Voorjaarsvermoeidheid: zo kom je uit je winterslaap

voorjaarsvermoeidheid

Het einde van de winter is in zicht. De dagen worden langer, de zon laat zich wat vaker zien en je allerdikste trui kan alweer de kast in. De eerste zonnestralen aan het einde van de winter zijn vaak al genoeg om de lentekriebels te voelen opkomen. Maar misschien zit jij nog diep in je winterslaap. Je bent niet de enige met een lusteloos gevoel. Dat heet voorjaarsvermoeidheid. Met deze 5 tips kom jij uit je winterslaap.

1. Ga naar buiten

De manier om wakker te worden: ga de frisse lucht in. In de winter zit je veel binnen en daar word je niet gelukkig van. Je ziet in die periode vaak veel te weinig zonlicht door de korte dagen. Terwijl je daglicht zo hard nodig hebt voor concentratie, alertheid én voor de aanmaak van het geluksstofje serotonine. Gebrek aan zonlicht is dan ook de reden dat veel mensen in de winter last krijgen van de beroemde winterdip. Dus ga eropuit, ga bij het raam zitten of haal de technologie in huis die je kan helpen: er bestaan genoeg lampen die het effect van daglicht kunnen nabootsen.

2. Ga Sporten

Van sporten voel je je fitter, energieker en gelukkiger. Je moet alleen wel gaan. Zeker in de winter zit je waarschijnlijk liever op de bank onder een fleecedekentje. Denk maar zo: je hoeft jezelf niet helemaal af te matten voor de positieve effecten van sporten. Ook een stevige wandeling met de hond is al genoeg voor de aanmaak van endorfine.

3. Eet gezond

Een grote valkuil: je bent niet vooruit te branden dus je blijft koffiezetten. Niet doen! Cafeïne maakt je vooral opfokt waardoor je uiteindelijk extra moe bent. Hetzelfde geldt voor suiker: je krijgt er even een stoot van maar daarna ben je terug bij af. Eet liever iets met veel vezels en eiwitten. Daar zit je lang van vol en het houdt je energie op peil.

4. Blijf in je ritme

Als je te weinig slaapt ben je overdag moe. Goh. Maar te veel of onregelmatig slapen heeft ook grote invloed op je energiepeil. Zorg ervoor dat je om vaste tijden naar bed gaat en opstaat. Je zult zien dat je je er fitter door gaat voelen.

5. Ga iets doen waar je blij van wordt

Was het maar zo makkelijk om die voorjaarsvermoeidheid te verslaan. Maar een beetje frisse energie kan je zeker weten opwekken. Bel je beste vriend op of maak een praatje in de trein. Daar knap je van op. Zet je lievelingsmuziek aan en doe een dansje of kijk dat YouTube-filmpje waar je áltijd de slappe lach van krijgt.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Voorjaarsvermoeidheid: zo kom je uit je winterslaap'?