Een robot als baas, is dat iets voor jou?

Een robot als baas

Laatst las ik de blog van Berend Oosterhuis over effectief leiderschap. Een interessant artikel waarin hij beschrijft wat maakt dat je een goede leider bent. Ik ben benieuwd naar het perspectief van de werknemer. Hoe moet een goede leider zich volgens jou gedragen? Tijdens mijn zoektocht kwam ik het artikel over de relatie tussen werknemers en hun bazen van Kevin Kruse tegen. Interessant? Zeker, vooral omdat hij uitlegt dat 30% van de werknemers graag hun bazen zouden willen vervangen voor een robot. Een robot als baas? Het wordt steeds aannemelijker.

Het wordt steeds interessanter

Onderzoek wijst uit dat de waarde die een werknemer hecht aan zijn of haar werk vaak te maken heeft met de manager. Slechte relaties komen tot stand wanneer managers bepaalde kwaliteiten missen, zoals het leiden van een groep.

De verhoudingen op het werk worden een stuk ingewikkelder en interessanter door de toenemende automatisering. Bijvoorbeeld wanneer robots mensen vervangen. Denk maar eens aan de computers die bestellingen opnemen in de McDonald’s.

25% van de mannen wil een robot als baas

Zou jij een robotbaas willen als het bedrijf waar je werkt dit voorstelt? 20% van de werknemers beantwoordt die vraag met ja. In dat geval moet je de definitie van robot een beetje breed zien. In het onderzoek mochten de deelnemers zelf bedenken of het gaat over een zelflerende machine of daadwerkelijk een robot met menselijke trekken.

Resultaat is dat Young Professionals meer openstaan voor het hebben van een robotbaas:

  • Tussen 25 en 29 jarigen wil 24% hun baas vervangen door een robot.
  • Tussen 30 en 40 jarigen wil 20% hun baas vervangen door een robot.
  • Tussen 45 en 55 jarigen wil 17% hun baas vervangen door een robot.

Uit de resultaten blijkt dat meer mannen dan vrouwen een robotbaas willen. 25% van de mannen wil een robotbaas, tegenover 15% van de vrouwen.

Maar dan wel een vriendelijke

De volgende vraag in het onderzoek was of werknemers hun baas zouden willen vervangen door een vriendelijke robot. Bijvoorbeeld C-3PO van Star Wars. In dit geval wil 50% hun baas inruilen. Daarbij zegt 30% dat hun robotbaas C-3PO moet zijn. Het verschil in per leeftijdsgroep:

  • Tussen 25 en 29 jarigen wil 41% hun baas vervangen met een robot die op C-3PO lijkt.
  • Tussen 30 en 40 jarigen wil 26% hun baas vervangen met een robot die op C-3PO lijkt.
  • Tussen 45 en 55 jarigen wil 22% hun baas vervangen met een robot die op C-3PO lijkt.

Mannen hebben dit liever dan vrouwen. Maar liefst 38% van de mannen wil hun baas vervangen door een vriendelijke robot. Bij vrouwen is dat 21%.

Emotieloos of juist rechtvaardig?

Niet alle werknemers zitten te wachten op een robot als baas. Ten eerste omdat veel werknemers het erover eens zijn dat hun baas gewoon goed is. Ten tweede vragen veel werknemers zich af hoe goed een robot als een leider kan functioneren. Ze twijfelen er vooral aan of er wederzijdse empathie kan zijn tussen mens en robot. Als een werknemer een persoonlijke probleem heeft, kan een robot dan emotionele steun garanderen? Het missen van echte empathie zorgt er ook voor dat werknemers bang zijn voor robots.

Andere werknemers geloven juist dat een robotbaas de onderlinge relatie zou verbeteren. Robots zijn namelijk neutraal en trekken geen collega’s voor.

Uiteindelijk draait het om de relaties op de werkvloer – met of zonder robot

Eigenlijk gaat het niet over het hebben van een robotbaas, maar om de relaties op de werkvloer. De 30% van de mensen die hun baas wil inruilen, zijn dezelfde mensen die niet communicatief actief zijn met hun collega’s. Maar zwakke relaties hoeven natuurlijk geen reden te zijn om je collega’s in te ruilen voor een machine.

Het is interessant dat de uitkomsten veranderen als het gaat om een vriendelijke robot. Er heerst blijkbaar nog steeds een angst voor robots die de boel overnemen en vernietigingen, zoals in Terminator.

Jongeren staan meer open voor robots

Uiteindelijk, en misschien is dit wel het belangrijkste, is het feit dat jongere mensen meer openstaan voor een samenwerking met robots. Door de snelle technologische ontwikkelingen zijn jongeren steeds meer afhankelijk van digitale hulpmiddelen. Maar betekent dit dat de relatie tussen jou en je collega’s steeds minder belangrijk wordt?

Tags: Loopbaan, Persoonlijke ontwikkeling, Werkgeluk
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een robot als baas, is dat iets voor jou?'?