‘Ik zou me meer bezig moeten houden met waar ík gelukkig van word’

Careerwise Young Academy

Een bijdrage van Liza Vromen,

Hoe is het met je? Druk! Dit is een gesprek dat je vast bekend in de oren klinkt. Want iedereen heeft het altijd druk, lijkt wel. Het druk hebben en stress ervaren is niet per definitie slecht. Dit is alleen het geval als je te veel en te lang stress hebt. Maar hoe zorg je nou dat de stress die je op je werk ervaart niet te veel wordt? Het antwoord hierop is het vergroten van je werkgeluk! Tijdens het seminar ‘Gelukkiger in je werk: maak van die 7 een 9!’ van 4YoungPeople heb ik hier meer over geleerd.

Mezelf meer geluk gunnenGelukkiger Careerwise by 4YoungPeople

Aan het begin van het seminar heeft spreker Alex meteen mijn aandacht. Hij laat ons de spijt-top-5 zien van mensen waarbij het eindstadium van hun leven is aangebroken. De zin: Had ik maar mezelf wat meer geluk gegund is mij vooral bijgebleven. Vaak betrap ik mezelf op de verwachtingen van anderen waar ik aan wil voldoen, maar ook die van mijzelf. Ik zou me meer bezig moeten houden met waar ík gelukkig van word.

Waar krijg ik energie van?

In je leven besteed je veel uren aan werk. Alex laat ons weten dat dit ongeveer 70.000 uur is. Erg belangrijk om deze tijd gelukkig door te brengen dus! Om je werkgeluk te vergroten is het belangrijk om na te gaan wat je energie geeft op de werkvloer. Tijdens het seminar mocht ik mijn energievreter en energiegevers met mijn buurvrouw delen. Het viel mij op dat we snel op een energievreter kwamen, maar er langer deden om twee energiegevers te benoemen. Terwijl het juist goed is om daar ook bij stil te staan.

Nee durven zeggen

Tijdens het seminar wordt niet alleen verteld over werkgeluk. We krijgen ook oefeningen waardoor we echt over het onderwerp moeten nadenken. Zo wordt mij gevraagd wat mijn grootste uitdaging is. Mijn antwoord is: Nee zeggen. Ik vind dat lastig omdat ik vaak hoge verwachtingen heb van mezelf. Als er op werk wordt gevraagd of ik een extra dienst kan draaien of als een vriendin me mee vraagt voor een etentje, is mijn eerst reactie altijd volmondig ja. Ook als ik hier eigenlijk geen tijd voor heb. Door meer nee te zeggen, zorg ik ervoor dat mijn agenda niet te vol wordt. Daarnaast moet ik me ook niet schuldig voelen als ik een avondje voor mezelf wil.

Een stapje dichter bij de 9

Alex heeft veel kennis op het gebied van werkgeluk. Hij vertelt hier dan ook veel over in het seminar. Ik ben blij dat er afwisseling is in het luisteren en de oefeningen. Hierdoor vliegt de tijd voorbij en word ik niet aan één stuk door overspoeld met informatie. Af en toe krijg ik wel het idee dat de inbreng van de groep wordt ingekort gezien de tijd. Dit was jammer. Ik denk namelijk dat je juist veel kan leren van de ervaringen van anderen. Dit neemt niet weg dat het seminar mij aan het denken heeft gezet en dat ik nu concrete handvatten heb om mijn werkgeluk te vergroten. Ik kan dus zeggen dat ik door 4YoungPeople een stapje dichter bij die 9 ben!

Tags: , , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '‘Ik zou me meer bezig moeten houden met waar ík gelukkig van word’'?