Reduceer je decemberstress: zo maakt geven gelukkig

Decemberstress - Geven maakt gelukkig - Sanquin word bloeddonor - de sint zoekt je - sinthierbenik-

De feestdagen zijn bij uitstek een moment waarop jouw perfectionisme en het voldoen aan verwachtingen je opbreekt. Je wilt alle kanten van je (aangetrouwde en gescheiden) familie bezoeken, attente cadeaus meebrengen en een Masterchef-waardig diner op tafel zetten. En dan is er nog het schuldgevoel over alle calorieën die je wegwerkt. Ja, daar krijg je die extra decemberstress van.

Sinterklaas en Kerst draaien erg om krijgen, maar van geven is wetenschappelijk bewezen dat het ons veel gelukkiger maakt. – Irmi Klijntunte

Psychiater Irmi Klijntunte daagt je uit om het deze feestdagen eens helemaal anders aan te pakken. Al die cadeaus en hapjes is niet waar het om draait volgens Klijntunte. Het gaat om geven en je verbinden met andere mensen. Dus doe deze maand eens iets voor iemand anders! Een bevredigende manier die je decemberstress aanzienlijk vermindert.

Verlaag je decemberstress door te geven

Denk deze feestdagen dus eens na over hoe je echt kunt geven. Er zijn veel mensen die jouw gulle gift of je gezelligheid goed kunnen gebruiken.

Word bloeddonor of schrijf je in voor stamceldonatie

Bloedbank Sanquin roept iedereen op om deze feestdagen iemand blij te maken met … bloed. Er zijn namelijk veel mensen (een ook vooral veel kinderen) die dat boven aan hun verlanglijst hebben staan omdat het hun leven kan redden. Sanquin zorgt er in Nederland voor dat er voldoende bloed van alle bloedgroepen in huis is. Als er een week geen bloed wordt gedoneerd, dan zit de bloedbank zonder. Jouw bloed is dus hard nodig. Lees via Sint zoekt jou hoe je meedoet.

Decemberstress? Geven maakt gelukkig - Sanquin word bloeddonor - de sint zoekt je - sinthierbenik.nl

Een andere mooie manier om te doneren is via Matchis stamceldonatie. Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen met de stamcellen van een donor, maar het lukt lang niet altijd om een passende donor te vinden. De kans op een donor binnen de familie is maar 30%. Een goede reden voor jou dus om je aan te melden als stamceldonor!

Vrijwilligerswerk

Rondom de feestdagen zijn er talloze vrijwilligersklussen te doen. Denk aan kerststukjes maken in het bejaardenhuis of koken voor daklozen. Maar ook kleine buurt- of kerkinitiatieven zijn hard op zoek naar bijvoorbeeld fotografen, muzikanten of kaartjesverkopers. Hou de lokale krant en social media in de gaten of kijk op websites als NLcares en de Zonnebloem voor tijdelijk vrijwilligerswerk.

Kerstdiner voor eenzamen

Het kerstdiner voor eenzame mensen is in opkomst. Veel mensen – oud én jong – geven aan zich eenzaam te voelen en de feestdagen alleen door te brengen. Als je googelt op kerstdiner voor eenzamen + jouw stad zul je vast een initiatief tegenkomen. Schuif gezellig aan!

Geef je kerstcadeau of kerstbonus door

Een veelgehoord luxeprobleem: ik hoef niks voor Sinterklaas, ik heb alles al. Voor die gelukkigen kan je uit hun naam een donatie maken aan een goed doel, bijvoorbeeld via doneerbon.nl. Heb je ook van die cadeaus die na een jaar nog in de verpakking in de kast liggen? Geef ze door! Via de Sinterklaasbank en andere inzamelingsacties maak je anderen er blij mee.

Vergeet de voedselbank niet

Tot slot: te ruim ingeslagen voor het kerstdiner? Geef het eten dat je overhebt aan de voedselbank. Of liever nog, leg wat extra’s bij je kerstboodschappen in het karretje en doneer dat aan de voedselbank. Zo hebben meer mensen een echt kerstdiner.

We wensen je fijne feestdagen zonder al te veel decemberstress en waarin je veel geluk mag ervaren door echt te geven.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Sanquin.nl

Tags: Balans, Geluk, Stress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Reduceer je decemberstress: zo maakt geven gelukkig'?