Zo vind jij jouw persoonlijke waarden

persoonlijke waarden - vind je persoonlijke waarden - pexels-anna-shvets-3746275

Als jij jouw persoonlijke waarden weet, zijn die waarden een handig hulpmiddel. Het helpt je om keuzes te maken en doelen te stellen. Helaas weten veel young professionals niet wat hun persoonlijke waarden zijn. In dit artikel leg ik je uit wat je kan helpen om die van jou te vinden.

Kom dichterbij jezelf

Jouw waarden vinden is een zoektocht waarbij je steeds een stukje dichter bij jouw kern komt. Voor deze reis naar jezelf kun je het beste de tijd nemen en schakel ook gerust wat hulp in. Waarden kunnen veranderen per levensfase. Neem de tijd, kies voor jezelf en vind uit wat jij nu echt belangrijk vindt op dit moment.

Wat zijn waarden?

Of jij je er nu bewust van bent of niet: je hebt waarden. In de vorige eeuw ontdekten psychologen dat ieder mens op deze aardbol waarden heeft, en dat de belangrijkste waarden van alle landen behoorlijk overheen komen. Een paar voorbeelden:

Waarden symboliseren allemaal van dat soort mooie woorden, die allemaal het nastreven waard zijn. Maar je kunt ze nooit allemaal tegelijk nastreven, dat krijg je gewoon niet voor elkaar. Soms botsen ze ook, zoals wanneer je verlangt naar een avondje rust, maar je eigenlijk ook plezier wilt maken met je vrienden. Dan moet je kiezen: wat is voor jou op dat moment het belangrijkst?

Waarden en normen

Waarden en normen hebben met elkaar te maken. Waarden zijn de mooie woorden, normen is het gedrag wat voortvloeit uit die waarden. Een voorbeeld:

  • Waarde: Aandacht
  • Norm: Als je naar iemands verhaal luistert, val je hem niet steeds in de rede en zit je ook niet op je telefoon.

Op deze site vind je 50 voorbeelden van waarden en normen.

Weten wat jij echt belangrijk vindt

Veel young professionals weten niet wat ze nu écht belangrijk vinden in het leven. Of wat ze nu eigenlijk echt willen. Hoe fijn zou het zijn als jij jouw top vijf waarden weet? Dan kan je die vijf waarden gebruiken als rode draad bij jouw keuzes. Als je voor een keuze staat, kijk je gewoon wat het meest bij jouw waarden past. Zo is het kiezen een stuk makkelijker en ben je eindelijk af van dat getwijfel of je wel de juiste keuze hebt gemaakt.

Eindelijk rust

Het weten wat jij echt belangrijk vindt, geeft je daarnaast ook rust. Je hoeft niet steeds maar op zoek. Je weet duidelijk waar jij voor staat. Uit wetenschappelijk onderzoek binnen de positieve psychologie blijkt dat mensen die zich bewust zijn van hun waarden en er ook naar handelen:

Jouw persoonlijke waarden vinden

Je kunt jouw persoonlijke waarden op verschillende manieren vinden:

  1. Jouw waarden kunnen zich openbaren tijdens heftige momenten in je leven, positieve en negatieve momenten. Welke life events heb jij meegemaakt en wat hebben ze jou geleerd?
  2. Door een lijst van waarden te bekijken en te kijken welke vijf waarden het beste bij jou passen
  3. Door jezelf te interviewen, bijvoorbeeld met behulp van deze vragen
  4. Door mee te doen met de Online Masterclass – Ga voor Geluk! van Careerwise

Uit je waarden leven

Je weet nu wat waarden zijn en je kunt jouw persoonlijke waarden opzoeken. Bedrijven hebben vaak ook waarden uitgezocht, de kernwaarden van het bedrijf. Die kernwaarden helpen het bedrijf om te weten welke richting ze op moeten gaan, welke doelen ze na moeten streven en hoe ze zich moeten gedragen. Zo kan je jouw persoonlijke waarden ook zien, stuur op jouw kernwaarden en je blijft dicht bij jezelf.

Mijn persoonlijke waarden

Twee van mijn persoonlijke waarden zijn leren en vrijheid. Doordat ik mij hiervan bewust ben geworden, heb ik besloten om elk jaar zelf, niet-werkgerelateerd, een cursus te doen; gewoon voor de lol. Daarnaast hebben we een camper, en gaan we daar bijna elk weekend mee weg. Zo blijf ik dus dicht bij die twee waarden waardoor ik ook dicht bij mezelf blijf en meer geluk ervaar.

Online Masterclass -Ga voor geluk - Voor young professionals - Banner Careerwise

Coach Jochem

Online Masterclass: Ga voor geluk!

Jochem gaat graag de verbinding aan. Of het nu tussen ingewikkelde onderwerpen in trainingen is of tussen mensen in coaching. Met een passie die al voor zijn studie psychologie aanwezig was, blijft persoonlijke ontwikkeling zijn drijfveer. Na een paar jaar een interne academie van een grote uitzender gerund te hebben, heeft hij zijn weg helemaal gevonden in het begeleiden en coachen van young professionals. Dit doet hij het liefst met oprechte aandacht, humor en praktische tools.

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, Oriënteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo vind jij jouw persoonlijke waarden'?