Waarom Stephen Covey jaren later nog steeds relevant is

stephen covey

Een bijdrage van Rob Sparreboom:

Twaalf jaar geleden las ik voor de eerste keer de bestseller De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Ik grijp er nog vaak naar terug. Wat mij betreft is zijn visie op persoonlijk leiderschap vandaag de dag nog steeds uitermate relevant en toepasbaar. Toen ik deze drie zaken in het Millennial Onderzoek van Careerwise las dacht ik weer aan Covey.

1. ZINVOLLE RESULTATEN

Zingeving betekent voor millennials het verschil maken, staat in het Millennial Onderzoek. Wij willen doelstellingen verwezenlijken en ook graag werken voor een organisatie die een positieve maatschappelijke impact heeft. Dat geeft ons energie.

Deze uitkomst sluit 100% aan bij de visie van Stephen Covey. Hij schrijft in 1989 al dat bedrijven het conventionele management denken – het controleren en kort houden van medewerkers – moeten loslaten. De focus lag (en ligt nog steeds) te veel op de (korte termijn-) resultaten, waarbij de medewerker wordt gezien als productiemachine en niet als mens in zijn of haar volledigheid.

BELANGRIJKE ZAKEN EERST

Veel mensen grijpen bovenstaande houding van bedrijven aan om die de schuld te geven van hun eigen ongenoegen, maar dat is absoluut niet in lijn met wat Covey zegt. Persoonlijk leiderschap gaat volgens hem namelijk over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen situatie en van daaruit richting te geven. Hierover gaan de eerste twee eigenschappen wees proactief en begin met het einde voor ogen, die samen met belangrijke zaken eerst de overwinningen op jezelf zijn.

BEGIN MET HET EINDE VOOR OGEN

Persoonlijk vind ik Begin met het einde voor ogen enorm sterk. Covey biedt praktische oefeningen aan om jezelf meer inzicht te geven in wat echt belangrijk voor je is. Door de oefening waarbij je je eigen begrafenis voorstelt, waarbij mensen in jouw directe omgeving iets over jou zeggen te visualiseren kom je erachter welke waarden voor jou belangrijk zijn en hoe jij als mens herinnerd wilt worden.

Hierbij kom je vermoedelijk tot de ontdekking dat dit op lange termijn nooit die dikke auto en promoties zijn. Je wilt graag herinnerd worden om je waarden en principes die je naleefde. Op basis van deze inzichten schrijf je je eigen persoonlijke missie, wat dan als innerlijk kompas dient voor alle keuzes die je in je leven maakt.

Past deze keuze in mijn langetermijnvisie? Doe je dit niet dan leef je dus reactief en ben jij de speelbal van wat je omgeving van je verlangt. En hier komt eigenschap Wees proactief om de hoek kijken. Deze eigenschap is heel belangrijk om vorm te durven geven aan wat jij wilt. Om te durven kiezen voor wat jij echt wilt, zonder je als slachtoffer van je omgeving op te stellen.

Proactief is dus meer dan initiatief tonen. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen. Het gaat over handelen naar wat voor jou belangrijk is (de waarden waar jij voor staat) en je gevoelens daar ondergeschikt aan te maken. Zonder deze oefening zou ik nu niet doen wat ik doe en zou ik niet de keuzes hebben durven maken die ik heb gemaakt waarbij ik veel schijnzekerheid heb losgelaten om te gaan doen waar ik voor herinnerd wil worden (en dat was dus niet een succesvolle bankier zijn in mijn geval).

OVERDREVEN?

Soms krijg ik van klanten terug dat ze een Persoonlijke Missie-document nogal overdreven vinden. Als jij dat ook zo ervaart is het goed om je te beseffen dat er geen enkel succesvol bedrijf bestaat dat geen missie, visie en strategie heeft geformuleerd. Hetzelfde geldt voor mensen die enorm succesvol op een bepaald terrein zijn. En de kracht van Covey hier is dat hij je laat reflecteren op alle rollen in je leven, zodat er een gebalanceerd plaatje ontstaat.

Dus als jij ook energie krijgt van het verwezenlijken van doelen en het maken van positief maatschappelijke impact zorg dan eerst dat je zelf helder hebt wat je doelen zijn. Want als jij zelf je eigen bestemming al niet weet, hoe moeten anderen daar dan überhaupt rekening mee houden?

2. PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Het onderzoek geeft aan dat wij de voorkeur geven aan persoonlijke ontwikkeling boven professionele ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling gaat dus over onze talenten ontdekken en daar proactief mee aan de slag te gaan.

Het mag geen verrassing zijn dat Covey het hier 100% mee eens is. Uiteraard kan je persoonlijke ontwikkeling en professionele ontwikkeling niet helemaal los van elkaar zien. Zodra jij helder hebt waar jij voor staat in het leven en wat je wilt bereiken dan zal dat ook betekenen dat je daar bepaalde vaardigheden voor nodig hebt. Deze zal je dus moeten ontwikkelen.

Stel bijvoorbeeld dat jij tot de ontdekking komt dat jij anderen wilt inspireren om meer rekening met het milieu te houden dan valt dat ontdekkingsproces onder persoonlijke ontwikkeling. Stel dat je om die reden een schrijfcursus of een cursus spreken in het openbaar gaat volgen dan valt dat onder je professionele ontwikkeling.

JOUW ONTWIKKELING IS JOUW VERANTWOORDELIJKHEID

Ikzelf sta hier meer dan 100% achter. Ook vind ik dat dit te allen tijde jouw verantwoordelijkheid is. Vaak hoor ik mensen in mijn omgeving zeggen dat ze ook graag meer bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, maar dat ze ook vinden dat hun werkgever hier verantwoordelijk voor is. Als ik hen dan vertel dat ik, aangezien ik sinds 2013 geen werkgever meer heb, toch al een kleine sportwagen heb uitgegeven aan persoonlijke ontwikkeling dan valt hun mond open van verbazing… Het enige dat ik kan zeggen is dat ik geen moment spijt heb van deze keuze en dat terwijl ik zeker wel kan genieten van mooie sportwagens ☺

3. MENSGERICHT SAMENWERKEN

Een positieve werksfeer geeft ons de meeste energie volgens het onderzoek. Hierbij staat de relatie met collega’s centraal. Ruimte voor plezier, elkaar aanvullen, open communicatie en gelijkwaardigheid. Weer een 100% score op basis van persoonlijk leiderschap volgens Covey.

Maar, om dit te bereiken moet je volgens Covey eerst je eigen zaken goed op orde hebben. Om die reden heeft Covey zijn boek is ingedeeld in twee delen:

    • Persoonlijke overwinningen waaronder wees proactief en begin met het einde voor ogen
    • en belangrijke zaken eerst

Pas als jij op dit gebied voldoende persoonlijk leiderschap toont kan je beginnen aan de publieke overwinningen. Want als jij zelf niet weet waar jij naartoe wilt, hoe kan je dat dan in een samenwerking tot uiting brengen?

WIN-WIN

Om mensgericht samen te werken raadt Covey je aan om de eigenschap denk win-win te ontwikkelen. Dit is enkel mogelijk als je gelijkwaardig met je collega’s om kan gaan, zonder angst of competitiedrang. De basis hiervoor is dus vertrouwen en de moed te hebben om open te durven te communiceren met de intentie dat de uitkomst uiteindelijk altijd beter zal zijn voor alle partijen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, wij voelen de druk om te presteren en durven om die reden niet aan te geven wat voor ons (en dus iedereen) het beste is. Een duidelijk voorbeeld is als iemand niet durft aan te geven dat hij of zij het te druk heeft en het overzicht kwijtraakt. Langzaam werkt iemand zich zo een burn-out in met als resultaat een verlies-verlies situatie. Niemand is hier namelijk bij gebaat.

EERST BEGRIJPEN DAN BEGREPEN WORDEN

Een andere eigenschap sluit hier ook goed op aan. Eerst begrijpen… dan begrepen worden. Helaas hebben wij al snel ons oordeel klaar, zonder echt te luisteren naar de ander. Een collega die aangeeft dat hij slecht heeft geslapen vinden we al snel een zeur, echter dit heeft zeker invloed op de samenwerking en ook op zijn of haar mogelijkheid om werk op te leveren, zonder slaap stellen wij namelijk heel weinig voor. Door goed te luisteren en daarna samen de beste oplossing te zoeken (laat je collega lekker even een tukje draaien in een meeting room) haal je meer uit de samenwerking. Door op deze manier samen te werken kan 1 + 1 meer zijn dan 2.

Covey sluit af met dat persoonlijk leiderschap nooit ophoudt. We blijven onszelf continu ontwikkelen. Ik sluit me daar helemaal bij aan en durf na twaalf jaar Covey te zeggen dat zijn gedachtegoed nog steeds relevant en toepasbaar is. Het ontwikkelt heerlijk met je mee.

GUN JEZELF MEER COVEY IN JE LEVEN

Dus, mocht je Stephen Covey nog nooit gelezen hebben dan raad ik je van harte aan om deze samenvatting te lezen en/of zijn boek te kopen. Wat mij betreft is het een bronboek (bijbel) op het gebied van persoonlijk leiderschap!

Tags: boekrecensie, Millennials generatie Y
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom Stephen Covey jaren later nog steeds relevant is'?