Waarom anderen helpen je gelukkig maakt

Verbinding met een ander - het maakt je gelukkig!

Tijdens de week van de eenzaamheid vroeg ik me af: hoe kan ik eenzaamheid helpen oplossen? Eigenlijk zegt je gezonde verstand direct al dat contact maken het antwoord is. Je kunt vrijwilligerswerk doen om anderen te helpen of vaker iemand simpel aankijken of groeten. Interessant is, dat er veel onderzoeken zijn gedaan die tot in detail bewijzen dat contact maken met anderen niet alleen een een typisch menselijke eigenschap is, maar ook een belangrijke behoefte. Dat (alleen) verbinding je gelukkig maakt.

Verbinding is een wezenlijke oerbehoefte

Als mens ben je gemaakt om verbinding te maken met mensen om je heen. Rutger Bregman schrijft er fantastisch over in zijn boek De Meeste Mensen Deugen. Uit onderzoek waarin onderzocht wordt wat mensen van apen onderscheidt, blijkt dat op bijna iedere mentale vaardigheid chimpansees en oerang-oetans even goed scoren als kinderen van 2,5 jaar oud. Verschil ontstaat er wanneer er iets valt te leren van een ander. Dan blijken peuters totaal superieur. De meeste peuters scoren 100 en de meeste apen 0. We zijn dus hyper sociale leermachines, echte na-apers. En dat is onze grote troef.

We zijn gemaakt om anderen te helpen

De jagers en verzamelaars begrepen dat als geen ander. Individuen werden daar zelden op een voetstuk geplaatst. Zij geloofden dat alles met elkaar verbonden is. Dat de mens onderdeel is van iets groters, verbonden met alle dieren, planten en moeder Aarde. Je geest heeft evenveel behoefte aan contact als je lijf aan voedsel. We zijn geëvolueerd om samen te werken en om zorg te dragen voor elkaar.

We hebben behoefte aan samenzijn

Door een gebrek aan contact kan je jezelf ziek van eenzaamheid voelen. Het blijkt vergelijkbaar met de gezondheidsrisico’s van het roken van vijftien sigaretten per dag, obesitas en luchtvervuiling. Daarentegen verkleint het hebben van een huisdier de kans op een depressie. Je hebt een diepgewortelde behoefte aan samenzijn en samenspel.

Verbinding zorgt voor win-win

Anderen helpen zorgt voor een win-win situatie. De 80-jarige geluksstudie van Harvard naar het geheim van een lang en gelukkig leven bevestigt dat gezonde sociale connecties en relaties het grote verschil maken.

Als je geluk voor een uur wilt, doe je een dutje. Als je geluk voor een dag wilt, ga je vissen. Als je geluk voor een jaar wilt, erf je een fortuin. Als je geluk voor het leven wilt, help je iemand.

(eeuwenoud Chinees spreekwoord)

5 redenen waarom helpen je gelukkig maakt

1. Helpers High

Er bestaat iets dat psychologen de helpers high noemen. Als je iemand helpt, ervaar je een piek in je geluksgevoel door de activatie van het beloningssysteem in je brein. Sterker nog: als je alleen al denkt aan helpen, wordt dit gelukssysteem al geactiveerd.

2. Zelfvertrouwen

Anderen helpen versterkt je geluk en zelfvertrouwen. Ook op de lange termijn volgens een 12-jarige studie naar het effect van vrijwilligerswerk. Hoe regelmatiger je een helpende hand biedt, hoe groter je gevoel van eigenwaarde en algemeen welzijn wordt. Dat komt vooral door de sociale connectie die hoort bij het helpen van anderen, aldus de onderzoekers.

3. Fysiek welzijn

Anderen helpen verdiept en versterkt je welzijn en verbinding met anderen. Dat komt door de bijbehorende positieve emoties die je in een opwaartse spiraal van sociale verbinding en fysiek welzijn brengen.

4. Tegen depressie

Zelfs de kleinste vorm van het helpen van anderen verbetert je stemming en kijk op de wereld al. Mensen die gestrest waren of negatieve emoties hadden, deden mee aan een studie. Tijdens deze studie moesten ze minstens zes keer per week anderen helpen: van de deur openhouden tot een klusje doen. Dit wordt the activism cure genoemd en werkt ongeacht wat voor soort hulp je geeft, aldus dr. Lynn Alden:

We ontdekten dat elke vorm van goedheid hetzelfde voordelige effect heeft; zelfs een klein gebaar als de deur openhouden. Anderen helpen behoeft dus geen grote geld- of tijdinvesteringen.

5. Anderen helpen op je werk

Anderen helpen op je werk heeft ook positieve effecten. Je zult daardoor je werk, je collega’s en je werkdag aangenamer beleven. Als je op kantoor een ander helpt ben je over het algemeen gelukkiger dan mensen die dat niet doen.

Heb je geen inspiratie of heb je eigenlijk geen tijd, maar wil je toch een glimlach op iemands gezicht toveren? Stuur dan een compliment.

Tags: Ken jezelf, Werkplezier en werkstress, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom anderen helpen je gelukkig maakt'?