#CWchallenge Dagboekschrijven: De conclusie

#CWchallenge - Dagboekschrijven

Ik wil afkicken van mijn smartphone, meer me-time, structureel eerder naar bed, stilstaan bij mezelf, gezonder eten … Maar ja, de waan van de dag neemt de regie al snel weer van me over. Daarom ga ik nu de uitdaging aan. De komende tijd onderwerp ik mij elke maand bewust aan een challenge. Doe je mee? Deze maand: dagboekschrijven. Hier vind je deel één: Zo pak je het aan. Vervolgens deel twee: de eerste inzichten. Dit is deel drie: de conclusie:


De maand zit er op en ik heb een paar goede inzichten opgedaan dankzij het dagboekschrijven. Als ik nu teruglees, kan ik concluderen dat ik:

  • Structureel net te weinig slaap
  • Te ambitieuze doelen stel – waardoor ik me vaak gestrest en ontevreden voel aan het einde van de dag
  • Best iets trotser mag zijn op wat ik wél bereik
  • Mezelf iets meer rust moet geven – hoe: daar moet ik nog even over nadenken
  • Mijn weekindeling wat kan veranderen

Gaaf toch? Die inzichten heb ik gratis en voor niets opgedaan, betaald met wat tijd, een notitieboek en een pen.

Zo coach jij jezelf

Ik heb weleens gelezen dat je jezelf toe moet spreken zoals je een vriend zou toespreken. Daar heb ik lang over nagedacht: ik ben altijd veel strenger voor mezelf dan voor een vriend. En soms hoor ik mijzelf een advies geven aan een vriend(in), terwijl ik dat advies zelf niet navolg. De tekst die ik jaren geleden las, ik weet helaas niet meer waar, riep op om jezelf te coachen. Een beetje afstand nemen, en dan jezelf eerlijk advies geven. En precies dat bereik je met dagboekschrijven. Je leegt je hoofd op het papier, je leest het terug en opeens krijg je een inzicht. Of al schrijvend vallen de puzzelstukjes op z’n plek. Of je stelt jezelf eens een vraag op papier, zoals: Wat maakte jou gelukkig vandaag? Wat kostte jou veel energie? Aan de hand van dat soort vragen kan je doorschrijven en onderzoeken waarom je van dat ene nu zo gelukkig werd of waarom dat andere je zoveel energie kostte. Zou je kunnen stoppen met dat energielek? Of kun je meer doen van dat wat jou gelukkig maakte? Zo coach jij jezelf!

En nu verder

De #CWchallenge Dagboekschrijven is volbracht; wat ik meeneem is de ervaring dat schrijven een wijsheid in zich heeft. Ergens tussen het moment dat de woorden zich vormen in je hoofd en je vingers die woorden op het papier uitspugen: zit inzicht. En inzicht is soms net datgene wat je nodig hebt om de volgende stap te kunnen of durven maken.

Tags: CWchallenge, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '#CWchallenge Dagboekschrijven: De conclusie'?