Eerste hulp bij keuzestress

Mijmerend staarde ik voor me uit. Ik vond dat ik de volgende dag iets leuks mocht gaan doen van mezelf. Naar het strand, of lekker in een café gaan zitten, naar een museum of een kringloopwinkel induiken. Zoiets. Maar ja, waar had ik nu het meeste zin in?

Ik kwam er niet uit

Gevolg: de volgende dag deed ik helemaal… niks. Ik hing wat doelloos achter mijn computer en werkte half-half. Beetje jammer. Nu zijn er natuurlijk stressvollere keuzes om te maken. Met gevolgen die vervelender kunnen zijn dan een doelloze dag. Maar in principe hebben alle vormen van keuzestress te maken met een overdaad aan keuzes. En daar zijn twee gouden regels voor.

Eerste hulp bij keuzestress

Regel 1: Kom hoe dan ook zo snel mogelijk in actie

Je kunt zo in twijfel blijven hangen, dat je er uiteindelijk vooral erg lamlendig van wordt. Maar wanneer je constant over hetzelfde probleem blijft malen schiet je uiteindelijk niks op. Daarentegen zie je bij mensen die een knoop doorhakken ineens alle levenslust en energie terugstromen. Mensen die succesvol zijn, gaan trouwens ook vooral tot actie over, in plaats van dat ze blijven piekeren. En ja, natuurlijk kan een keuze soms heel eng zijn. Maar ach, zoals Loesje ook zegt: “een beetje avontuur verhoogt je weerstand”. Maarja. Als je een die-hard twijfelaar bent, ga je ook tijdens en na de keuze constant twijfelen: was dit nu wel de juiste keuze?

2: Wat je ook doet, het is altijd goed

Hét motto van zelfverzekerde mensen. Oftewel: foute keuzes bestaan niet. Jaja, hoor ik je denken. Maar als ik straks met een huis zit dat ik niet kan betalen omdat ik geen nieuwe baan kan vinden. Hoe goed was die keuze dan om ontslag te nemen? Klopt. De garantie dat alles op rolletjes zal lopen en precies zo zal gaan zoals jij het je had voorgesteld… die garantie is er niet. En zal er ook nooit zijn. Dus ook niet als jij honderd dagen heel hard hebt nagedacht over jouw keuze.

Tip: positief denken helpt!

Om maar eens een cliché uit het boeddhisme aan te halen: het gaat allemaal om de manier waarop jij met dingen omgaat. Dus, wat er ook gebeurt: geef er mentaal zo’n gracieuze draai aan zodat al je keuzes positief uitpakken. Dan zal je al snel merken dat je eigenlijk met iedere keuze heel goed kan omgaan. En dat er altijd wel een verrassende wending aan kleeft. In ieder geval zul je altijd weer een goede les leren. Het mooie is ook: als je merkt dat je met iedere keuze heel goed kunt leven, zal je steeds makkelijker keuzes gaan maken. En steeds vaker zullen het keuzes zijn waar je voor de volle 100% achter staat.

Tags: , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Eerste hulp bij keuzestress'?