fbpx

7 Tips voor het inrichten van een klein kantoor

kantoor inrichten

Neem eens een hele gezellige plek in gedachten. Je kantoor is waarschijnlijk niet de eerste plek die bij je opkomt. Het valt niet mee om zo’n ruimte leuk in te richten. Extra lastig wordt het als je maar weinig ruimte op je werkplek hebt. Met deze tips kan jij je kleine kantoor inrichten zodat ‘ie sfeervol is én functioneel (ook niet onbelangrijk).

1. Daglicht

Een lichte ruimte oogt groter dan een donkere ruimte. Ook word je van daglicht productiever en vrolijker. Je hebt daglicht nodig voor concentratie, alertheid én voor de aanmaak van het geluksstofje serotonine. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk voor het raam zet of hangt. Als je je bureau onder het raam zet, met uitzicht naar buiten, zul je zien dat je werkplek meteen ruimer aanvoelt.

2. Niet te veel kleur

Je kantoor in je lievelingskleur verven lijkt misschien een goed plan, maar onthoud dat een gekleurde ruimte donkerder lijkt en daardoor kleiner. Te veel verschillende kleuren bij elkaar maken je kleine ruimte onnodig druk. Kies voor witte muren. Wit reflecteert licht waardoor je kleine kantoor wat ruimer lijkt. Een kleuraccent kan je aanbrengen door een element in een kleur toe te voegen zoals een grote poster, een mooie plant of een hippe bureaulamp.

3. Goede verlichting

Er zijn maar een aantal uren op een dag waarin je optimaal kunt genieten van daglicht. Voor de rest van de tijd heb je dus goede verlichting nodig. Een lichte ruimte voelt groter dan een donkere ruimte en daarbij houdt goed licht je scherp. Kies dus liever niet voor een zacht sfeerlichtje, maar voor heldere daglichtverlichting. In een kleine ruimte kan je het beste plafondverlichting of een wandlamp ophangen zodat het niet in de weg staat.

4. Zo min mogelijk spullen

Probeer je kleine ruimte dus met zo min mogelijk meubilair en accessoires vol te proppen. Hoe meer er te zien is, hoe drukker en kleiner de ruimte lijkt. Ga dus voor een minimalistische inrichting. Kies bijvoorbeeld een groot wit of houten bureau, waar je alleen de essentiële benodigdheden op neerlegt. Met een aantal stoelen er omheen werkt dat beter dan een paar kleine bureautjes bij elkaar. Laat alle losse frutsels op je bureau, zoals pennen, post-its en kabeltjes, niet rondslingeren maar verzamel ze in een opbergmandje.

5. Opbergruimte

Kasten zijn onmisbaar bij het inrichten van je kantoor. Een gesloten, witte kast valt goed weg tegen de muren en ziet er opgeruimder uit dan een open kast waarin je alle mappen, papieren en rommel ziet liggen. Je kunt ook creatief aan de slag met opbergboxen, die passen opgestapeld bijvoorbeeld goed onder schuine muren. Denk ook de hoogte in: als je kastjes of planken aan de muur hangt hou je meer ruimte over op de grond.

6. Visueel afscheiden van ruimtes

Wil je in je kleine kantoor toch inrichten met een aparte ruimte voor overleg of om klanten te ontvangen? Door je meubilair slim te plaatsen kan je het effect van een muur creëren. Zet bijvoorbeeld in de lengte in de ruimte neer als afscheidingswand. Kies voor een open kast om de ruimte licht te houden. Vul deze kast bijvoorbeeld met een plant, tijdschriften of zet er je koffieapparaat in. Een paar strakke planten op een rij kunnen trouwens ook het effect van een muur maken.

7. Multifunctionele meubelstukken

Werk je afwisselend met veel en weinig mensen in je kleine kantoorruimte? Dan kun je een uitschuifbare tafel overwegen. Zo heb je meer ruimte als je met een kleine groep werkt. Ook erg handig: hockers of andere opbergdozen die in geval van nood als extra zitplek kunnen dienen.

Hoe heb jij het opgelost in jouw kleine ruimte? We horen graag jouw tips. Veel werkplezier in je (nieuwe) kantoor!


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Directlampen.nl

Tags: , , , ,
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu