De kunst van het niks doen… én hardlopen

Een artikel in het tijdschrift Genoeg raakte bij mij precies de juiste snaar. De strekking was vrij simpel: doe af en toe niks en je zult merken hoeveel baat je daarbij hebt. Ik besloot het gelijk toe te passen en er ging een wereld voor me open. Ineens reflecteerde ik meer en er borrelden allemaal goede ideeën op.

Maar echt niks doen… dat is nog best wel moeilijk

Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker geen workaholic en kan vrij goed ontspannen. Alleen het ontspannen wat ik deed was altijd wel iets doen. Een boek of een krant lezen (en die moet dan wel uit), een programma kijken dat ik gemist heb, en hardlopen natuurlijk, maar dan wel een geplande training of met vrienden. Het was bijna altijd ontspannen met een doel en met prikkels.

De kunst van niks doen

De kunst van niks doen, volgens het artikel, was nou juist dat je geen doel hebt. Wandelen zonder doel, in de tuin zitten en kijken naar de vogels, in bad gaan, een beetje rommelen in huis zonder iets te willen bereiken, of in de trein naar buiten staren. Juist dan komt je brein en je lichaam in een staat van rust die heel herstellend werkt en creatief maakt.

We hebben het niets doen afgeleerd

Zeker nu zoveel mensen hun tijd opvullen met social media is niks doen iets wat veel mensen hebben afgeleerd. Er wordt vaak gezegd dat verveling bij kinderen helemaal niet erg is. Het leert ze om creatief te worden. Maar wanneer heb je je als volwassene nou voor het laatst verveeld?

Mijn eigen portie niks doen, zonder het te beseffen!

Heb ik dan al die jaren de kans op reflectie en creativiteit gemist? Misschien voor een deel, maar nu ik er over nadenk heb ik, als vervend hardloper, toch altijd een manier gehad om wel de staat van niks doen te bereiken. Namelijk door rustig hard te lopen in de natuur. Als je namelijk gewoon een beetje op de bonnefooi aan het hardlopen bent, zonder verkeer en andere prikkels, dan komt bij mij die mijmerende reflectieve gedachtestroom. Als ik dan weer thuis bent voel ik me ook niet moe maar juist herboren. Zonder het te beseffen heb ik zo jarenlang voor mijn portie niks doen gezorgd. Het zal ook de reden zijn waarom zoveel mensen regelmatig alleen willen hardlopen. Je hoeft je niet te mengen in een gesprek of aan te passen aan een tempo. Vaak hoor je ook dat iemand een probleem oplost tijdens het hardlopen of wandelen, zonder dat dat het doel was.

Vanavond maar weer eens lekker lopen of op de racefiets stappen en maar zien waar ik uitkom, geestelijk en fysiek.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Wedstrijd, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De kunst van het niks doen… én hardlopen'?