fbpx

De kunst van verveling

Verveling - de kunst van verveling - by Ana Carolina - photo-of-woman-in-eyeglasses-leaning-on-window-sill-2035606

Wat moet ik nu DOEN??! Verveling kan tot vele nare gevolgen leiden zolang je de verveling niet accepteert. Maar heb je eenmaal de kunst van het vervelen te pakken, dan is er ruimte voor mooie dingen zoals een nieuw doel, rust en reflectie.

Effecten van verveling

Je verveelt je. En niet even, je verveelt je eigenlijk al de hele tijd. Je hebt geprobeerd het op te lossen door klusjes in huis aan te pakken, een serie te kijken en even te bellen naar je ouders. Maar na dagen binnen zitten is het nu echt gebeurd. De verveling is niet meer van je af te schudden.

Zolang je het niet accepteert, heeft het allemaal negatieve effecten, zoals:

  • een permanente donderwolk op je gezicht
  • er hoeft maar één dingetje te gebeuren of je schiet uit je slof
  • het lukt je niet meer om je humeur te verbeteren
  • je huisgenoten worden ook chagrijnig
  • en voor je het weet sta je ruzie te maken om niks

Je wordt waarschijnlijk al boos als iemand tegen je zegt dat je die verveling moet accepteren; dat er niets anders op zit. De verveling is dan ook geen kwestie van omschakelen in een kleine seconde. Ga er even voor zitten. Geef een goeie schreeuw, sla je vuist op tafel of zet een goed muzieknummer op en dans door de kamer. Zo, die energie is er uit.

De kunst van verveling

Verveling is namelijk vaak een kwestie van opgehoopte energie; en je weet niet waar je die in moet stoppen. Resultaat: alle energie stroomt weg en je voelt je lamlendig. De kunst van verveling is daarom:

  • beseffen dat je een hoop energie hebt
  • en dan niet boos worden op alles en iedereen
  • maar bedenken waar je die energie dan wel in gaat stoppen

Ja, dat laatste is nu net het probleem, zeg je. Ik weet dus niet wat ik moet doen, en daardoor verveel ik me. Of misschien weet je het wel, maar heb je gewoon géén zin; omdat je nu eenmaal in de vicieuze cirkel van verveling zit.

1. Stel jezelf een doel

Je hebt die schreeuw gegeven, en nu ga je jezelf er gewoon toe zetten om iets te gaan doen. Stel jezelf een wat groter doel, zoals het volgen van een online cursus. Een doel activeert je; en dat heb je nu precies nodig.

2. Voel de rust

Een andere manier om met verveling om te gaan is om de rust te omarmen. Als jij je verveelt, heb je teveel rust waar jij je tegen verzet. Een doel activeert je, rust omarmen maakt je stil vanbinnen. En is dat niet waar je zo naar hebt verlangd middenin de ratrace van het gewone leven? Ga op de bank liggen en staar naar het plafond. Stilte. Niets. Of ga in de tuin zitten en luister naar de geluiden. Kinderen bij de buren in de tuin, vogels in een boom. Een eenzame auto door de straat. Adem in. Je leeft. Nu heb je rust. Laat het toe.

3. Reflectie

Een moment van verveling kan je ook prima omzetten in een tijd van reflectie. Je hoeft even niet van hot naar her te rennen; dus tijd om te bedenken waar je nu eigenlijk staat. Wat heb je er tot nu toe van gemaakt? Zit je nog op het juiste spoor? Pak er een bloknoot bij en schrijf de gedachten die door je hoofd gaan gewoon eens op. Wat wil jij in het leven? Hoe kan je dat in de praktijk brengen?

De winst van verveling

De winst van verveling ligt in het feit dat je op een punt bent gekomen waar vele mensen naar verlangen. Mensen die moeten overleven door zich een slag in de rondte te werken, die moeten zorgen voor anderen, et cetera, die mensen vervelen zich niet. Herinner jij je nog dat je op kantoor zat, en dacht: als ik nu eens een keer niets hoefde … Als ik nu eens even stil kon staan … Goed, nu sta je stil. Door een verschrikkelijke reden, en niet zelf gekozen; maar het feit is er niet minder om.

Ben jij in staat om jezelf te activeren met een nieuw doel, de rust te omarmen of te reflecteren? Dan ben je een gezegend mens en heb je de winst te pakken. Door de jachtmaatschappij die tot voor kort maar door raasde, zijn we die stilte niet meer gewend. Voelen we ons losgeslagen. Nu hebben we geen afleiding meer door visite of de kroeg. Je bent teruggeworpen op jezelf. Kan jij met je pure zelf omgaan?

Tags: , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De kunst van verveling'?