Is jouw rekening aan het eind van de maand altijd leeg? Of zou een beetje meer geld welkom zijn? Stel jezelf dan nu de vraag: wil ik dit zo laten of wil ik er iets aan veranderen? Dat kan! Je bent namelijk niet de enige. Op Careerwise helpt Marlon millennials zoals jij met praktische tips over geld, inkomen, sparen en het opbouwen van je eigen vermogen.
Geld lenen kost geld. Een slogan die we allemaal wel kennen. De één heeft geen enkele moeite om geld te lenen, terwijl de ander er angstvallig van wegblijft. Geef nooit geld uit wat je (nog) niet hebt. Dit kan een goed advies zijn. Maar soms is geld lenen echt handig. Wanneer is het nou verstandig om geld te lenen en wanneer kan je het beter niet doen?
Zolang je de afweging bewust maakt hoeft geld lenen geen probleem te zijn. Hou deze vier tips in je achterhoofd voor het afsluiten van een lening die bij je past:
1. Bestedingsdoel
Met welk doel wil je geld lenen? Laat het doel van je lening meewegen bij de keuze of je wel of niet een lening wilt afsluiten. De meeste persoonlijke leningen worden bijvoorbeeld afgesloten voor het aanschaffen van een auto. Heb jij een auto nodig om naar je werk te gaan en levert het bezitten van je auto op die manier geld op voor jou, dan kan dit een goede afweging zijn.
Ook wordt er vaak geld geleend voor studie. Verhoog jij met een opleiding jouw kansen op de arbeidsmarkt? Dan kan je de inschatting maken dat je de lening daarmee gemakkelijk kunt terugbetalen. Neem op deze manier je leendoel mee in je overweging.
2. Financieel inzicht
Wanneer je een nieuwe lening overweegt, zet dan eerst je inkomsten en uitgaven eens goed op een rij. Met het afsluiten van een lening worden je vaste lasten hoger, tenzij je een bestaande lening oversluit voor een lagere rente. Dit laatste is altijd een goede optie om te overwegen. Vraag je dus af: welke invloed heeft het afsluiten van de lening voor mijn financiële plaatje? Zorg dat je dit goed helder hebt.
Daarnaast wil je ook stilstaan bij de risico’s die verbonden zijn aan het afsluiten van een lening. Stel dat je je baan kwijtraakt of ziek wordt. Kan je de lening dan nog betalen? Hoe zou je hiermee omgaan?
3. Zoek naar alternatieven
Stel jezelf de vraag of lenen de beste optie is voor jou en onderzoek de alternatieven. Gemiddeld wordt voor het aanschaffen van een auto een kredietbedrag van ongeveer € 10.000,- aangevraagd. Stel je overweegt om te gaan lenen voor de aanschaf van je auto: welk bedrag heb je dan werkelijk nodig? Zou het misschien ook goedkoper kunnen? Heb je die auto nu nodig of kun je misschien beter doorsparen en pas op een later tijdstip aanschaffen?
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het inrichten van een woning. Waarom wil je je woning volledig inrichten met nieuwe spullen? Met enige creativiteit kun je misschien een leuk interieur samenstellen met spullen van Marktplaats. Uit eigen ervaring weet ik bijvoorbeeld dat het met kleine kinderen heerlijk is om geen gloednieuwe spullen in je huis te hebben. Dan geeft het niet als er een keer iets kapot gaat.
4. Vergelijk leningen
Neem de moeite om verschillende leningen en leenvormen met elkaar te vergelijken. Kijk goed naar de verschillende voorwaarden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om kosteloos eerder af te lossen? Waar kan je een lening afsluiten met lage rente?
Welke leenvorm past het beste bij jouw bestedingsdoel? Veel leningen worden bijvoorbeeld afgesloten voor het verbeteren of inrichten van een woning. Maar ook een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn het overwegen waard. Doe je huiswerk goed en voorkom verrassingen. Bijvoorbeeld door verder te lezen over geld lenen via vergelijkingssite Geld.nl of vergelijkbare sites. Ook kan je een Financieel Adviseur inschakelen om je bij te staan. Neem het in elk geval serieus en stap niet zomaar in.
Dus, let op deze vier dingen en leen geld altijd op een verstandige manier. Lenen kan een optie zijn om je dromen op korte termijn te verwezenlijken, maar zorg altijd dat je een bewuste afweging maakt.
Dit artikel is gemaakt met input van Geld.nl