5 tips bij onzekerheid

5 tips bij onzekerheid-pexels-anna-shvets-3851286

Als young professional heb je vaak te maken met onzekerheid. Vind ik wel leuk werk, doe ik mijn werk wel goed, wat is mijn volgende stap; gaat er af en toe door je hoofd. Daarom deel ik graag 5 tips bij onzekerheid met je. Zo kun je anticiperen op onzekerheid, zodat je er beter mee om kunt gaan.

1. Bedenk dat jij uniek bent

Zelfvertrouwen is een goede tegenhanger van onzekerheid. Je beseffen hoe waardevol jij bent, geeft je zelfvertrouwen.  Want JA, jij bent waardevol en je hebt veel unieke kennis en vaardigheden. Ken jij die allemaal van jezelf? Schrijf ze eens op. Juist zaken die voor jou heel makkelijk zijn, en die jij zonder moeite doet, zijn voor een ander soms heel lastig.

2. Verzin een plan B

Met welke onzekerheid leef jij? Ben je bang om je baan te verliezen, of heb je die verloren en ben je daarom onzeker over de toekomst? Waar je onzekerheid ook vandaan komt: het is nu tijd voor een alternatief plan. Je hebt zojuist opgeschreven waar je allemaal goed in bent, hoe kun je deze vaardigheden nu op een andere manier inzetten? Begin je een (ander) eigen bedrijf, ga je voor een baan in een andere richting? Wat is er nog meer mogelijk?

3. Investeer in jezelf

Investeren in jezelf, maakt dat je ziet hoe goed jij in staat bent om je aan te passen. Je voelt je beter over jezelf omdat je iets nieuws leert. Daarnaast is het ook een goede afleiding van de onzekerheid, en helpt het je om nieuwe kansen te zien. Spijker daarom je kennis bij, zodat jouw kennis nog beter aansluit bij wat de markt vraagt. Start een nieuwe opleiding, die je kan helpen bij het uitvoeren van jouw plan B. Of laat je coachen en onderzoek samen hoe waardevol jij bent en hoe je jouw talenten nu kunt benutten. Zelf ben ik begonnen met een cursus Spaans, 10 minuten per dag. Ik heb er ontzettend veel plezier in en ik verbaas mezelf met de kennis die ik me nu al eigen heb gemaakt. Dat voelt goed! Die positieve emotie van iets opbouwen werkt ook goed tegen onzekerheid.

4. Voel je goed over jezelf

Goed voor jezelf zorgen, helpt jou om beter om te gaan met onzekerheid. Wanneer jij je lekker in je vel voelt, kun je alles beter aan. Dus wat heb jij nodig om je goed te voelen? Merk je dat je hoofd snel vol loopt en dat je blijft piekeren? Ga dan mediteren, of doe aan mindfulness. Of begin met bewegen en gezonder eten. Zorg goed voor jezelf, en zorg dat je voldoende dingen doet die je leuk vindt.

5. Realiseer je dat er een nieuwe deur opengaat

Wanneer er één deur dicht gaat, dan gaat er altijd een andere deur open. Misschien zie je dit niet direct, maar uiteindelijk wordt het duidelijk. Vertrouw erop dat er echt andere mogelijkheden komen. Wees creatief en denk out of the box om dit proces te versnellen. Want elk nadeel heb zijn voordeel, zoals Cruijff altijd zei.

5 tips bij onzekerheid: Bonustip

Merk je dat je echt moeite hebt met onzekerheden? Blijf er niet alleen mee zitten, ga met iemand praten. Dat kan met een coach, een therapeut of gewoon een goede vriend. Samen kom je er sneller doorheen!

Tags: De juiste keuze maken, Oriënteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 tips bij onzekerheid'?