Warm op kantoor? Zo hou je je hoofd koel

kantoor zonder airco

Je benen plakken vast aan je stoel, je bril glijdt van je neus en het liefst zou je even een dutje doen onder je bureau. Het is warm op kantoor. En probeer dan maar eens je hoofd koel te houden en de focus op je werk. Al helemaal als je werkt op een kantoor zonder airco. Met deze tien tips slepen we je de warme kantoordag door:

1. Houd ramen dicht

De verleiding is groot om alle ramen open te gooien als je het warm hebt. Maar dat heeft geen zin als het buiten net zo heet is als binnen. Ventileer alleen als de temperatuur buiten lager is dan binnen, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, en hou daarna de ramen dicht.

2. Maak je eigen airco

Dat briesje uit het open raam kan je nabootsen met een ventilator. Het nadeel daarvan is wel dat een ventilator niet koelt, maar alleen warme lucht rondblaast. Je kunt je ventilator omtoveren tot een airco door een flesje water in te vriezen en dat voor de ventilator te zetten. Zo blaast je ventilator een ijskoud windje in je gezicht.

3. Hou de gordijnen dicht

Zonwering heb je natuurlijk al lang naar beneden gedaan… als je die hebt(!). Doe anders in elk geval de gordijnen overdag dicht. Zo hou je de hitte van de zon buiten de deur. Normaal ben je waarschijnlijk niet bezig met de raamdecoratie op je werk, maar tijdens een warme zomerdag zul je zelfs met de saaiste lamellen nog blij zijn.

4. Kleed je luchtig

Trek bij warm weer zo luchtig mogelijke kleding aan naar kantoor. Natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe of zijde ademen het meest. Van synthetische stoffen zoals polyester en viscose ga je juist zweten. Meer inspiratie nodig? Lees dan: Wat moet ik aan? Representatief naar je werk in de zomer

5. Zet apparaten uit

Elektrische apparaten geven warmte af, ook als ze op stand-by staan. Zet computers, printers en koffiezetapparaten uit als je ze niet gebruikt. Het zal misschien maar een of twee graden schelen, maar alle beetjes helpen in een warm kantoor!

6. Drink genoeg water

Drink een extra glas water of een extra kop thee. Tijdens deze warmte verlies zweet je veel en heb je meer vocht nodig om je hoofd koel te houden.

7. Laat koffie staan

Koffie kan je beter laten staan. Van cafeïne droog je uit en het verhoogt je hartslag – en daar krijg je het warm van.

8. Maak een tropenrooster

Als je een flexibel schema hebt, stel dan je eigen tropenrooster samen. Probeer op de heetste momenten van de dag je kantoor te ontvluchten. Begin voordat het warm wordt, ’s ochtends vroeg dus, en ga vroeg naar huis zodat je ’s middags rustig aan kunt doen. Eventueel kan je ’s avonds als het afgekoeld is nog een paar uur werken.

9. Don’t stress

Stress is natuurlijk nooit aan te raden, maar zeker als het warm is is het belangrijk om rustig aan te doen. Want van zenuwen krijg je het warm. Plan niet al te veel afspraken achter elkaar, maar geef jezelf de tijd om je rustig van a naar b te verplaatsen. Overleg met je collega’s en werkgever of sommige stressvolle taken even kunnen wachten.

10. Breng ijsjes mee naar kantoor

Daarmee sla je twee vliegen in een klap: je hebt verkoeling bij de hand en je maakt jezelf populair bij je collega’s. Zo kom je die warme dag op een warm kantoor wel door!


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Veneta.com

Tags: mindfulness, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Warm op kantoor? Zo hou je je hoofd koel'?