Laat jij jezelf zien zoals je echt bent?

Jezelf laten zien - Laat jij jezelf zien zoals je echt bent - pexels-pixabay-39866

Jezelf laten zien zoals je echt bent, met al je imperfecties, onzekerheden, twijfels en angsten. Durf jij dat? In deze wereld vol prikkels, waarin we veel ballen in de lucht houden en al onze idealen en doelen nastreven, is het niet makkelijk om jezelf van je kwetsbare kant te laten zien. Op social media laat iedereen zien hoe geweldig zijn of haar leven is. Het is lastig om de werkelijke ik van iemand te onderscheiden in een wereld die zogenaamd elke dag leuk en mooi is. Maar is de wereld zoals die online wordt geschetst wel echt zo mooi? Of houden we allemaal de schijn op, terwijl we ons totaal anders voelen? En hoe ga jij daar mee om?

Ze huilt maar ze lacht

Maan zingt hier treffend over in haar nummer Ze huilt maar ze lacht. Durf jij je ware ik te laten zien? Is die ware ik goed genoeg of ben je bang dat je vrienden er van alles van vinden? Durf je de mening van anderen los te laten? En jezelf met alle mooie en minder mooie kanten uit te spreken en te laten zien? Met je blijdschap én je pijn, je overwinningen én je angsten, je talenten én je ontwikkelpunten en twijfels.

In 2020 heeft Nikkie de Jager in haar YouTube-video onthuld dat ze transgender is. De vlogger deelde dat ze in het verkeerde lichaam geboren was. Ze werd afgeperst om dit nieuws te delen met de wereld, maar gaf aan dat ze zich ontzettend vrij voelde toen ze ervoor koos haar verhaal te vertellen. De video ging viral en ze werd al vele malen genoemd als voorbeeld voor veel mensen.

Hoe kan je deze inspiratie van Maan en Nikkie toepassen in je eigen leven om nog meer jouw unieke authentieke zelf te laten zien in al zijn facetten?

1. Zoek de stilte op om dichter bij jezelf te komen

In de drukte van ons leven zijn we niet gewend om alleen of in de stilte te zijn. Zoek dit eens bewust op. Maak een wandeling buiten of ga eens rustig op de bank zitten zonder prikkels van radio, tv of telefoon. Kijk wat dit met je doet. Wat voor signalen geeft je lichaam je? Wat gebeurt er als je even helemaal niks doet of hoeft van jezelf?

2. Wees eerlijk naar jezelf over hoe je je voelt

Zit je een dag niet zo lekker in je vel? Dat is oké. Het leven is niet alleen maar leuk en mooi. Vervelende situaties horen erbij. Het gaat erom hoe je met die situaties omgaat. Je mag je daar rot of verdrietig over voelen. Laat het er zijn en geef er ruimte aan. Als je maar doorlacht terwijl jij je verdrietig voelt, verwijder je je van jezelf. Als zo’n situatie te lang duurt, krijg je daar last van.

3. Deel hoe je je voelt met anderen

Wees eerlijk over hoe het echt met je gaat. Hoe vaak vragen mensen wel niet aan je hoe het gaat? Meestal is het standaard antwoord van iedereen goed of druk. Deel eens echt hoe het met je gaat. Dat hoeft uiteraard niet tegen vage kennissen, maar tegen vrienden of familie kan je open en eerlijk zijn. Durf je kwetsbaar op te stellen. Als je dat doet, zal je zien wat voor mooie en bijzondere gesprekken dat oplevert. De gesprekken krijgen meer diepgang. Je zal merken dat je lang niet de enige bent die weleens piekert, twijfelt of onzeker is. Door dit te delen kunnen andere mensen je helpen en andersom ook. Het verdiept je gesprekken, vriendschappen en relaties.

4. Luister goed naar wat anderen je vertellen

Wees alert op signalen die andere mensen je geven in gesprekken. Hoe voelt de ander zich? Gaat het echt goed met die persoon of wil diegene graag zijn of haar verhaal bij je kwijt. Durf door te vragen en wees alert op non-verbale signalen. Besteed vooral tijd aan luisteren en doorvragen, zodat de ander zich gehoord en gezien voelt. Je hoeft niet altijd met een oplossing te komen.

5. Maak echt contact in plaats van contact via social media

Investeer wat vaker in echte gesprekken in plaats van contact via social media. Van echt oprecht contact met mensen maak je meer verbinding, het versterkt je relaties en maakt dat je meer jezelf kan zijn en niet de schijn op hoeft te houden.

Geniet van wat het je brengt om echt jezelf te zijn en te laten zien!

Tags: Ken jezelf, Persoonlijke ontwikkeling, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Laat jij jezelf zien zoals je echt bent?'?