eigenlijk? Weet je dat nog wel? Een te kort aan echte rust maakt dat jij je voortdurend gestrest voelt. Herken je dat opgejaagde gevoel? Je moet van alles: van de mensen om je heen, maar vooral ook van jezelf.

Geen echte rust betekent schade

Je bent jong en je kan de wereld aan. Toch? Om eerlijk te zijn ken ik ook momenten dat ik de wereld nogal overweldigend vind. Of mijn eigen leven. Dan twijfel ik aan mezelf, mijn kunnen, of ik wel leuk genoeg ben. Of ik ben het gewoon even zat om die wereld maar de hele tijd aan te (moeten) kunnen. Als ik die gevoelens negeer, ga ik me somberder voelen. Word ik geïrriteerd en uiteindelijk: kan ik de wereld helemaal niet zo goed meer aan. Herken jij dat?

Resetknop

Daarom is het belangrijk om te weten wat jouw resetknop is. Wanneer vergeet jij de tijd, vergeet jij jezelf? Bijvoorbeeld als je in de natuur loopt, een boek leest, een fijne serie kijkt, met vrienden op stap bent of een kleurplaat voor volwassenen inkleurt.

Echt opladen is nodig

Regelmatig een resetmoment hebben, is even belangrijk als af en toe echt opladen. Weet je hóeveel emoties, informatie en reacties je brein elke dag te verwerken heeft? Dat kunnen we normaal gaan vinden met onze 24/7-maatschappij; maar je brein en je lijf zijn daar niet voor gemaakt. Durf daarom tijd te maken om op te laden. Ja, dúrf ja. Want de druk van steeds maar iets moeten en voldoen aan verwachtingen, vooral die van jezelf is enorm. Daarom is het spannend om rust te pakken en op te laden. Maar het betaalt zich terug in:

De winst van echte rust

  • Een rustig gevoel – ja hehe, logisch… Maar wanneer had jij voor het laatst een rustig gevoel?
  • Je bent creatiever
  • Je kunt problemen beter oplossen
  • Betere slaap – en dat voel je de hele dag
  • Je voelt jezelf vrolijker
  • Je hebt inderdaad het gevoel dat je de wereld beter aankunt
  • Je bent beter in staat om beslissingen te maken en je hebt ook vaker het gevoel dat je de juiste beslissing hebt genomen – in plaats van dat constante twijfelgevoel

Zo bouw je rustmomenten in je leven

Alleen al het wéten dat je dan-en-dan een rustmoment gaat hebben, helpt jou door de dag, de week … Je weet dat er een moment komt om alles even L O S te laten, zodat je het daarna veel fijner weer vast kunt pakken als dat nodig is. Of vooral lekker kunt laten gaan.

1. Dagelijkse rust

Een dagelijks rustmomentje, al is het maar 10 minuten, maakt jou sterker, vrolijker en gelukkiger. Het is iets om even naar uit te kijken op een moeilijk moment in de dag, om vol te houden als je juist even door moet bijten. Denk bijvoorbeeld aan elke dag voordat je opstaat of gaat slapen even een boek lezen, een rondje wandelen, een stukje dagboekschrijven of gewoon juist even helemaal niets: stilte.

2. Wekelijkse rust

Eén dag in de week hebben wij rustdag. Een dag waarop we geen film kijken, zo offline mogelijk zijn en geen visite ontvangen of een uitje hebben. Klinkt saai? Dat klopt, maar het ís niet saai. Want juist door die dag zo door te brengen is er opeens tijd om uitgebreid met elkaar te lunchen, een boek uit te lezen, te wandelen, een spel met elkaar te spelen, de komende week vast te overdenken en stil te staan bij jezelf. Het voelt als een tussendag, een reflectiedag tussen twee weken vol doelen en gedoe in. Wij vieren deze rustdag omdat we gelovig zijn en de rustdag deel is van ons christelijk geloof, maar toen ik aan mijn studie begon zei mijn niet-christelijke docent als belangrijkste advies: bouw een rustdag in in je week waarin je niet werkt of studeert. Dat levert je veel meer op dan elke dag maar doorrennen.

3. Jaarlijkse rust

Vakantie. Toch? Ja en nee. Vakantie is een jaarlijks (of zelfs meerdere keren per jaar als je geluk hebt) moment van rust en reflectie. Maar je bent alsnog met elkaar en vol nieuwe indrukken en dingen die je (gezien) móet (hebben). Sinds twee jaar reserveer ik één week per jaar voor mijzelf en mijn persoonlijke doelen. Ja dat klinkt heel luxe en dat is het ook. In die week sta ik stil bij mezelf, wat ik het afgelopen jaar heb gedaan en wat ik het komende jaar wil doen. En in die week werk ik full-time aan mijn persoonlijke doel waardoor ik echt een sprong kan maken, om die weken daarna weer langzamer, maar gestaag, verder te werken. De afgelopen twee jaar stond in het teken van Engels leren, en door die jaarlijkse week zag ik heel scherp hoeveel vorderingen ik in één jaar had gemaakt. Dat maakte me trots en zelfverzekerd. Nu nog één jaar te gaan voor het examen, en dankzij de laatste rustweek weet ik precies hoe ik dat kan aanpakken.

Wat is echte rust?

Misschien vind je punt 3, jaarlijkse rust, niet als echte rust klinken. Maar vooral als studeren en ik gebruik zelfs de woorden ik werk full-time aan …. En toch is het een vorm van echte rust. Rust betekent namelijk niet alleen slapen of niets doen. Echte rust bestaat ook uit: de tijd hebben om de dingen te doen die voor JOU belangrijk zijn. Dan voel jij je namelijk rustiger in je hoofd.

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, mindfulness, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo vind je echte rust: 3 tips'?