De mentale schijf van vijf: je dagelijkse dosis geluk

mentale schijf van vijf

Eet veel groente, fruit, noten en weinig vlees en zuivel. Dat staat onder anderen in de schijf van vijf van het voedingscentrum. Sinds kort is er ook een mentale schijf van vijf, ontwikkeld door psychiater Esther van Fenema, waarin staat wat je dagelijks nodig hebt om je gelukkig en gezond te voelen. Die ziet er zo uit:

Ik heb me laten inspireren door Esther van Fenema en heb mijn eigen mentale schijf van vijf gemaakt. Dit staat erin:

1. Genieten: doe waar je energie van krijgt

Waar krijg je nu echt energie van? Vind jij het heerlijk om een paar uur te gamen? Of om gezellig een drankje doen met vrienden? Misschien vind jij vrijwilligerswerk wel echt geweldig. Het is voor iedereen verschillend, maar het is belangrijk om leuke dingen te blijven doen in je leven. Want die maken gelukshormonen aan. Je blijft lekker actief en verkleint de kans op depressie. Dr. Gabor Maté zegt dat iedereen minstens één uur per dag volledig aan zichzelf moet besteden. Dus hoe oud je ook bent: vergeet niet te spelen!

2. Uitrusten: doe het vaak en goed

Er is een belangrijk verschil tussen energiegevers en rustgevers. Hoe leuk je gamen of borrelen ook vindt, je kunt het niet de hele dag door doen. Want ondanks dat je er energie van krijg, kost het je ook energie. Rusten schuif je vaak als eerste aan de kant als je het druk hebt. Terwijl onze hersenen juist veel rust nodig hebben om alle informatie te verwerken. Daarnaast is goed rusten nog best lastig. Want jouw hersenen zijn zo geprogrammeerd dat ze altijd aan iets willen denken. Tijdens meditatie en mindfulness leer je afstand te nemen van je gedachtes, maar er zijn genoeg simpele activiteiten die je kunt doen om je verstand op een laag pitje te zetten. Denk maar eens aan:

  • Tuinieren
  • Wandelen met de hond
  • Muziek luisteren
  • Schilderen

Je hersenen zijn dan bezig met een simpele activiteit waardoor het geen complexe problemen hoeft op te lossen en dus rust krijgt. En welke activiteit je ook kiest: weersta de drang om tussendoor steeds op je telefoon te kijken.

Leuk weetje: De beste prestatieverbeteraar van de wereld is een goede nachtrust. Slaap blijft de meester van de rustgevers. Het is ongelofelijk wat het met jouw prestaties doet. Als jij goed slaapt dan word je mentaal sterker. Je hebt namelijk meer concentratievermogen, je leert sneller, je onthoudt meer en je voelt je gelukkiger.

3. Bewegen: van levensbelang

Jij bent het misschien vergeten, maar je bent het resultaat van de geëvolueerde mensaap die het grootste gedeelte van zijn geschiedenis buiten rondliep. Tegenwoordig heb je genoeg eten in de koelkast en is rennen voor je eten overbodig. Maar jouw lichaam is nog niet aangepast aan deze moderne tijd en heeft nog altijd beweging nodig. Per week moet je minimaal 150 minuten matig tot intensief sporten waarvan het liefst twee keer per week lichte krachtoefeningen. Ga een paar keer per week met de fiets naar werk (matig sporten) en neem de trap (lichte krachtoefeningen) in plaats van de lift. Sport is namelijk één van de meest effectieve manieren om stresshormonen uit je lichaam te krijgen.

4. Gezond eten: je bent wat je eet

Er is een sterke verbinding tussen je voeding en je mentale gezondheid. Je bent wat je eet. Eet jij veel ongezonde dingen? Dan zul jij je vaak niet lekker in je vel voelen. Eet je vaak gezond? Dan slaap je beter, heb je minder last van een slecht humeur en verklein je de kans op depressie en andere mentale ziektes. Het is echt niet erg als je een keer een cheat day hebt, zolang je over het algemeen maar gezond eet. Tegenwoordig vind je heel snel al gezonde gerechten die erg lekker zijn. Houd het ook gewoon leuk. Probeer eens een gezonde maaltijd uit en wie weet wordt het wel je favoriet!

5. Verbinding maken: praat met iemand die je vertrouwt

Voel jij je wel eens alleen, ondanks dat je samen met een groep mensen bent? Dat komt doordat je op dat moment een gebrek hebt aan echte verbinding. Misschien doe jij je op dat moment anders voor dan wie je echt bent of laat je een donkere kant van jezelf niet zien. Mensen zijn sociale dieren en hebben behoefte aan connectie met anderen. Bij wie kun jij deze verbinding vinden? Het is meestal de persoon waar je alles tegen kunt zeggen, zonder dat hij of zij meteen een oordeel klaar heeft. Dat kan je partner zijn of je beste vriend. Maar ook die ene collega waar je zo goed mee praat of zelfs je psycholoog. Echt praten met iemand is een simpele manier om je stresslevels te verlagen. Vooral als je ergens mee zit is het belangrijk dat je het niet opkropt.

De mentale schijf van vijf uitproberen

Om tot nieuwe resultaten te komen zul je nieuwe dingen moeten proberen. Veranderen is lang niet altijd makkelijk, maar als je echt gelukkiger wil worden dan is er altijd een weg. Met de mentale schijf van vijf heb je in ieder geval een overzicht van wat je mentaal allemaal voor behoeftes hebt. Dus wat ga jij morgen veranderen om mentaal sterker te worden?

Tags: Ambitie en succes, Burn-out, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Stress, Werkdruk en stress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De mentale schijf van vijf: je dagelijkse dosis geluk'?