De waarheid achter een bucketlist

De waarheid achter een bucketlist

Ik vind het zo leuk om een bucketlist te maken. Lekker dromen en fantaseren over wat ik allemaal zou willen doen en ervaren. Maar na een avondje inspiratie opdoen op internet en een prachtige 25-puntenlijst is de kans groot dat je van de bank opstaat en het lijstje achter je aan op de grond dwarrelt. En door met je leven.

Stel je voor…

Stel je voor dat jij die bucketlist 30 jaar later onder de bank terugvindt. Je glimlacht en leest de lijst eens door. Helaas, je kunt maar één punt afvinken. Even kijk je voor je uit en je vraagt je af: Wat heb ik de afgelopen 30 jaar eigenlijk gedaan?

Een bucketlist én een planning = de trick

Ik krijg hier zo’n naar gevoel bij. Het leven is geen krampachtig afvinken van leuke dingen, maar aan de andere kant glipt de tijd zo snel tussen je vingers door. Weken worden maanden, worden jaren, en de kans is groot dat je uiteindelijk niet doet wat je het liefste met je leven wilde doen. Een bucketlist én een planning helpen je om dingen te doen en doelen te bereiken waar je echt van droomt.

Had ik maar …

Toen John Goddard een tiener was, hoorde hij de volwassenen om zich heen dingen zeggen zoals: Had ik dit of dat maar gedaan toen ik jonger was… Dat zette hem aan het denken. Blijkbaar hadden die volwassenen hun leven geleefd, zonder de dingen te doen die zij zelf echt wilden. Dat zou hém niet overkomen, nam hij zich voor. En het bleef niet alleen bij een gedachte. John besloot een lijst te maken van dingen die hij wilde doen, zien, en/of ervaren voor hij dood ging. In het Engels is het gezegde to kick the bucket een andere manier om te zeggen dat je sterft, van dat gezegde komt de naam bucketlist.

Verschillende soorten bucketlists

Je kunt verschillende soorten bucketlists maken, bijvoorbeeld voor elk belangrijk element in je leven. Alles wat je wilt zien, doen en ervaren voor je sterft:

Al die onderwerpen bij elkaar kunnen leiden tot één grote bucketlist met verschillende thema’s.

Zo maak je een bucketlist

Bij een brainstormsessie mag je geen ideeën afkraken om de flow op gang te brengen, en dat mag je bij het maken van een bucketlist ook niet doen. Gewoon opschrijven wat je wilt. Lekker dromen. Alleen als jij jezelf die vrijheid toestaat, komen je echte dromen op papier. Denk dus niet stiekem: maar dat kan ik toch niet, daar heb ik geen geld voor, enzovoort. Nu lekker dromen. Er komen meer dromen uit dan je denkt.

Zo zet je een bucketlist in om jouw doelen te behalen

Als resultaat van de droomfase heb je een mooie bucketlist in handen. En dan is het tijd om in actie te komen en jouw dromen uit te laten komen en jouw doelen te realiseren! Eng, spannend, ja. Maar ook ontzettend gaaf! Waarom zou je jouw eigen dromen niet realiseren? Jouw mooie droom en jouw grote doel bieden zichzelf niet aan op een presenteerblaadje, je moet er wel iets voor doen en dat is ontzettend leuk! Maak daarom een planning. Pak je agenda erbij en plan momenten in waarop jij jouw droom gaat realiseren. Om je te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt om van droom op je bucketlist naar gerealiseerde droom te gaan. Doe mee met de Online Masterclass – Ga voor Geluk! en ontvang het stappenplan en alle andere extra’s, zoals persoonlijke coachingsgesprekken, over dit onderwerp.

Online Masterclass -Ga voor geluk - Voor young professionals - Banner Careerwise

Coach Jochem

Online Masterclass: Ga voor geluk!

Jochem gaat graag de verbinding aan. Of het nu tussen ingewikkelde onderwerpen in trainingen is of tussen mensen in coaching. Met een passie die al voor zijn studie psychologie aanwezig was, blijft persoonlijke ontwikkeling zijn drijfveer. Na een paar jaar een interne academie van een grote uitzender gerund te hebben, heeft hij zijn weg helemaal gevonden in het begeleiden en coachen van young professionals. Dit doet hij het liefst met oprechte aandacht, humor en praktische tools.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Drijfveren, Ken jezelf, Oriënteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De waarheid achter een bucketlist -Careerwise-Young professionals'?