Wat te doen nu alles dicht is

Wat te doen nu alles dicht is - by Life of Pix - door-green-closed-lock-4291

Wat ga jij doen dit weekend? Of beter gezegd: wat zou je gaan doen dit weekend? Want grote kans dat de plannen die je maakte, niet door gaan. En dan zit je opeens met een zee van tijd, en je kan nergens heen. Dus: wat te doen? Gelukkig zijn er nog een heleboel dingen die je wel kan doen.

Geen home sweet home

Thuis voelt opeens niet meer zo home sweet home als je verplicht thuis moet zijn. Als je niet in quarantaine zit, kan je nog een uitje maken naar de supermarkt; maar daar houdt het ook wel mee op. Niet leuk, maar wel belangrijk om besmetting te voorkomen; zowel voor jezelf als voor een ander. Doelloos thuis hangen en niet weten wat te doen, verhoogt de kans op ruzie, irritatie en een depressief gevoel. Hoog tijd dus voor een rijtje alternatieve bezigheden.

Handen uit de mouwen

In en rondom huis is er altijd wel een klusje wat ligt te wachten. Hang die prachtige foto eens aan de muur, schrob de groene aanslag van de tuintegels, sop je keukenkastjes en ga eens met een kritisch oog door je kledingkast. Je zal zien hoe blij je wordt van het resultaat. Al die klusjes, waar je nooit tijd voor maakt, kosten ongemerkt energie. Nu je toch thuis zit, kan je eindelijk dat kluslijstje afwerken. Ik sta zaterdag in in ieder geval met een kwast in de hand, wij geven de woonkamer een andere kleur.

Neem je rust

Het verbaast me hoeveel lege tijd er opeens is nu bijna alle afspraken gecanceld zijn. De reden is verschrikkelijk, maar het zet je ook stil bij het feit hoe hard we eigenlijk aan het hollen waren. En ik besteedde er al aandacht aan om de agenda niet te vol te plannen. Deze moeilijke tijd is back to the basics. Gebruik die tijd ook om bij te slapen. Doe dingen rustig aan. Normaal gesproken werk je snel de vaat weg, nu hoef je jezelf nergens voor te haasten. Doe het rustig, het maakt niet uit hoe lang je erover doet.

Online dagje uit

Alles kan online: ook een dagje uit. Wat dacht je van een virtuele tour door de grote musea van de wereld? Of maak een bucketlist van de dingen die je straks in betere tijden graag wilt bezoeken; in Nederland of in het buitenland. Er zijn zoveel mooie plekken en vaak kennen we de helft niet eens. Nu heb je de tijd om je te verdiepen in de lijstjes van must-see places. Zet er twintig op een rij die jij wilt bezoeken. Of installeer jezelf op de bank met een goed glas wijn en kijk een documentaire over wilde dieren, het leven van een bekend persoon of wat je ook maar interessant vindt.

Sport meer

Ja, ik weet het. De sportcentra zijn dicht. Maar er zijn nog genoeg sportmogelijkheden over. Ooit gedacht aan je eigen trap? Traplopen is veel effectiever dan joggen. Elke dag een kwartier traplopen, heeft al een enorm positief effect op je gezondheid. Je kan, as we speak, ook nog steeds naar buiten voor een frisse wandeling of om een eind te fietsen. Ben je toch bang voor besmetting op straat? Ga dan ’s ochtends heel vroeg. Ik lag pas wakker van alle wereldellende, en toen besloot ik een wandeling te maken. Het was kwart over vijf en in slapen lukte toch niet meer. Ik wandelde van half zes tot half zeven, en hoorde de vogels zingen alsof er niets aan de hand was, zag langzaam de zon opkomen en de lichten in de huizen aan gaan. Het was enorm goed voor mijn humeur.

Sta stil

De hele wereld is tot stilstand gekomen. Ga daar in mee: sta stil. Je hoeft niet altijd wat te doen; doe niets en denk dan na. Wat heb je tot nu toe bereikt in je leven? Wat wil je nog bereiken? De ratrace is pijnlijk tot stilstand gekomen; met alle medische en economische gevaren. We riepen al je leeft maar één keer, maar voelden we het ook? Ik denk het niet. Nu wel. Je wordt tot bezinning gedwongen.

Word wijzer

Bestel een cursus, bekijk online tutorials, verdiep je in dat ene onderwerp wat je zo interessant vindt of wat je nodig hebt op je werk. Nu heb je geen vergaderingen van de plaatselijke hockeyclub, een avondje in de kroeg of visite over de vloer. Niet leuk en zelfs een beetje eenzaam, maar je kan deze tijd thuis wel gebruiken om jezelf iets terug te geven.

Ga aan de slag met je foto’s

De mensheid heeft nog nooit zoveel foto’s gemaakt; maar wat doe je er eigenlijk mee? Met een beetje geluk staan ze in ieder geval georganiseerd in de cloud. Zoek ze eens uit en doe er wat mee: maak een fotoboek, bestel een deurposter, en geniet van de momenten die je al gegeven zijn. Lach erom, kijk vertederd en eer ze met een mooie plek in huis.

Tip: bestel een mok met een foto, stuur hem naar je dierbare waar je niet naar toe kan en schrijf er een lief briefje bij: Zo lijkt het toch of ik een kopje koffie bij je drink, ik denk aan je.

 

 

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat te doen nu alles dicht is'?