Wat moet ik aan? Representatief naar je werk in de zomer

wat doe ik in de zomer aan naar mijn werk

Het is weer zomer in Nederland. Heerlijk natuurlijk, maar het roept ook de vraag op: wát doe ik in de zomer aan naar mijn werk? Hoe blijf ik er representatief uitzien als de temperatuur stijgt?

Er wordt in artikelen, tweets, do’s en dont’s van alles gezegd over dit onderwerp. Hoe vind je jouw weg door al deze informatie en zorg je dat je representatief en professioneel gekleed blijft op een manier waar jij je prettig bij voelt? Deze tips helpen je erbij:

  • welke afspraken je op een dag hebt en hoe je hiervoor gekleed wil zijn. Een belangrijke klant vraagt een andere outfit dan een rustige dag zonder afspraken.
  • bedenk hoe je wilt overkomen en of je kleding jouw doel en persoonlijkheid voldoende ondersteunt en versterkt.
  • zorg voor extra aandacht voor je uiterlijke verzorging tijdens warme dagen, zoals een goede (niet overheersende) deodorant, een extra opfris-moment tussen afspraken door, glad geschoren benen voor de vrouwen en nette verzorgde nagels als je open schoenen draagt.
  • in veel kantoorpanden staat de airco vol aan tijdens warme dagen. Hierdoor is zomerse kleding op kantoor niet altijd nodig, omdat het te fris is. Je kan ervoor kiezen om die shorts onderweg naar kantoor wel aan te trekken en je op werk om te kleden in een zakelijke broek of rok.
  • is jouw werkomgeving niet toegerust met een goede airco? Kies dan kleding van lichte stoffen en van natuurlijke materialen zoals linnen, zijde of katoen. Probeer synthetische stoffen zoals polyester en viscose te vermijden. Daarin ga je meer zweten.
  • wijdvallende kleding beweegt meer en kan daardoor fijner zitten bij warm weer en zorgt ervoor dat zweet minder snel in je kleding trekt.
  • op donkere kleuren of prints zie je eventuele zweetplekken minder snel.
  • afhankelijk in welke sector je werkzaam bent en wat voor baan je hebt kan je kijken wat qua kleding passend is. Kijk om je heen op kantoor wat anderen dragen, check of er richtlijnen binnen het bedrijf zijn over kleding en gebruik je eigen gevoel. Je bent prima in staat om in te schatten wat wel en niet handig is om te dragen.

Voor vrouwen

Voor vrouwen is er veel keus qua verschillende modellen wijder vallende broeken gecombineerd met een leuke top, broekpakken van linnen of katoen, rokken met een leuke blouse met korte mouwen, jurken met een kort mouwtje.

Ook hier is het handig om voor jezelf te bedenken of je outfit past bij je doel en gelegenheid van de dag. Draag je een rok of jurkje en daarmee blote benen, zorg dan dat de bovenkant niet teveel afleidt door een diep decolleté. Kies een leuke sneaker, pump of sandaal voor eronder. Zie ter inspiratie dit broekpak, deze jurk en deze chino broek.

Voor mannen

Voor mannen is er ook genoeg om te dragen bij zomerse temperaturen. Denk aan een dunne jeans met wat linnen erin (voelt meteen minder zwaar qua materiaal en draagt lekker), een chino broek, een net shirt, een polo of een overhemd met opgerolde mouwen.

Kies vooral in de zomer ook voor wat meer kleur dan je misschien gewend bent. Draag schoenen in een lichte kleur of mooie gympen. Dit kan je dragen met blote voeten (risico op zweetvoeten), dus denk ook eens aan onzichtbare sokjes (sokjes die alleen om je voet zitten).

Werk je in een functie waarbij je écht een pak moet dragen? Kies dan voor lichte kleuren. Tussen de afspraken door trek je uiteraard je jasje uit. Mocht je toch het gevoel hebben dat je te veel zweet, neem dan een extra overhemd of shirt mee, zodat je halverwege de dag die kan omwisselen. Zie ter inspiratie deze chino broek en dit lichtblauwe pak. die je op veel manieren kunt combineren.

Besteed aandacht aan je presentatie

Tot slot; je verzorgd, zakelijk en representatief kleden is ook een vorm van respect naar de ander met wie je samenwerkt. Je laat de ander zien dat je tijd en aandacht aan je presentatie hebt besteed en dat wordt gewaardeerd!

Tags: De juiste keuze maken, Loopbaan, Netwerken, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat moet ik aan? Representatief naar je werk in de zomer'?