De grenzen gaan weer langzaam open, maar kunnen ook zomaar weer dicht klappen. Die vakantie naar het buitenland zie je misschien helemaal niet meer zitten. Zit je daar, moet je elke dag op je telefoon kijken of je nog wel kunt blijven. En attracties zijn dicht of aangepast. Wat een gedoe. Ga daarom lekker op staycation! Het biedt ultieme kansen.
Wat is staycation?
Een staycation is een vakantie waarbij je thuis blijft – maar niet in je routine blijft hangen. Het woord zelf is een samentrekking van stay en vacation. Thuisblijven tijdens je vakantie klinkt misschien saai en dat thuiszitten ben je na de lockdown juist zat. Je keek reikhalzend uit naar de dag dat de grenzen weer open zouden gaan – alsjeblíeft wel voor de zomervakantie. Ik wel in ieder geval. Tot ik me iets realiseerde: onze al geplande rondreis door Engeland van bijna een maand zou niet meer zo zijn als we verwacht hadden. Grote kans dat zwembaden in hotels plotseling dicht zijn – iets waar we ons hotel op hadden uitgezocht. Wat als alle attracties dicht zijn of als je uren moet wachten voor je naar binnen mag. Het kan elk moment veranderen, afhankelijk van de aantallen rondom het virus. Heb ik daar zin in. Dan leef je de hele tijd in onzekerheid en spanning. Iets wat ik juist níet wil tijdens de vakantie. Tijd om knopen door te hakken. We hebben de boel geannuleerd en het reisplan met liefde in de cloud bewaard. Wij kiezen voor een staycation.
Zo ga jij op staycation
En nu ben ik helemaal enthousiast, want een staycation heeft zóveel voordelen. Je kunt een staycation op twee manieren opvatten, namelijk:
- Letterlijk thuisblijven
- Wel op vakantie gaan, maar dan binnen Nederland
Om best of both worlds te combineren, kiezen wij voor allebei. De eerste twee weken hebben we een camper gehuurd en gaan we de hotspots van ons eigen prachtige landje bekijken, de andere twee weken blijven we thuis – maar doorbreken we wel onze normale routine. Dus geen mail of andere klusjes. Maar wel een dagje uit, een boek lezen, onze hangmat ophangen, heerlijk ontspannen, en ga zo maar door.
De voordelen
Nog niet helemaal overtuigd? Dit zijn de voordelen van een staycation:
- Je spaart geld uit – wat ga je daar mee doen?
- Het is duurzamer – wat een goed gevoel
- Het scheelt veel stress – geen ingewikkelde reizen en veel minder uitzoekwerk
- Je leert je eigen omgeving beter kennen – wist jij dat je in zo’n mooie omgeving woonde?
- Je leert dat het vooral om mindset gaat – iets waar je de rest van je vrije dagen wat aan hebt, je hoeft niet ver weg te zijn om er even uit te zijn
De ultieme kansen die een staycation je biedt
Naast alle voordelen biedt een staycation ook veel kansen. Ga er gewoon een keer voor en ontdek hoe tof het is om eindelijk tijd en aandacht te hebben voor datgene wat al jarenlang op jouw bucketlist staat:
1. Summerschool
Er is een enorm aanbod aan summerschooling. Van zes weken tot een paar dagen, in allerlei onderwerpen. Gun jezelf die kans en verdiep je eens in dat onderwerp wat je al die tijd al interessant vindt. Voor de meeste summerschooling krijg je een certificaat en anders kan jij je deelname sowieso vermelden op je cv. De programma’s zijn meestal parttime – dus je hebt ook tijd genoeg voor andere dingen.
2. Haal de vakantie in huis
Niet (ver weg) op vakantie gaan, betekent dat je minder geld kwijt bent. Haal de vakantie in huis en bedenk waar jij nu echt van ontspant. Is dat een hangmat? Een enorme stapel boeken? Een lekkere loungestoel? Schaf het aan met het geld dat je uitspaart. Zo heb je er het hele jaar plezier van en heb je ontelbare minivakanties.
3. Werk aan je bucketlist
Je bucketlist is vaak zo’n zweverig dingetje waar je nooit écht iets mee doet. Dat is toch eigenlijk zonde? Gebruik je tijd thuis om eens serieus over je bucketlist na te denken. Wat wil jij nu eigenlijk nog doen in je leven? Neem een paar dagen de tijd om er één te maken, en bedenk vervolgens een plan om de dingen die op je bucketlist staan ook echt te gaan ervaren. Je zult verbaasd staan over hoeveel er mogelijk is! Het komt nooit vanzelf op je af vliegen – jij moet de dingen zelf in gang zetten. Gebruik daar deze zomer voor en wie weet wat jij volgende zomer gaat doen?