Niet weten ≠ Not done

Veel mensen denken dat ze alles moeten weten. Iets niet weten is in veel gevallen not done. Je wordt geacht alwetend te zijn of dat op zijn minst uit te stralen. Een zin als ‘Ik weet het niet’, krijg je moeilijk over je lippen. Hierdoor raak je er als young professional misschien van overtuigd dat je overal een antwoord op moeten hebben en dat je faalt als je een keer iets niet weet.I hope my turn by Andreh Santos

 

Iets niet weten, een teken van kracht

Hoe reëel is het dat je altijd alles weet? Ik ken in ieder geval niemand. Ik vind het juist krachtig als iemand durft te erkennen dat hij iets niet weet. Het vereist zelfvertrouwen om ervoor uit te komen dat je niet alwetend bent. Het laat zien dat je eerlijk bent en betrouwbaar. ‘Ik moet je het antwoord op deze vraag schuldig blijven, maar ik zoek het uit en kom er op een later moment op terug’, kan bijvoorbeeld een goede manier zijn om over te brengen dat je iets niet weet.

Beperkende mindset

Van jezelf verlangen dat je altijd alles weet staat je creativiteit in de weg en kan voor de nodige stress zorgen. Het veroorzaakt een beperkende mindset waar geen ruimte is voor ontwikkeling.

BulbHead >brain [Detail] by Miguelángel GuédezIk weet nog goed dat ik in mijn eerste baan ook vond dat ik alles moest weten, ik vergeleek mezelf met collega’s met veel meer werkervaring. Als ik er op terugkijk kan ik me er over verbazen. Hoe kon ik dat van mijzelf verwachten? Het is toch logisch dat iemand met meer werkervaring in de regel ook meer weet?

Freedom by Paco CT

Niet alles weten is bevrijdend!

Inmiddels ben ik er achter dat ik niet altijd alles hoef te weten en dat werkt enorm bevrijdend. Heb jij het idee dat je ook altijd alles moet weten? Geef jezelf dan eens wat meer ruimte en kom ervoor uit dat je iets niet weet. De angst dat je dan direct als incompetent wordt aangemerkt is in de meeste gevallen echt ongegrond. Niemand kan van jou verwachten dat je altijd alles weet.

Ik ben benieuwd naar jouw voorbeelden en ideeën hierover. Leuk als je ze hieronder deelt!

Tags: , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Niet weten ≠ Not done'?