Negatieve energie: hoe ga je om met geklaag?

Goed, het is koud en het regent. Én je moet met de fiets van je werk naar huis. Het is ontzettend makkelijk om rond half vijf een klaagrondje te beginnen tegen je collega: Hè bah, dan kom ik straks doorweekt thuis. Ja, dus? Dat kwartier op de fiets door de regen overleef je wel hoor. Thuis lekker douchen, droge broek aan en klaar is Kees. Pffff, al die negatieve energie! Hoe stop je dat? Hieronder vijf tips die het leven op zo’n baaldag wat luchtiger houden en je helpen om te gaan met het geklaag.

1. Word een rolmodel

Ik heb er altijd al last van gehad. Geklaag van anderen. Maar op het moment dat ik ga klagen over het klagen word ik zelf een klager. Terwijl ik het goede voorbeeld wil geven. Tip één: word een rolmodel en sla niet zelf aan het klagen.

2. Ga klagers uit de weg

Tjongejonge zeg. Wat een grauw weer. Ik kan daar niet tegen hoor. Ik word daar helemaal terneergeslagen van. Er komt echt niets uit mijn handen! Zomaar wat kreten die ik in de winter hoor. Zelfs mijn beste vrienden doen er aan. Geweeklaag. Tip twee: mijd (even) je vrienden waarvan je weet dat ze snel klagen.

3. Laat je niet verleiden

Met klagen uit de klager iets over wat voor hem of haar negatief is. Waar de klager niet bij stil staat is dat de enige die een beetje opluchting uit het klagen haalt de klager zelf is. De rest niet! En erger nog, meestal verlangt de klager impliciet dat ik mee ga klagen. En ja hoor, daar ga ik: Och ja pffff… je hebt helemaal gelijk. Wat een beklagenswaardig bestaan! Het is echt vreselijk! Het liefst ziet de klager ons dan beiden verdrinken in de -nu gezamenlijke- zee van ellende. Tip drie: laat je niet verleiden tot een klaagzang.

4. Op zoek naar het positieve

Soms zit je er mee opgescheept voor je het weet. Je vriend of vriendin begint opeens te klagen. Of je reisgenoot, je date, wie dan ook. Op de meest onverwachte momenten. Je kunt proberen het te reframen: Ja grauw weer hè? Wel ideaal weer om vanavond lekker met een goed boek bij de open haard te gaan zitten! Tip vier: zoek een positieve waarde van het klaagonderwerp.

5. LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen)

Een andere manier is om de ander serieus te nemen in zijn of haar geklaag. Een goede manier hiervoor is de beproefde LSD-methode: Je vindt het erg grauw hè? (S) Wat hindert je het meest in deze winter? (D) De ander zal nu óf een gesprek met je aangaan óf zal de eerdere opmerking gaan bagatelliseren. Tip vijf: Neem de ander serieus.

En mocht het allemaal niet helpen, dan heb je mooi weer iets om je over te beklagen! Succes.

Tags: Energie, Geluk, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Negatieve energie: hoe ga je om met geklaag?'?