De kracht van positieve gedachten door affirmaties

affirmaties - De kracht van positieve gedachten door affirmaties - pexels-mikhail-nilov-8845958

Wonderlijk genoeg maakt jouw brein nauwelijks onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie. Wanneer jij in gedachten iets positiefs meemaakt of bedenkt, zal je lichaam direct reageren. Daar kan jij je voordeel mee doen! In dit artikel leg ik uit hoe je dat doet. Ook al voelt het in het begin wat onwennig, houd het even vol en je zult snel het effect merken! Wat zijn jouw affirmaties?

Je gedachten leren sturen

Er is een groeiende interesse in de wetenschap die zich bezig houdt met de psycho-neuro-immunologie. Een lastig woord voor de directe relatie tussen de invloed van je gedachten en het effect daarvan op je gezondheid. Oftewel: als jij negatieve gedachten hebt, is de kans 100% dat jij je ook negatief voelt en misschien wel weinig energie hebt. Als je positieve gedachten hebt, voel jij je ook blij, heb je zin om er iets van te maken en heb je waarschijnlijk veel energie. Logisch, zeg je. Klopt, maar het interessante is dat jij zelf kunt sturen: met affirmaties.

Het gebruik van affirmaties voor kracht

Een affirmatie is een positieve zin, die je regelmatig tegen jezelf zegt. Bijvoorbeeld als je wakker wordt: Het wordt vandaag een fijne dag! Of als je iets moet doen waarvan je denkt dat je het niet goed kunt: Ik ga dit goed proberen, het lukt vast. Of: Ik zie er mooi uit. Je kunt het vergelijken met een compliment dat je jezelf geeft, of iets dat je tegen je beste vriend(in) zou zeggen. Klinkt een beetje gek? Probeer het eerst eens een paar keer! Na een paar keer pikt je onderbewuste dat zinnetje op, waardoor je een positieve invloed in je leven gaat merken.

Negatieve gedachten kunnen alleen maar leiden tot negativiteit

Negatieve gedachten beïnvloeden je negatief en kunnen leiden tot een selffulfilling prophecy. Als jij bijvoorbeeld denkt bij een opdracht op je werk: dat gaat me echt niet lukken… Dan is de kans groot dat het je ook niet gaat lukken, of je in ieder geval veel energie kost en het lang duurt. Je gedachten bepalen zo voor een groot deel hoe ons leven eruit ziet en door te affirmeren kunnen we ons leven een positieve wending geven. Affirmeren is helemaal niet moeilijk en je kunt het op elk moment van de dag doen.

Aan de slag met affirmaties

Het is belangrijk dat je een positieve zin kiest, die het best past bij wat je veranderd wilt hebben. Natuurlijk dient het realistisch te zijn, want affirmaties zijn geen toverspreuken, waarmee je alles gedaan kunt krijgen. Morgen win ik de loterij, werkt bijvoorbeeld niet. Zet jouw zin altijd in de tegenwoordige tijd en vermijd het woordje niet. Dus niet: Ik ben niet onzeker, maar: Ik ben vol zelfvertrouwen! Deze zin regelmatig hardop tegen jezelf zeggen of opschrijven werkt. Je kunt het ook opschrijven en zorgen dat je de tekst regelmatig ziet. Zo word je regelmatig aan je affirmatie herinnerd.

Voorbeelden van affirmaties

  • Ik ben het waard om van te houden
  • Ik trek moeiteloos overvloed naar me toe
  • Ik voel me rustig en blij

Het is belangrijk dat deze affirmaties met veel overtuiging, het liefst voor de spiegel, worden uitgesproken. Deze krachtig uitgesproken zinnen, kunnen je ook focus en concentratie op het doel geven. Zelfs als je nog niet helemaal overtuigd bent van jezelf, creëren de woorden al een positieve beweging. In de Engelse taal zeggen ze: Fake it, untill you make it.

Tags: Persoonlijke ontwikkeling, Positiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De kracht van positieve gedachten door affirmaties'?