Digitale detox: smartphone feitjes

smartphone feitjes - digitale detox doe je zo - by Andrea Piacquadio - woman-sitting-on-sun-lounger-768114

Wist je dat je gemiddeld per dag minstens 2600 keer het scherm van je smartphone aanraakt (Mobile Touches Study, 2016)? Was jij op de hoogte van deze smartphone feitjes:

Je smartphone is je leven

Je smartphone is je leven, of je nu wilt of niet. Bankzaken, je foto’s, je social media, Whatsapp, je werkmail, privémail, dat leuke spelletje, die app voor je studie, het nieuws … Alles helemaal gespecificeerd rondom jouw vorige kliks, opgeslagen data waardoor jouw telefoon je beter kent dan jij jezelf kent. Wij als young professionals kunnen ermee overweg als geen ander en weten niet beter. En voor de duidelijkheid: het is ook niet verkeerd. Maar soms wel irritant. Chips is ook lekker. Maar ik eet het niet elke dag. Mijn smartphone is leuk. Maar ik wil hem niet meer continu.

Leef je nog wel echt

Ik ergerde mij vooral aan de smartphone op de dag dat de terrassen voor het eerst weer open gingen na de lock-down. Het was schitterend weer. Na weken binnen zitten zonder enig sociaal vertier, konden we eindelijk weer echt naar buiten. Op de terrassen, zelfs op die eerste dag, zag ik mensen hangen in stoelen, hoofden gebogen over smartphones. Hoe kan dat nu? Ja even een foto maken of bellen snap ik nog. Ik had wel willen schreeuwen: kijk nou om je heen! Lach naar dat leuke meisje aan die tafel 1,5 meter verder op. Leef. Maar ik zei niks. Ik draaide me om en zag een papa met z’n baby wandelen, maar hij keek alleen maar al lopend naar z’n smartphone – de hele straat door. We kunnen niet zonder, dat weet ik. Maar leven we nog wel echt in het hier en nu?

Smartphone feitjes

Het valt toch allemaal wel mee? Denk je misschien. De cijfers van de realiteit buitelen over mij heen als ik het boek Afkicken van de smartphone van Thibaud Dumas lees. Lees deze smartphone feitjes even met me mee:

  • De gemiddelde wereldburger is 6,42 uur per dag op internet. 3,14 uur via de smartphone, 3,28 uur via de computer (We are social, 2019). En om eerlijk te zijn is mijn computergemiddelde vele malen hoger door werk, muziek, etc …
  • Uit onderzoek van Deloitte uit 2018 blijkt dat 25% van de Nederlands het gevoel heeft steeds op de smartphone te moeten kijken. Hoor jij daar ook bij?
  • Volgens datzelfde onderzoek checkt 63% van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar zijn telefoon binnen 15 minuten na het wakker worden. Daar hoor ik ook bij ja.
  • Wist je dat er zelfs een nieuw woord is voor mensen die al lopend hun smartphone checken? Dat zijn smombies. Een samentrekking tussen smartphone en zombie. 
  • The Redicati Group rekende uit dat er bijna 2,5 keer zoveel mails worden verstuurd dan er sterren in de melkweg zijn. 246 miljard mails per dag. Beantwoord jij ze even?
  • In 2018 werd er een enquête gehouden, de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Daaruit blijkt dat 1 op de 4 werknemers in Nederland leidt aan informatieoverlast. Ook wel infobesitas genoemd.
  • Wist je dat er een woord is voor het gevoel dat je krijgt als je genegeerd wordt omdat iemand meer met zijn smartphone bezig is dan met jou als gesprekspartner? Dat heet phubbing. Dus zeg de volgende keer gewoon: Ik voel me behoorlijk gephubd!
  • Dit is echt schokkend: alleen al de aanwezigheid van je telefoon op je bureau vermindert je cognitieve vermogens, in het bijzonder je werkgeheugen, je vermogen om te redeneren en problemen op te lossen. Dat effect verdwijnt pas als je telefoon in een andere kamer ligt. (Ward, A.F., Duke, K., Gneezy, A. & Bos, M.W., Brain Drain: The mere presence of one’s own smarthpone reduces available cognitive capacity, 2017)

Hoe ga jij er mee om?

Het valt dus niet zo erg mee met die smartphone feitjes. Maar de belangrijkste vraag is: Hoe ga jij er mee om? De smartphone is niet verkeerd, we kunnen en hoeven niet meer zonder te leven. Maar HOE leef je er dan mee? Gedachteloos? Of maak je bewuste keuzes? Misschien is een digitale detox wat voor jou – gewoon om te kijken hoe dat voelt. Hoe erg mis je dan je telefoon? Voel jij je rustiger? Misschien is het wel een verademing.

Tags: De juiste keuze maken, Persoonlijk Leiderschap, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Digitale detox: smartphone feitjes'?