De controle loslaten: het gaat om de reis

Eerder gaf ik twee redenen waarom je reis belangrijker is dan je bestemming of het resultaat. Hieronder vind je deel twee: Drie tips waarom resultaten en controle loslaten fijn is. Het gaat juist om de ontdekkingstocht, om de reis!

3. Veranderen mag

Nog zoiets leuks aan vakantie: je hoeft gelukkig niet maar één land, stad of wandeling leuk te vinden. Je mag steeds wat anders doen. En elke dag, hoe anders ook, kan even leuk zijn. Sterker nog, de meeste vakanties zijn juist leuk door de afwisseling. En gelukkig is er niemand die je verplicht om altijd op skivakantie te gaan als je skiën leuk vindt. Je voorkeur mag over de jaren veranderen. Vind je nu kamperen leuk, raak je over een paar jaar zomaar verslingerd aan zeilen. Kan allemaal. Je boekt gewoon steeds een andere reis.

SigridBoelens.Korte termijnDitzelfde geldt voor je keuzes, banen, activiteiten en relaties in het echte leven. Gelukkig is er niet maar één ideale baan, hoef je niet je hele leven dezelfde hobby te hebben en mag je gewoon nieuwe vrienden maken. Sterker nog: de kans is groot dat juist de afwisseling het leuk maakt. Dus mijn tip: maak, tegen alle regels in, korte termijn keuzes. Opgeteld heb je dan vanzelf de leukste vakantie van je leven :).

4. Missers

Nu komen we bij de missers. Wat ik opschreef voor mijn klant:

“Het wordt gaver dan je kunt bedenken. En je komt onderweg vanzelf tegen wát je gaaf vindt. En dat is misschien wel wat anders dan je nu zou omschrijven als gaaf. Net als op vakantie. Soms is die ene avond in de aftandse kuttent wel de gaafste.”

Hoogtepunten komen net zo vaak (als het niet vaker is) voor op momenten waarop juist níet alles klopt. In situaties of op plekken waar het eigenlijk allemaal mis is. Op momenten dat je ze totaal niet verwacht. In de te kleine tent waar de luchtbedden niet in pasten. Op de dag dat je ging zeilen en er geen wind stond. Of uit eigen ervaring: in een national park waarin het wildlife in geen velden of wegen te bekennen was, terwijl onze gids vast kwam te zitten in de modder. Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen van het lachen als ik er aan terug denk. Die beste man zat met z’n laarsjes helemaal vast. Thijs heeft ‘m eruit moeten trekken. Terwijl we met een zaklamp naar een lege waterhole stonden te kijken.

SigridBoelens.Stuck in the mudTuurlijk is het heus niet leuk als alles de hele tijd mis gaat. Maar met een goede blunder of verdomd onhandig keuze is op z’n tijd niets mis. Levert zelfs onverwachte extra hoogtepunten op. Dus maak je niet te druk wanneer het even tegen zit of helemaal mis dreigt te gaan. Misschien pakt het wel beter uit dan je denkt.

5. Ga voor het verhaal

Als laatste: naar wie luister je liever? Iemand die verslag uitbrengt van een georganiseerde reis of iemand die met een rugzak en zonder plan op pad is gegaan?

Precies. Reisverhalen zijn veel leuker om te horen als ze onverwacht zijn. Wanneer ze over dingen gaan die jij nog niet kent of niet kunt voorstellen. Die je inzichten geven die je anders niet zou ontdekken. Het liefst niet tot in de puntjes georganiseerd.

Geldt ook voor in het dagelijks leven. Hoe leuk is het om met iemand in de kroeg te kletsen die het ook allemaal niet precies weet, wel van alles heeft uitgeprobeerd en spannende plannen heeft waarvan het nog niet zeker is of ze ook gaan lukken? Vind ik in ieder geval veel leuker dan te luisteren naar iemand die dag in dag uit hetzelfde kiest en precies weet wat hij/zij over vijf jaar is en doet.

SigridBoelens.Take me anywherDus ga op ontdekkingstocht. En deel je twijfels, je ontdekkingen, je onzekerheden. Deze blog is ook niets anders. Ik weet het ook niet. Ik heb alleen wel besloten om te zoeken. En alles wat ik onderweg tegenkom verzamel ik en vertel ik verder.

Je leeft je verhaal.

Geniet ervan! Het is als elke dag vakantie.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De controle loslaten: het gaat om de reis'?