Hoe weet je nou of je gelukkig bent?

Ben jij gelukkig? Hoe weet je nou of je gelukkig bent? Hoe kan je het vage idee van geluk concreet maken voor jezelf? In dit artikel neem ik je mee in hoe je erachter kan komen of je gelukkig bent als je niet weet wat geluk voor jou betekent. Ik neem je mee in de aspecten om geluk voor jou te definiëren. Onderaan het artikel staan ook nog snel toepasbare tips voor een gelukkiger leven.

Wanneer ben je gelukkig?

Wat is geluk? En wanneer ben je gelukkig? Het lijkt alsof geluk voor iedereen anders is. In meer of mindere mate is dat ook zo, maar toch zit er een gelijkenis bij ons allemaal in. Er zijn bepaalde voorwaarden wanneer we ons wel of niet gelukkig voelen.

Martin Seligman, de grondlegger van positieve psychologie en onderzoeker van geluk, kwam er na veel onderzoek achter dat er drie onderliggende aspecten zijn van geluk. Elk aspect kan dus zorgen voor geluk in het leven. Volgens Martin Seligman is het belangrijk dat deze drie aspecten allen vervuld zijn. Als dat het geval is, voel je je echt gelukkig. Deze drie aspecten zijn:

1. Plezier en bevrediging

Bijvoorbeeld veel leuke en gezellige momenten met ander mensen hebben. Hiervan geniet je, heb je positieve emoties en je kan jezelf echt bewust zijn van het moment. Het gaat erom dat je hierbij stilstaat en er bewust dankbaar voor bent en van geniet.

Dit aspect van geluk is op de korte termijn. Het brengt geen duurzaam geluk, de andere aspecten wel. Plezier is ook een aspect van werkgeluk. Benieuwd naar de andere vier aspecten van werkgeluk? Lees dan hier verder

2. Kwaliteiten en deugden

Volgens Seligman is het essentieel voor je geluksgevoel om je talenten en kwaliteiten te kennen en dagelijks in te zetten. Niet alleen in je werk, maar ook in je privéleven. Zo kan je een staat van flow bereiken, waarin je betrokken en geboeid bent en je het beste uit jezelf kan halen.

Voor een geluksgevoel dragen jouw kwaliteiten bij aan de volgende deugden:

 1. Wijsheid en kennis
 2. Moed
 3. Liefde en menselijkheid
 4. Gerechtigheid
 5. Matigheid
 6. Spiritualiteit

Dit zijn de zes ultieme deugden en je voelt je gelukkig als jij je met één of meerdere van deze deugden bezig houdt. Het kennen en inzetten van je kwaliteiten maakt dat je makkelijker, sneller en plezieriger actief bezig bent met deze zes deugden, waardoor jij meer voldoening en geluk ervaart.

3. Betekenis en een hoger doel

Dit gaat over een duurzaam gelukkig leven, waarbij het gaat over het inzetten van je kwaliteiten en deugden voor anderen. Op het moment dat jij écht bijdraagt aan het geluk van een ander, pas dan ga je betekenis en een diep geluksgevoel ervaren. Wanneer je jouw kwaliteiten inzet voor een hoger doel, waarbij je bijdraagt aan een betere wereld en toekomst, pas dan kan je echt gelukkig zijn. Bijdragen en impact maken is daarom ook een belangrijk aspect van werkgeluk.

Je bent gelukkig als je…

Samengevat zegt Martin Seligman dat je het meest gelukkig bent als je:

 1. Zoveel mogelijk plezierige momenten creëert in je leven; en je daarvan geniet en deze mindful leert te ervaren
 2. Leert je kwaliteiten te kennen én inzetten om bezig te zijn met de zes deugden van het leven
 3. Dit alles inzet om het leven van anderen mooier en gelukkiger te maken. Als je daarvan je hogere doel maakt, voel je je van betekenis

Hoe kom ik erachter of ik gelukkig ben?

Dankzij het onderzoek van Martin Seligman kan je jouw eigen geluk ook definiëren aan de hand van de drie aspecten. Daarvoor kan je jezelf de volgende vragen afvragen en beantwoorden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 het hoogste cijfer is en 1 het laagste. Het uiteindelijke cijfer dat eruit rolt is jouw gelukscijfer.

1. In hoeverre ervaar ik plezierige momenten in mijn leven?
2. In hoeverre ervaar en geniet ik (mindful) van deze momenten?
3. In hoeverre ken ik mijn eigen kwaliteiten?
4. In hoeverre pas ik mijn eigen kwaliteiten toe (voor de zes deugden)?
5. In hoeverre zet ik mij in (is het mijn hogere doel) om het leven van anderen mooier en gelukkiger te maken?
6. In hoeverre ben ik van betekenis voor anderen?

Tel nu al je cijfers bij elkaar op en deel deze door zes. Dit is jouw gemiddelde gelukscijfer.

Bekijk de drie aspecten apart in je geluksgevoel

Als je kijkt naar de drie aspecten van geluk (en de vragen die daaraan gekoppeld zijn bij de korte test hierboven) kan je voor jezelf concluderen waar het aan ligt dat je in meer of mindere mate gelukkig bent. Waar heb je hoge en waar juist wat lagere cijfers voor jezelf ingevuld?

 1. Als het gaat om zoveel mogelijk plezierige momenten creëren in je leven en deze mindful te ervaren en ervan te genieten
 2. Als het gaat om je kwaliteiten kennen én inzetten om bezig te zijn met de zes deugden van het leven
 3. Als het gaat om het leven van anderen mooier en gelukkiger te maken. Jouw hogere doel en je van betekenis voelen hierin

Snelle tips voor meer geluk

Het aspect waar je minder goede scores bij had, is het aspect in je leven waar je focus aan mag geven om je snel gelukkiger te gaan voelen. Dus hierbij voor elk van deze aspecten een aantal snel toepasbare tips:

1. Tips voor meer plezierige momenten in je leven en daar van te genieten

 • Wees assertief. Zorg dat je wekelijks een leuk moment ingepland hebt in je agenda met familie of vrienden. Nodig mensen uit voor een gezellig etentje, een wandeling of een leuk uitje.
 • Genieten van het moment betekent met je aandacht daar zijn. Leg je telefoon weg, sluit je computer af, zorg dat de televisie uit staat en richt je op de ander. Zo ben je echt in het moment en maak je daadwerkelijk verbinding.
 • Met je aandacht daar zijn, betekent niet enkel in je hoofd zitten met gedachten over de toekomst en het verleden, maar in het hier en nu zijn. Het betekent voelen. Sta jezelf toe om te voelen en niet enkel te denken.

2. Snelle tips voor jouw eigen kwaliteiten ontdekken en toepassen

 • Onderzoek wat jouw eigen kwaliteiten en talenten zijn. Vraag het ook eens aan je geliefden, zij zien het vaak beter en scherper dan jij zelf.
 • Pas jouw kwaliteiten toe in verschillende gebieden van je leven. Bijvoorbeeld: is één van je kwaliteiten organiseren? Organiseer een borrel thuis voor je familie of organiseer het teamuitje op je werk of een mooie reis.
 • Kijk waar er mogelijkheden zijn om jouw kwaliteiten meer in je leven toe te passen.

3. Snelle tips om betekenisvoller te zijn en bij te dragen aan een gelukkiger leven voor anderen

 • Kom erachter wanneer jij je betekenisvol voelt voor anderen. Dit heeft vaak te maken met het thema van jouw leven. Dingen die jij zelf meegemaakt hebt.
 • Als je niet weet wat jij kan bijdragen, vraag hierbij om hulp. Of kijk wat er in jouw omgeving nodig is en kijk of jij daarbij kunt helpen met jouw kwaliteiten en talenten.
Tags: De juiste keuze maken, Geluk, Liefde
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe weet je nou of je gelukkig bent?'?