Is geluk maakbaar?

maakbaar

Maar geluk is toch niet maakbaar? Deze vraag krijgen we vaak als we vertellen over Project GELUKt. Onze titel wekt soms verwarring op. Nee inderdaad, geluk is niet maakbaar. En dat is nou juist de essentie van Project GELUKt. Dat geluk níet te vangen is.

Is geluk maakbaar?

Ik vermoed dat dit ook meteen de grootste ontdekking is die ik zelf deed in mijn leven: dat hoe minder ik ergens mijn best voor deed, hoe makkelijker het ging. Terwijl ik, toen ik net begon met werken dacht dat het precies andersom werkte. Hoe harder ik werk, hoe meer ik krijg. Toch?

Losweken van patronen

Niks blijkt minder waar. Sterker nog, in mijn geval was het zo dat hoe harder ik werkte, hoe hoger mijn lat kwam te liggen, en hoe groter de druk werd om te presteren. Van geluk geen sprake. Alleen maar van leegte. Toch duurde het een flink aantal jaren voordat ik het roer kon omgooien. Mijn geschiedenis als oudste dochter van een ambitieuze ondernemer en politicus en mijn ervaringen als topsporter kon ik niet zomaar loslaten. Het patroon om alles uit het leven te willen halen, en dan nog wat, was zo sterk dat ik jaren nodig had om het los te weken en kon kiezen voor waar ik echt gelukkig van word.

Ontspannen

Tijdens de finale van de achtste Project GELUKt groep rondde één van de deelnemers af met de volgende uitspraak:

Ik had nooit verwacht dat ik mijn droombaan zou vinden als ik zou ontspannen. In plaats van keihard werken aan een sollicitatieplan waarbij ik elke week van mezelf een gesprek moest hebben.

De verbazing stond op haar gezicht getekend. En: er was ook een flinke vleug geluk te zien.

Ontspannen

Nee, geluk is niet maakbaar. En ook niet vindbaar. Daarom doen wij bij Project GELUKt ook absoluut niet aan geluk zoeken. Maar wel aan ontspannen en leren vertrouwen op wie je bent. Dat te blijven doen waar je echt goed in bent, en je niet laten afleiden door extreme verwachtingen van jezelf, of van de buitenwereld. Gewoon, te zijn wie je bent. Dat vinden wij al avontuurlijk genoeg.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Is geluk maakbaar?'?