Waarom je écht geen auto meer nodig hebt

geen auto meer nodig

Nederlanders zijn steeds positiever over rekeningrijden. Dat betekent betalen per gereden kilometer in plaats een vast bedrag aan wegenbelasting per maand. Ook Den Haag overweegt nu (een vorm van) rekeningrijden. Dat is goed nieuws voor het milieu doordat de grootste vervuiler de meeste pijn zal voelen. Ben jij dat? Heb jij (nog) een auto? Dan leg ik je hier uit waarom je als Young Professional écht geen auto meer nodig hebt en het de hoogste tijd is die kleine sloopauto weg te brengen.

Een eigen auto – jouw stille euroverslinder

Wist je dat zelfs een klein boodschappenwagentje je al gauw €250,- per maand kost? En dan heb je nog geen kilometer gereden! Dat komt door die wegenbelasting, je verzekering (vergeet de inzittenden niet te verzekeren), groot onderhoud en vooral door afschrijving. Iets wat vaak wordt vergeten. Tel daar je benzinekosten bij op en je bent honderden euro’s per maand kwijt aan vervoer. Maar wat nou als je dat geld uitgeeft aan handige en milieuvriendelijke alternatieven?

Je denkt waarschijnlijk als eerst aan het openbaar vervoer. En inderdaad, de trein is het ideale vervoersmiddel om lange afstanden mee af te leggen. Je zit niet achter het stuur dus je kunt je tijd nog even nuttig besteden aan werk, e-mails lezen, of een momentje ontspannen (dat lukt vooral buiten de spits). Het nadeel aan de trein is wel dat ‘ie je nooit precies afzet bij waar je moet zijn. Speciaal voor die stukken zijn er handige oplossingen bedacht, zoals:

De OV-fiets

Fietsen is natuurlijk het goedkoopste en duurzaamste alternatief voor de auto. Maar als je een flinke afstand moet reizen valt de tweewieler natuurlijk af. Dankzij de OV-fiets kan je het grootste deel van je reis met de trein afleggen en voor het laatste stuk een fiets pakken. Hoef je ook geen parkeerplek te zoeken.

Felyx

Via de app van Felyx vindt je e-scooters bij jou in de buurt die je kunt reserveren, gebruiken en op elke locatie binnen de stad terug kunt zetten.

Uber en Viavan

Uber is zo’n beetje het synoniem voor taxi geworden. Met de Uber-app zoek je een ritje in de buurt, doe je een aanvraag en binnen de kortste keren heeft je Uber-chauffeur je afgezet bij je bestemming. En nog best voordelig ook! Taxidienst Viavan werkt hetzelfde, maar je deelt daarbij je ritjes met andere reizigers, waardoor het nog goedkoper wordt.

Wil je toch zelf achter het stuur?

Wil je toch liever zelf van A naar B rijden? Zelfs daarvoor heb je geen eigen auto meer nodig. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Blablacar

Met z’n vieren een auto delen en de kosten delen. Dat is een stuk goedkoper, milieuvriendelijker én gezelliger. Je kunt carpool-maatjes worden met je lievelingscollega of per ritje op zoek gaan naar een reisgenoot op Blablacar (ook handig als je een lift nodig hebt!).

Greenwheels

Waarom zou je nog een auto voor de deur willen hebben staan als je er ook af en toe één kunt lenen? Die de rest van de tijd goed gebruikt wordt door iemand anders? Dan is een leenauto dus iets voor jou. De rood-groene auto’s van Greenwheels komen je vast bekend voor. Amsterdam heeft nu ook elektrische leenauto’s: die van Car2go. Het verschil met een normale huurauto is dat deze auto’s vaak in jouw omgeving staan en je er op elk moment (ook buiten werkuren) één kunt lenen.

Andere auto-uitleners zijn Studentcar, speciaal voor studenten en universiteitsmedewerkers, en Mobilitymixx, voor zakelijker reizigers. Zij kunnen met deze app in het OV reizen, een auto huren, elektrisch opladen, en parkeerplekken en benzine afrekenen.

Snappcar

Als je tóch geen afstand kunt doen van je auto, maar eigenlijk ook vindt dat hij te vaak nutteloos voor je deur staat dan is Snappcar iets voor jou. Op de site van Snappcar of via de app kan je jouw auto te leen aanbieden. Verdien je er ook nog wat centen aan en kan die ander z’n auto wegdoen.

De oude vertrouwde fiets

Het heeft niet het meest flitsende imago: de fiets. Maar wat is er mis met een potje oud-Hollands peddelen? Op de fiets blijf je fit, ben je lekker in de buitenlucht en ben je van al je parkeerproblemen af. Toch eens overwegen om in een goede (e-)fiets te investeren?


Dit artikel is gemaakt met input van Osw.nl

Tags: De juiste keuze maken, Millennials generatie Y, Personal Finance, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom je écht geen auto meer nodig hebt'?