Dit was de Dag van de Imperfectie – over presteren, faalangst & onzekerheid

dag-van-de-imperfectie

Jij behoort tot de generatie die alles kan, alles zegt, die alles doet, die alles vindt, die alles laat. Er zijn geen scherpe randjes, alles moet zacht. Het leven is een springkasteel en alles is mogelijk! Maar als je geen muur hebt om tegen aan te rennen, ga je kapot. Een quote die ik hoorde tijdens het event op de Dag van de Imperfectie, waar ik voor Careerwise aanwezig was.

Doormarcheren

Het is een maand later. Ik staar naar mijn scherm en trommel op mijn toetsenbord. Schrijf een blog. Over het evenement. Ik neem mijn aantekeningen nog eens door. Er zijn genoeg interessante uitspraken gedaan, daar is geen twijfel over mogelijk. En schrijven was toch mijn ding? Mijn hoofd zit barstensvol en is tegelijkertijd compleet leeg. Er komt niets uit. Geen enkele zin, woord of zelfs een letter. Doe nou eens wat! Schreeuwt mijn hoofd. Maar ik kan niet meer! Roept mijn lichaam terug. Mijn hoofd haalt zijn schouders op en marcheert stevig door. Die blog moet van mezelf af en hij moet perfect zijn ook.

Perfecter dan mogelijk

Ik ben natuurlijk niet de enige met het gevoel dat wat ik doe en wie ik ben perfecter moet zijn dan mogelijk is. Het aantal Nederlanders met een burn-out of een depressie blijft maar stijgen. Eén op de vijf studenten kampt met psychische problemen, ontstaan door:

Ongelukkig van geluk

Dirk de Wachter, Belgisch psychiater, was op de avond aanwezig. Hij heeft in zijn werk steeds meer te maken met patiënten die rampzalig ongelukkig en depressief zijn; ondanks ogenschijnlijk goede omstandigheden. Zoals hij zo mooi verwoord, zijn de symptomen van een patiënt een spiegeling van de tijd. Ze zijn de kanaries in de kolenmijn. De Wachter denkt wel te weten waar die ongelukkigheid vandaan komt. Er zijn namelijk zo veel mensen zo gelukkig, dat je daar heel ongelukkig van kan worden. Ten minste, iedereen laat steeds aan de buitenwereld zien dat ze zo gelukkig zijn, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Je wilt laten zien dat jij het goed hebt, dat het goed met je gaat. Die dure merkkleding, de nieuwste auto, het grootste huis en de verste vakantie komen allemaal voorbij op je social media. Allemaal pogingen tot het grijpen naar geluk.

Op zoek naar geluk

Maar geluk zit volgens De Wachter niet in materialistische dingen of een reis naar de Kaaimaneilanden. Geluk ligt veel dichterbij huis dan je denkt. Geluk uit de gewone dagelijkse dingen is volgens De Wachter gelijk de oplossing voor depressie, verdriet en burn-out. De zin van het bestaan zit niet in het ambitieus zijn in je werk, maar in het ambitieus zijn in hoe je een goed mens kan zijn. Een zorgzaam leven geeft een vervullend gevoel van geluk, in tegenstelling tot altijd in de zichtbare succesmodus leven, die bijna altijd is gedoemd tot mislukking. Als je jouw ongelukkigheid durft te voelen en te delen, dan zal je ongelukkigheid niet in je lijf gaan zitten om je te vergiftigen. Het kan naar buiten en zal je niet ziek maken. Aan de andere kant is het ook niet de bedoeling dat we in een emo-cultuur verzeilen, waar al je miserie op Instagram terechtkomt. Daar wordt ook niemand gelukkig van.

Wie is verantwoordelijk?

In het daarop volgende panelgesprek met professionele imperfectionisten Wing Yan Man, Niki van Houten en Tirsa With, komt het onderwerp om hulp vragen terug. Het is moeilijk om met je omgeving te praten. Misschien praat je wel liever met een deskundige, in plaats van je geliefden lastig te vallen. Als je hen om hulp vraagt, ben je zwak en dat is niet oké. Maar niets is minder waar. Zwak zijn is juist sterk. Maar in hoeverre is het mijn eigen verantwoordelijkheid? In hoeverre leef je in een samenleving waarin heel veel van je wordt gevraagd, waarin het normaal is om tijdens de feestdagen door te werken? Het is aan de organisaties om structureel na te gaan denken over deze werkcultuur. Want als er één iemand omvalt, dan valt de rest niet veel later ook.

Pledge

Het Collectief voor Imperfectie is een initiatief van Vitamine Z in samenwerking met NEWConnective, 3310 – School for Millennials, The Turn Club, De Kwekerij, Humanistisch Verbond, de Nationale Denktank en Careerwise. Samen zullen zij zorgen voor meer ruimtes in organisaties en op openbare plekken waar imperfectie op een gezonde manier beleefd kan worden. Een mogelijke, praktische oplossing voor burn-outs, depressies en andere toenemende klachten. Op de Dag van de Imperfectie ondertekenden zij een pledge waarin ze beloven aandacht te blijven geven aan deze missie.

Het is maar goed dat ik stage loop bij een organisatie als Careerwise, waar zo’n ruimte voor imperfectie al beschikbaar is. Deze blog is misschien niet op tijd geplaatst of perfect, maar er is uiteindelijk toch iets uit mijn volle-lege hoofd gekomen. Omdat ik het op mijn eigen tempo mocht doen. Er was geen hoge druk om het af te krijgen of het perfect te doen; wel een beetje van mezelf natuurlijk. Hoe me dat is gelukt? Ik vroeg om hulp. Die kreeg ik. En ik voel me al een stukje beter.

 

Tags: Ambitie en succes, Burn-out, imperfectie, Ken jezelf, perfectionisme, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit was de Dag van de Imperfectie – over presteren, faalangst & onzekerheid'?