8 blue monday tips voor de meest depressieve dag van het jaar

blue monday

How does it feel, to treat me like you do, zong de Engelse New-waveband New Order in hun nummer Blue Monday. De band kon het nummer over de welbekende en gevreesde blauwe maandag niet beter beginnen – waarom, elk jaar weer, voelt deze dag zo druilerig, donker en troosteloos aan?

8 Blue Monday tips

Volgens de formule van Britse psycholoog Cliff Arnall is de maandag van de laatste volle week van januari dé dag in het jaar waarop de meeste mensen zich neerslachtig voelen. Dit zou komen doordat:

  1. je (zomer)vakantie nog te ver weg voelt
  2. je goede voornemens mislukt zijn
  3. omdat het de eerste dag van de werkweek is

Hoewel het blauwe maandaggevoel natuurlijk per persoon verschilt, geef ik je 8 Blue Monday tips om de dag door te komen.

1. Maak jezelf blij met kleine dingen

Heb je zin in dat belegde broodje uit de kantine? Gun jezelf dat! Zin in dat extra kopje koffie? Houd jezelf niet tegen! De kleine dingen kunnen je dag beter maken, dus vul deze dag vooral met deze kleine geluksmomentjes.

2. Relativeer

Ondanks dat maandag niet de leukste dag van de week is, hoeft het niet het einde van de wereld te zijn. Hoewel het een suffe dooddoener is zit er wel een kern van waarheid in. Zie het zo; één bergje om te beklimmen, maar daarna wel weer een stap dichter bij het weekend!

3. Help iemand anders door deze dag heen

Het kan zijn dat jij een slechte dag hebt, maar laat dat je er niet van weerhouden om iemand anders blij te maken. Geef een compliment, lach naar iemand in de bus of wees een schouder waar iemand op kan uithuilen. Wat je geeft, krijg je terug.

4. Waardeer óók deze dag

Zorg dat je bewust stilstaat bij wat je hebt. Zeg dankjewel tegen je collega voor de hulp die hij of zij biedt, al is het in de vorm van gezelligheid. Daar wordt iedereen vrolijk van!

5. Ga sporten

Een simpele maar heel effectieve Blue Monday tip: ga sporten! Door bewegen maak je het geluksstofje endorfine in je lichaam aan. De perfecte activiteit om je endorfine gehalte op deze dag te verhogen, is de Blue Monday Run. Kies een locatie bij jou in de buurt en vraag aandacht voor depressie. Loop mee, voel je goed en maak de wereld een stukje beter!

6. Maak er een productieve dag van

Maak een to-do list met de dingen die je allemaal nog moet doen en probeer stapje voor stapje je dag door te werken. Je kunt bijvoorbeeld al je taken of activiteiten van de dag onder elkaar zetten. Streep ze door als je ze achter de rug hebt. Je kunt dit zelfs in je hoofd doen.

7. Plan leuke dingen vooruit

Zorg ervoor dat je leuke dingen in het vooruitzicht hebt. Dit maakt je veel gemotiveerder om de dag door te komen. Boek bijvoorbeeld alvast je zomervakantie, koop een kaartje voor een concert of plan een leuke avond met vrienden.

8. Geef kleur aan je Blue Monday

Je kunt ook wat leuks gaan doen op de blauwe maandag zelf, want hoezo zou het een blauwe maandag moeten zijn als je er zelf nét wat meer kleur aan kunt geven? Bekijk de uitagenda van een grote stad in jouw buurt of er leuke dingen te doen zijn en ga op pad. Ga bijvoorbeeld naar het meest depressieve feest van het jaar! Vier samen met je lotgenoten dat je niet alleen bent en dat iedereen zich wel eens rot voelt. Kruip uit je winterdepressie en maak gebruik van de depressiviteitskorting voor Blue Funday. Een initiatief van het Collectief voor Imperfectie, waar Careerwise enthousiast lid van is. Misschien wel de leukste tip om deze blue monday door te komen?

 

Tags: Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '8 blue monday tips voor de meest depressieve dag van het jaar'?